Presentació

Què es /Unzip Arts Visuals al Prat?

/UNZIP és el nom que donem al programa d’Arts Visuals impulsat per l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Té l’objectiu de promoure i facilitar la pràctica artística a la ciutat des del suport a la creació, la mediació i l’educació.

El programa s'activa des d’un conjunt de nodes, equipaments municipals i centres col·laboradors, que conformen una xarxa coordinada: Centre d'Art Torre Muntadas, Centre Cívic Jardins de la Pau, Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, l’Escola d’Arts Visuals del Prat, el Centre Cívic Palmira Domènech i La Capsa, entre d’altres.

Les accions principals conjuntes que es desenvolupen com a programa són:

Així mateix, cadascun dels nodes del programa desenvolupa projectes propis en relació amb les línies d'acció del programa d'arts visuals.

 

Torre Muntadas

Suport a la creació, mediació i educació

Node articulador d’/Unzip, coordina el programa i la xarxa d’arts visuals del Prat. Ofereix suport a la creació, assessorament i formació als creadors/es, mediació amb col·lectius relacionats amb les pràctiques artístiques, realitza activitats artístico-educatives i s’encarrega de la programació de la Sala d'Art Josep Bages. Impulsa les modalitats Projecte Deslocalitzat i Projecte Expositiu de la Convocatòria /Unzip Arts Visuals.

Jardins de la Pau

Fotografia i imatge digital 

El Centre Cívic Jadins de la Pau promou la creació i formació fotogràfica emergent de la ciutat, potenciant la connexió de ciutadans i entitats amb el territori. Realitza la difusió d’un programa anual d’exposicions, s’ocupa de la recepció de projectes fotogràfics, l’acompanyament als creadors/es i entitats als projectes laboratori, proposa formacions trimestrals i ofereix espai plató. Impulsa la modalitat Fotografia i Societat de la Convocatòria /Unzip Arts Visuals.

Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa

Art comunitari

El Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa impulsa pràctiques artístiques col·laboratives i els projectes comunitaris, amb una línea de cursos que atenen pràctiques creatives relacionades amb l’aprenentatge, l’elaboració i el disseny d'objectes (Espai DIY), així com a establir una relació amb el territori i la comunitat que l'habita a través de la beca modalitat Art al Barri de la Convocatòria /Unzip Arts Visuals.

Art i educació

L'Escola d'Arts Visuals és el projecte educatiu i cultural de l'Associació l'Atòmica. La seva intenció és estimular les inquietuds culturals i artístiques del territori. Desenvolupa programes pedagògics i culturals adreçats a totes les edats, atenent la diversitat; fomenta la investigació i experimentació en les arts contemporànies als projectesLAB i l'intercanvi amb creadors/es locals a través de la convocatòria En Residència. Impulsa la modalitat Art i Educació de la Convocatòria /UNZIP Arts Visuals.

palmira_domenech

Audiovisual comunitari

El Centre Cívic Palmira Domènech és un node concebut com un espai per a la formació, la creació i la pràctica de la cultura adreçat a persones de totes les edats. El suport a la creació travessa els àmbits de cultura digital, arts escèniques, arts visuals i gastronomia, en clau comunitària i de gènere.

Música i territori

La Capsa treballa des de la música per construir una ciutadania cultural activa i crítica, afavorint el desenvolupament de la comunitat en què el projecte cohabita, així com l’apropament de la pràctica musical a espais de participació, creació i transformació social.

L’equip coordinador d’/Unzip el formem tres persones que treballem de forma estable al Centre d’Art Torre Muntadas, amb col·laboracions puntuals d’altres agents culturals.

 

Esther Merchán

Direcció i coordinació

merchanr@elprat.cat

 

Mercè Ubalde

Direcció artística

ubalde@elprat.cat

 

Loreto San Martín

Mediació i comunicació

sanmartin@elprat.cat

 

Treballem en xarxa, donant pes i importància als processos de treball col·laboratius i de creació comunitària. Ens agrada pensar que qualsevol persona és un agent cultural amb capacitat transformadora del seu context quan s'articula amb altres, de vegades impulsors d’accions i de vegades com a marc en el que es faciliten i s'obren oportunitats per pensar-proposar-practicar la creació, formes de (con)viure creativament. 

Desenvolupem el projecte d’Arts Visuals des d’una perspectiva feminista, atenent la diversitat. Volem una cultura per viure! L'art és una eina per assajar i treballar formes d'implicació i participació que donen la mesura dels espais i temps que habitem. Parlem, doncs, d'espais de relació crítica que ofereixen un enriquiment personal de totes aquelles persones que hi participen i que alhora afecten el territori, la ciutat i la institució, modificant-les permanentment, modelant-les. Entenem i practiquem l'art i la cultura com a part essencial d'un ecosistema educatiu, social, econòmic i polític en constant relació i afectació.