Esteu aquí

La comunitat d'energia de la ciutat dona els seus primers passos

L'objectiu de la societat és oferir energia neta, social i comunitària i convertir-se en la comunitat d'aquestes característiques més gran de l'Estat d'àmbit municipal.

dimecres, 7 desembre, 2022 - 09:15

L’Ajuntament ja ha començat a buscar socis i sòcies per a la comunitat ciutadana d’energia de la Ciutat, que funcionarà amb el nom d’Energia del Prat. La comunitat es constituirà durant el 2023 i el seu objectiu és donar servei a tot el municipi, un fet que s’assolirà de manera progressiva durant els propers anys.

A la nostra ciutat, l’Ajuntament ha estat l’entitat que ha promogut la constitució de la comunitat ciutadana i que permetrà que particulars, comerços i empreses puguin reduir la seva factura elèctrica. Els seus serveis seran:

- Connexió a una teulada fotovoltaica de la ciutat sense necessitat de modificar la vostra instal·lació elèctrica o companyia d'energia habitual.

- Si ja tens una coberta amb plaques fotovoltaiques, cedir-ne l'excedent amb la compensació acordada amb Energia del Prat.

- Cedir la teva coberta perquè nosaltres instal·lem plaques fotovoltaiques, a la comunitat ens encarregarem de fer els tràmits i la inversió: t’oferirem l’energia a menor preu i una part gratuïta per la cessió de la teva teulada.

- Apadrinar una teulada: la comunitat t’ajudarà a trobar les millors cobertes on puguis tenir plaques que generaran energia només per la teva llar o comerç. 

Vols formar-ne part?

Tens dues opcions:

Com a soci o sòcia

L’Ajuntament ha obert un procediment de pública concurrència per canalitzar totes les sol·licituds. Tothom pot fer-se soci o sòcia a partir de 500 euros, adquirint un mínim de cinc participacions (cada participació costa 100 euros).

MOLT IMPORTANT! El termini de presentación de la documentación per ser soci o sòcia acaba el 16 de desembre de 2022, s’haurà de fer mitjançant sobre digital, si tens signatura digital, o presencialment a les oficines de l’OIAC si no en tens.

Com a usuari o usuària

De moment, només has de deixar les teves dades personals i t’informarem dels tràmits a fer per associar-te i participar dels mecanismes i activitats que l’associació ofereixi. T’enviarem tota la informació al febrer, després de la constitució, perquè puguis unir-te.

En els dos casos, heu de d’emplenar aquest formulari.

Què és una comunitat energètica?

Les comunitats energètiques permeten que un grup de persones, entitats o empreses s’organitzin per aconseguir energia a través dels seus propis mitjans de generació, és a dir, a través de l’autoconsum i emmagatzematge d’energia d’origen renovable, així com per fomentar la domotització (tecnologies per millorar les condicions de les llars) o la rehabilitació energètica d’habitatges.

Energia del Prat presenta la forma de societat mixta i estarà participada en un 40 % per l’Ajuntament; en un 20 % pels usuaris i les usuàries que facin ús dels serveis de la comunitat mitjançant l’associació que els representi, i en el 40 % per recursos privats o comunitaris (tant d’empreses com de particulars). Aquesta és una fórmula que permet lideratge municipal, protagonisme ciutadà i implicació i col·laboració del teixit econòmic i productiu.

Inversió d’empreses i particulars

Aquests recursos comunitaris del 40 % d’Energia del Prat obren la porta a inversors, empreses i persones del Prat o de fora, que podran fer-hi aportacions a partir de 500 euros i ser actors en la gestió de la comunitat. Aquesta inversió podrà suposar futurs descomptes equivalents en els serveis energètics que prestarà la comunitat. Així, s’oferiran participacions de 100 euros i se’n podran adquirir un mínim de 5 (500 euros) o un màxim de 600 (60.000 euros), per garantir que la participació dels socis i les sòcies sigui plural i cap d’ells pugui controlar una majoria de participacions.

Associació d’usuaris

D’altra banda, un segon lot del concurs marca les condicions per a les associacions que vulguin optar a canalitzar i vehicular la participació d’usuaris i usuàries a Energia del Prat, per tal que se’n pugui participar sense haver d’invertir-hi. Es valorarà que sigui una associació compromesa amb el foment de l’energia renovable, la sostenibilitat i l’eficiència energètica i que tingui capacitat per vehicular la participació ciutadana a la comunitat.

Participació municipal

Pel que fa a la participació municipal, l’Ajuntament ja ha aportat a Energia del Prat un capital inicial de 120.000 euros. Els fons públics i privats aportats a la societat es destinaran als diferents serveis de la comunitat, que tindrà la seu a la Casa de l’Energia.

Compartir

Noticies relacionades

Bus Platja

divendres, 26 abril, 2024 - 13:00

La platja es reorganitza davant del tancament judicial del vial al trànsit privat: guinguetes concentrades al principi i reforç dels autobusos

Davant de la prohibició en ferm per part del Tribunal Superior de Justícia de...
Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...