Esteu aquí

La menstruació, desmuntant mites

Al SISA, les nenes, adolescents i joves, i també les famílies, poden compartir i fer arribar els seus neguits a través del número de whatsapp 696930255 (Servei municipal d'Informació sobre Sexualitat i Afectivitat)

Al bloc menarquiazine es pot descarregar el fanzine "Mi primera menstruación", que es pot pintar

dijous, 4 juny, 2020 - 08:30

Des de l'any 2014, es commemora el Dia Internacional de la Higiene Menstrual a proposta de l'organització Wash United  amb l'objectiu de generar un debat a l'entorn de les normes socials negatives (estigma social i tabú) sobre la menstruació a tot el món.  

Per prevenir l’impacte que pot generar la primera regla (menarquia), es recomana poder-ne parlar amb anterioritat a l'entorn familiar per entendre què comporta. Resumim a continuació alguns dels consells pràctics que la Fundació Orienta publica al seu web.

Consells pràctics per a les famílies 

  • És important poder parlar prèviament sobre què és la regla i què comporta.
  • Durant la regla, observar l’actitud de la noia (que poden ser d'aïllament, vergonya o por, o bé il·lusió i estimulació dels aspectes adults).
  • Analitzar i parlar de les pors que es desperten a l'entorn familiar sobre la capacitat procreativa de la seva filla amb l’aparició de la menarquia.
  • Cal recordar que una actitud molt rígida i restrictiva amb les activitats d’oci pot afavorir que l’adolescent tingui més ganes de sortir i incomplir les normes familiars.
  • La noia pot sentir-se alleujada si té un espai a casa per a poder parlar del seu malestar en relació a la menstruació i als canvis corporals que comporta.
  • És normal i habitual una certa tristesa en aquests moments del canvi corporal ja que la noia sent que deixa enrere el seu cos infantil i que ja mai més el podrà tornar a recuperar. Escoltar com se sent i acompanyar-la en aquest procés pot disminuir la tristesa.
  • Cal estar alerta davant d’una pèrdua de pes sobtada amb canvis de caràcter associats i un augment de l’exercici físic. El malestar que pot ocasionar el canvi sobtat del cos pot comportar una no acceptació dels canvis físics.
  • És important que les adolescents tinguin a casa un ambient saludable amb l’alimentació sana i equilibrada, amb esport regular. La incorporació del hàbits alimentaris i la cura del cos es realitza de forma natural a través de la observació dels hàbits que es donen dins del nucli familiar.
  • És freqüent l’aparició de l’ansietat durant l’adolescència. És important consultar si apareix en forma de crisis d’ansietat (dificultats per respirar, sudoració de mans, tremolors, mals de cap o de panxa sense causa mèdica, etc.), ja que una consulta pròxima a la aparició dels símptomes pot afavorir una molt bona evolució. 
  • En condicions normals, la menstruació no comporta cap malaltia ni trastorn. No obstant, compartim la informació que l'Hospital Sant Joan de Déu dedica a parlar-ne quan, degut a d'altres problemes de salut, pot sorgir algun problema relacionat. 

El SISA (dins dels Serveis de Salut i Consum de  l'Ajuntament del Prat) posa a disposició d'adolescents i famílies el whatsapp 696930255 per parlar de qualsevol neguit que puguin tenir sobre aquesta i qualsevol altra qüestió relacionada amb les sexualitats i afectivitats.

Recursos per a infants, adolescents i famílies

També compartim recursos que, en l'àmbit educatiu i comunitari , es poden utilitzar per parlar amb les nenes i adolescents. 

Llibres (diferents edats):

De  7 a 10 anys

Sexo es una palabra divertida, Cory Silverberg i Fiona Smyth, Edicions Bellaterra, 2019

Explica-m’ho: 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant, Katharina von der Garlen i Anke Kuhl, Takatuka,  2016.

De 8 a 12 anys

La Mia es fa gran. Per saber-ne més sobre la pubertat de les nenes, Cristina Losantos, Joventut, 2016

Què tinc ací baix?, Rosa Sanchís i Enric Senabre, Nórdica

A partir dels 12 anys

Diari vermell de la Carlota, Gemma Lienas, Empúries, 2004. 

El diari vermell d'en Flanagan, Andreu Martín i Jaume Riera, Columna, 2004.

Nou diari de la jove maniàtica, Aidan Macfarlane i Ann McPherson, Bromera, 1999

Nou diari del jove maniàtic, Aidan Macfarlane i Ann McPherson, Bromera, 1999

Recursos on line

Desmuntant falsos mites i creences (sobre la regla, l’anticoncepció, el lligar…).

Documentals sobre la regla, per a noies petites: Monthlies; i per a noies més grans: La luna en ti 

Fanzine descarregable on line Mi primera menstruación 

Articles 

Article ¨Menstruar consciente. ¿Qué aporta conocerse?¨

Reportatge  "Tot allò que has de saber sobre la regla i no t'havien explicat"

Article "Menstruació, entre mites tabus i pobresa"

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 30 abril, 2024 - 13:45

El Prat acollirà diverses activitats per continuar lluitant contra la LGTBIFòbia

El proper dia 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. Una diada que pretén co...
Reunió Xarxa Salut Mental

dilluns, 29 abril, 2024 - 12:30

Es posa en marxa un grup terapèutic d’acompanyament al dol per a joves de la ciutat

Es durà a terme els dilluns, de 15:15 a 16:45 h, al centre cívic Sant Jordi –...