Esteu aquí

Shock 1 (El Cóndor y el Puma)

Shock 1

Shock 1 (El Cóndor y el Puma)

Albert Boronat, Juan Cavestany, Andrés Lima i Juan Mayorga. Dirigida per Andrés Lima

El director Andrés Lima, al costat dels dramaturgs Albert Boronat, Juan Cavestany i Juan Mayorga, signen aquesta peça de teatre documental. L'espectacle ha estat guardonat amb els Premis Max a la Millor Direcció d'Escena (Andrés Lima) i al Millor Disseny d'Espai Escènic (Beatriz Sanjuan).

Com a resultat de la recerca teatral sobre un fet històric, el del cop d'estat a Xile 1977 del General Pinochet contra el govern de Salvador Allende, neix Shock 1 (El Cóndor y el Puma). Un teatre documental on es representa la història, però per reconèixer-la des de l'emoció. Inspirat en ‘La doctrina del xoc’, de la periodista canadenca Naomi Klein i la història recent, el text ha nascut d'un recerca de més d'un any i diversos tallers, seguint l'habitual procés creatiu dels treballs d'Andrés Lima. Representar la nostra història és la voluntat de conèixer-nos a nosaltres mateixos. La nostra societat d'avui és el resultat del que construïm o vam destruir ahir. El capitalisme imperant d'avui es forja durant molt de temps però té un impuls fonamental després del final de la segona guerra mundial, en part gràcies, o a pesar, de la Doctrina del Xoc. I el cop de Xile és el seu primer experiment.

 

“L'expressió doctrina del xoc descriu la tàctica, summament brutal, d'utilitzar sistemàticament la desorientació de la gent que ve d’un xoc col·lectiu -guerres, cops d'estat, atacs terroristes, enfonsaments del mercat o catàstrofes naturals- per impulsar mesures radicals favorables per a les grans empreses, la qual cosa sol denominar-se “teràpia de xoc” (shock therapy, en anglès).”

Naomi Klein

 

Agraïments: Juan Ángel Torti, camerògraf xilè (Filmació 16 mm color – 11, 13 y 14 de setembre de 1973), José Manuel Rodríguez (Museo de la Memoria y los Derechos Humanos, Xile), Radio Televisión Española, Arxiu Patrimonial de la Universidad de Santiago de Chile, Arxiu DiFilm – Buenos Aires / Argentina, Radio y Televisión Argentina i Arxiu Cineteca Nacional de Chile, Eugenia Alonso, Héctor Alterio, Valentín Álvarez, Manuel Bautista Fernández, Gonzalo Bernal, Juan Diego Botto, Alejandro Cano, Pedro Chaskel, Clara Cirera, Elena De Lucas, Cristina Fernández Cubas, Laura Galán, Joan Garcés, Andrea Guzmán, Pablo Insunza, María Llinares, Marcelo Morales, Álvaro Silva, Beltrán Stingo i Paco Toledo.

  • Accessible