Consol Bas

La Consol Bas té 68 anys, és terapeuta, dietista, naturista i assistenta, i des de fa uns mesos és voluntària del projecte Antenes acompanyant persones que viuen en situació de soledat no desitjada.

Tasques realitzades

Antenes és un projecte que vol detectar, a través de la mateixa comunitat, aquelles persones de qualsevol edat que viuen soles i no tenen xarxa de suport i, per tant, poden tenir dificultats per mantenir les activitats de la vida diària.

La prioritat és prevenir el risc d'aïllament i d'exclusió social de persones que viuen situacions de soledat no desitjada i facilitar que puguin continuar vivint a casa seva amb qualitat de vida el màxim de temps. Alhora també es busca enfortir el sentiment de pertinença a la ciutat i la participació per a la inclusió social, a través de la corresponsabilitat, el bon veïnatge i la sensibilització.

La Consol  ha estat acompanyant i cuidant una senyora de més de 90 anys que vivia sola. Com ella mateixa ens explica: jo he col·laborat amb el projecte Antenes, fent l’acompanyament a una senyora de 90 que vivia sola.  Anava a casa seva i li feia companyia i ens fèiem un tip de riure. A banda, també l’havia acompanyat al metge alguna vegada. Ella estava molt lúcida, anava a fer la compra, caminava. Fins i tot li vaig portar unes dames perquè aprengués a jugar, també jugàvem a cartes i ens ho passàvem molt bé.

La Consol hi anava un vegada a la setmana durant dues hores, tot i semblar poc, va crear uns estrets vincles amb la persona a qui anava a cuidar, ens ho explica ella mateixa: un dia em vaig equivocar de pis i va baixar al carrer a buscar-me! i sempre em volia donar un got de llet abans de marxar.

Tants dies d'estar juntes, els ha generat confiança l'una en l'altra, tal i com ens comenta: ella sempre em parlava de la situació que tenia i jo li feia veure que hi havia gent que estava pitjor, aleshores això ja no li agradava tant. Però en general li comentava sempre coses positives, però al mateix temps també era realista.

Actualment, la Consol està esperant a que el projecte Antenes es torni a posar en marxa de cara al mes de setembre per tornar a fer voluntariat.

Una experiència positiva

En la seva experiència amb aquest projecte a la Consol li va tocar viure una pèrdua, però pel que ens explica ella mateixa: em va saber molt de greu quan la vaig anar a veure a l’hospital, doncs ja a la segona vegada que hi vaig anar ja no va voler que jo hi entrés. Volia estar sola amb la seva família i no volia que la veiés en aquell estat. Vaig anar a l’enterrament i vaig conèixer a la família que ja em coneixia perquè ella els hi havia explicat que li anava a fer companyia i tots estaven molt agraïts de que hagués estat amb ella tot aquest temps.

Aquesta és una situació que pot arribar a passar en determinats projectes de l'àmbit del voluntariat social i per als que es prepara a les persones voluntàries a través de les formacions que els hi fan les entitats.

Recomanaries aquesta experiència?

Doncs si, i tant que si. El que passa és que estic veient al meu voltant que a la gent li costa decidir-se a fer voluntariat. No saben el que omple el voluntariat.

Quins consells donaries a algú que vol començar a realitzar un voluntariat?

Doncs que tingués molt amor al prójimo, perquè això consta de molt carinyo, i aquesta gent en necessita, perquè amb l’edat a vegades són egoistes i volen que estiguem per ells, que se’ls escolti... S’ha de tenir empatia amb el col·lectiu de gent gran perquè tots hi arribarem... T’has de saber posar a la pell de l’altre, amb una actitud positiva.

El voluntariat en una paraula

Amor i comprensió.

 

  • Entrevista realitzada el 24 de juliol al Punt de Voluntariat

Projectes de voluntariat al Prat

Construïm una societat millor a través del voluntariat!

Què vol dir fer voluntariat?

Animeu-vos a formar part del voluntariat. Hi ha moltes maneres de participar!

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.