Esteu aquí

Vermut - presentació del projecte Auspicis

Vermut - presentació del projecte Auspicis. Una proposta del col·lectiu Estampa, seleccionat en la modalitat de Projecte Deslocalitzat a la Convocatòria /UNZIP Arts Visuals 2019. 

Vermut-auguri i presentació del col·lectiu Estampa del projecte Auspicis, una pantalla que formula auguris macroeconòmics i personals a partir de l'observació del trànsit aeri. Auspicis planteja una reflexió crítica de les mitologies de la predicció, posant en relació les arts endevinatòries arcaiques amb les tecnologies predictives.
a+ a +, taula rodona amb dos projectes d'activisme sobre aspectes desconeguts de l'activitat aèria. Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola, investigadora i escriptora sobre racisme institucional i d'estat, explicarà el funcionament del sistema estatal de deportacions. François Pilet, periodista independent d'investigació suís, presenta el projecte Dictator Alert que fa públics els vols de dictadors que aterren a l'aeroport de Ginebra.

Quina incendia té el Big Data i les xarxes neuronals en la generació de la nostra idea i projecció del futur? Com podem apoderar-nos d'aquestes dades per a generar les nostres pròpies eines i previsions? Com ens mou com éssers humans el desig d'avançar-nos al que ha de venir? Aquestes i altres preguntes les podrem degustar, acompanyades d'un vermut, al Centre Cívic Palmira Domènech. Fins al 15 de desembre es pot visitat la instal·lació al centre.

Sobre el projecte 

Auspicis és una actualització contemporània de les arts endevinatòries arcaiques. Si els augurs miraven els ocells per predir l’avenir, Auspicis desplaça aquests elements cap a la tecnologia; substituint ocells per avions, l’observació per la monitorització i la predicció humana per la generació automàtica.


Un dispositiu ADS-B capta els senyals de radiofreqüència que emeten els avions durant el seu vol i els creua amb bases de dades d’aviació comercial. La presència d’un vol no identificat posa en marxa la producció d’un auguri que es llegeix en una pantalla de leds. Aquests auspicis es generen per mitjà d’una xarxa neuronal d’aprenentatge profund entrenada amb un dataset de texts esotèrics i d’informes de predicció econòmica. D’aquesta manera, el món arcaic de la predicció del futur es creua amb el món contemporani de les dades massives i la predicció econòmica. 


Auspicis s'ha desenvolupat en relació al genius loci del Prat del Llobregat, on els mecanismes d’aquest dispositiu es confonen amb altres comunitats del Prat que també observen el cel. La pantalla d’Auspicis funciona també com un espai públic que llença els missatges d’aquestes comunitats i col·lectius, que ens informen sobre l’activitat constant d’aquest espai damunt els nostres caps que acostumem a ignorar.

Col·lectiu Estampa (Roc Albalat, Pau Artigas, Marc Padró, Marcel Pié i Daniel Pitarch)