Esteu aquí

Crits en la pell, imatge del Dia Internacional de la Dona al Prat

L’autora és l’artista local Núria Oreja

dilluns, 26 febrer, 2018 - 13:00

L’artista pratenca Núria Oreja ha estat l’encarregada del disseny de la imatge de la campanya del Dia Internacional de les Dones de l’any 2018 al Prat. L'obra, anomenada Crits en la pell, mostra un tros del cos d’una dona que es transforma en un llençol sobre el que s’ha escrit una sèries de paraules reivindicatives.

Tot seguit, la Núria ens explica, en format entrevista, què vol transmetre amb aquesta proposta artística: 

Per què llibertat, força, justícia, respecte...? Per què aquestes paraules? 
Perquè són les nostres armes, són les nostres eines, són les que hem utilitzat durant anys amb molt d’esforç, són les que ens han acompanyat i ens segueixen ajudant en la lluita per la igualtat i el reconeixement de la dona a la societat. Estan escrites de forma manual i simbolitzen l'esforç que les dones fem dia a dia, és l'acció activa del nostre treball continu, sense descans. Si volem aconseguir que els drets de la dona siguin exactament iguals que els de l'home, no podem relaxar-nos. Portem anys lluitant i això fa que sentim brollar des de dins aquestes paraules, convertint-les en part de la nostra pell. Són les seqüeles de les nostres lluites, són les marques reflectides des de l'interior del nostre ésser cap a la superfície del nostre cos. 

Per què no visualitzem la totalitat del cos de la dona?
Perquè així és com ens sentim, incompletes davant d'aquesta societat que no ens deixa aconseguir la identificació de la dona íntegrament. Penso que no és necessari posar-li un rostre a la imatge, no ens cal individualitzar-la; podem ser qualsevol de nosaltres, totes lluitem i patim per les mateixes causes. Un retrat pot fer una imatge més recognoscible cap a una única persona i aquesta no és la intenció. Nosaltres volem, podem i sabem estar totes unides sense singularitzar-nos.

Quins altres detalls de la imatge destacaries?
La superfície no és llisa, perquè si ho fos podria simbolitzar un camí fàcil de recórrer i la nostra travessia no ho està sent, ens trobem amb entrebancs i dificultats contínuament per aconseguir el reconeixement de la igualtat de la dona i els seus drets davant d'aquesta societat que ens discrimina pel simple fet de ser dona. El color violeta a la tipografia simbolitza la nostra lluita. El 1911, quan un grup de dones es van reunir a la fàbrica tèxtil de Nova York per declarar-se en vaga, l’amo les va tancar amb clau i va calar foc a l'edifici. Hi van morir més d'un centenar de dones. Les teles que fabricaven eren de color violeta, per això, des de llavors, aquest color es va convertir en un símbol de la lluita de la dona pels seus drets.

Per què el cos de la dona nu? 
Perquè és el nostre cos el que parla sense embuts, perquè no podem sexualitzar el cos de la dona per estar nu, perquè estem orgulloses de ser dones i poder mostrar-nos de forma natural sense que ningú ens ho censuri.
 

Compartir

Noticies relacionades

centric_lectura_gemma ruiz

divendres, 26 abril, 2024 - 11:30

Recta final del Primavera de llibres i lletres al Cèntric

L’escriptora i periodista Gemma Ruiz presentarà el seu llibre “Les nostres...

dijous, 25 abril, 2024 - 16:00

Jardins de la Pau, un espai per a la creació, el coneixement i la celebració de la dansa

Aquesta disciplina artística, protagonista durant el mes d’abril al Prat

dijous, 25 abril, 2024 - 12:00

En marxa el "Connecta Jove" als Centres Cívics de la ciutat

Alumnat de diferents instituts imparteix sessions sobre eines digitals als...