Torre Balcells

Any de construcció: 1850-1860

Arquitecte: Desconegut

Constructor: Desconegut

Ús de l’edifici: Equipament municipal

patrimoni_torre-balcells.jpg

En desconeixem els orígens d’aquest interessant edifici que, originalment, era una torre aïllada de planta baixa, dues plantes i golfes, amb coberta a dos vessants i torratxa – miranda a la part superior.

El nom més antic que es coneix de la finca de la que formaria part la torre, és el de Mas Cortit, finca que passà a mans de Joan Vallbona Marí, natural de la Conca de Barberà, que hauria de ser el promotor d’ aquest edifici. Vallbona llegà la propietat, l’any 1864, a la seva filla, Dolors Vallbona. A la mort de Dolors Vallbona, l’any 1906, la finca va ser heretada pel seus fills: Josep, Francesc, Enric i Ventura Balcells i Vallbona. La Torre era el centre de l’explotació agrícola i ramadera dirigida pels masovers i les parts nobles de l’edifici hostatjaven els propietaris quan visitaven la finca, en especial a l’estiu.

Els propietaris aixecaren edificacions de caràcter rural annexes a la Torre com ara, coberts, estables i tanques. Poc després d’heretar, els germans Balcells i Vallbona van començar a demanar permisos per aixecar cases als límits de la seva propietat, el predi Balcells, que anaven, de nord a sud, de l’actual carrer Gavà al de Narcís Monturiol i, d’est a oest, dels carrers de Frederic Soler a Jaume Casanovas.

Amb l’arribada de la Guerra Civil les propietats dels Balcells són col·lectivitzades. L’històric edifici passà a ser controlat per la CNT i una part es destina a colònia d’estiu per a nens refugiats i, a partir del 1938, a seu de les forces de vigilància locals.

Acabada la Guerra, els Balcells van recuperar les seves propietats i van continuar la urbanització del predi, una zona que esdevindria el principal eix de creixement de la ciutat, amb l’avinguda Verge de Montserrat com a artèria principal.

La Torre Balcells ha tingut altres denominacions populars com ara Torre Casugas, pel nom dels masovers de la finca.

L’any 1969, els germans Francesc i Enric Balcells van vendre la Torre a l’Ajuntament. Després de les obres de reforma i ampliació, s’inaugurà oficialment com a Casal Municipal de Cultura el gener de 1974.

L’any 2005, les reformes a l’edifici li retornen bona part de la seva aparença exterior original, especialment a la façana posterior. L’edifici recupera també el seu nom tradicional i passa a denominar-se Centre Cultural Torre Balcells. L’any 2014 s’obre l’edifici com a seu de l’Escola Municipal de Música.