Esteu aquí

Tercer gènere

Temes: Cultura, Persones
Categories: Dones, LGBTI
TIPUS: Inauguració
Per a qui: Jove, Per a tots els públics
TERCER GÈNERE, REALITATS NO SUBROGADES

TERCER GÈNERE, REALITATS NO SUBROGADES
Un projecte expositiu de Julia Cáceres, José Luis F. Parralo i Laia Ruz

Proposta seleccionada en la modalitat de projecte expositiu d'artista i/o col·lectiu local a la Convocatòria /Unzip Arts Visuals 2019.

Entrar i construir un tercer gènere

L’objectiu del trio d'autores (Julia, Laia, Parralo) el dia de la presentació és que convidats/es, assistents/es i col·laboradors/es tinguin l’experiència d’un espai fluid, en el qual existeix la possibilitat de construir la pròpia realitat respecte al gènere.

"Tercer gènere, realitats no subrogades" és un procés formatiu, d'exploració personal i de grup en què analitzem com ens condiciona el gènere quotidianament, a nivell tant individual com col·lectiu.

Parteix de la teoria dels biaixos cognitius, utilitzada per entendre el comportament humà i la manera en què construïm la realitat, extrapolant-la al nostre entorn quotidià. Alhora analitzem la dinàmica pròpia de grup i els rols que sorgeixen treballant a partir de l'intercanvi d'idees i el debat. Volem saber si la nostra realitat està subrogada, com ens afecta i si és possible una altra realitat en la qual càpiga un tercer gènere.

Què és Tercer gènere

  1. És un estat obert en el qual trencar el binarisme i els biaixos cognitius, o almenys prendre consciència d'ells, per tal de diluir-ne els límits.
  2. Un estat de fluïdesa entre opcions de gènere i sexualitat - afectivitat.
  3. Un lloc obert i de diàleg en el qual conviuen opinions, visions. Existeixen els grisos.
  4. Una experiència que motiva la construcció pròpia i compartida respecte a qüestions de gènere.
  5. Un espai expositiu plural al qual es van sumen diferents interlocutors i agents.
  6. Un entorn acollidor en què parar-se i trobar-se amb les peces, establint altres diàlegs i fins i tot postures corporals.
  7. Una oportunitat per mostrar i continuar aprenent. Punt i seguit.

L'experiència a la Sala Josep Bages

L'espai es concep com un gran dispositiu de mediació per ser activar amb la intervenció i aportacions de visitants-col·laboradors/es.

Entrada
Espai de documentació i consulta de projectes i activitats d'altres institucions, entitats i associacions del Prat i rodalies amb interessos semblants al del projecte.

Primera sala
Explicació del procés d'investigació, les dinàmiques de gènere en el sí del grup i la seva metodologia de treball, així com els seus processos d'acompanyament.

Segona i tercera sala

  • Espai de presentació de peces artístiques en un entorn que genera un efecte de comoditat, quotidianitat i confort, en el que estar-s'hi i participar-hi.
  • Espai per la intervenció d'altres entitats i projectes de la ciutat (Teatre Kaddish, Associació de Dones Progressistes Frida Kahlo i Rocío Vidal), convidades a compartir l'espai i sumar al projecte els seus interessos, experiències i visions, per tal de generar un veritable espai plural tercer gènere.
  • Treball d'alguna de les peces i el display del projecte en clau de diversitat.

Mediació del projecte
Una proposta de Laia Ribas. Activitats específiques amb grups convidats per intervenir a la sala Josep Bages i dossier de mediació amb accions autoexecutable per visitants-activadors/es del projecte.

Temes i dispositius d'acció
Laia Ruz ens pregunta sobre l'espai que ocupem i el que no hem ocupat per qüestions relacionades amb el nostre gènere. Per a això, realitza una sèrie d'entrevistes a familiars, amics/es i artistes pròximes (com el cas de Rocío Vidal i el seu còmic "Machistadas", que col·labora com a projecte convidat a la sala) que deriva en una instal·lació en forma de divan de lectura de llibres amb les històries inscrites dels i les entrevistats/es. Enfront d'aquest idea de limitació, han sorgit altres propostes entorn del desig d'expandir-se il·limitadament.

En el cas de Julia Cáceres, el concepte clau del seu projecte és el del "capitalisme gore" com a manifestació del patriarcat i de perpetuació del seu poder i estructures. Per a ella no existeix tercer gènere fins que no desapareguin el capitalisme gore i les religions. La relectura de 1984 i les tensions entre discurs i dogma, utopia i distopia, són altres claus conceptuals de la proposta. La peça principal del projecte és una instal·lació en forma de carnisseria de cossos femenins que representa d'alguna manera la idea de capitalisme gore, en relació amb les problemàtiques de la gestació subrogada.
L'Associació de Dones Progressistes Frida Kahlo ha estat convidada per Julia, per tal d'intervenir en els projectes des dels seus interessos, en relació amb la lectura crítica que fan de les seves experiències com a mares, dones, éssers humans. 

José Luis Parralo, amb l'experiència de pintar-se les ungles, el treball de camp realitzat i el diari de les experiències generades a partir de l'acció, ha experimentat sobre la idea del detector de ploma supermasculina, així com amb la possibilitat com a home de contestar d'altres maneres al que anomena "cabezazos entre machos cabríos". Per presentar aquest treball i el seu diari de camp, ha generat una peça en forma de caixa d'eines folrada en tela i amb el material necessari per pintar-se les ungles, a manera d'invitació. Una invitació que recull el Teatre Kaddish amb una proposta escènica i instal·lativa a partir del material de Parralo. 

Aquestes propostes de dispositius a l'espera de la intervenció dels visitants, es completen amb dispositius en els quals l'autoria es desdibuixa fins al punt de generar-se propostes conjuntes, o fins i tot, relacions i continuïtats articulades entre els projectes del trio.

---

Acompanyament: equip /Unzip, Judit Vidiella. Projecte de Mediació i acompanyament: Laia Ribas.

Projectes convidats: Associació de Dones Progressistes Frida Kahlo, Teatre Kaddish, Rocío Vidal.

Col·laboradors/es: Juan Antonio Cerezuela, projectes i entitats convidades a intervenir durant l’exposició al projecte de mediació. Joves Prat, Escola d’Arts del Prat.

Espai de documentació i context: informació, tauler d’anuncis i activitats d’agents, iniciatives i programes públics i privats sobre els temes del projecte.

Quan?

Del 12 de desembre de 2019 al 8 de febrer de 2020 a la Sala d'Art Josep Bages, Centre d'Art Torre Muntadas.

*Tancat els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2019; i del 1 al 6 de gener de 2020.

 

Activitats relacionades

LAIKA LAB 24 - Laboratori de creació

Tipus: Proposta
Quan: Del 19/04/2024 al 10/05/2024
On: Centre d'Art Torre Muntadas

Pequeñas cartas indiscretas

Tipus: Cinema
Quan: 20/04/2024
On: Cine Capri