Esteu aquí

Una balena vol tornar a casa

L'artista Consol Llupià i García vol ajudar la balena que estava exposada a l'entrada del zoo de Barcelona a tornar al mar, fent-li una cerimònia d'agraïment el 23 i 24 de novembre

dijous, 15 novembre, 2018 - 09:30

El 12 de maig de 1983 va aparèixer varada i morta a la platja del Prat un cetaci de 19 metres de la família rorqual comú, un dels grans mamífers que acostumen a migrar pel nostre litoral. Aquest fet va suposar un gran esdeveniment, on grans i petits s’afanyaren en no perdre-s’ho, ja que diuen que aquest tipus d’aparició de balenes a les ribes són símbol de bona sort. Des de les hores, “la balena del Prat” forma part de l'imaginari col·lectiu de la ciutadania, però també és molt familiar per als barcelonins i barcelonines, ja que el seu esquelet va estar donant donant la benvinguda al zoo de Barcelona fins a la primavera passada.

A causa del seu mal estat, l'esquelet va ser retirat i resta en un magatzem del zoo, sense destí clar. L'artista Consol Llupià i Garcia va iniciar, a través de la convocatòria /UNZIP Arts Visuals 2018, el projecte La Balena del Prat, al Prat. Comencen així els tràmits per poder tornar la balena al mar.

El projecte artístic

Aquest projecte sorgeix en un moment en què està creixent la sensibilització ciutadana sobre els efectes de la contaminació pel plàstic als mars i oceans i pretén, amb una sèrie d'actes, influir sobre la nostra percepció i relació amb els éssers vius i la natura.

Es tracta d'un procés obert amb la col·laboració d'entitats pratenques i barcelonines i altres convidats especials que culminarà amb una cerimònia i celebració d'agraïment a la balena, en dos actes: divendres 23  i dissabte 24 de novembre.

El projecte es va iniciar el 12 de maig passat, dia del 35 aniversari de l'arribada de la balena. A l'emissora municipal El Prat Ràdio (91.6 FM) es va emetre una entrevista creuada amb la balena a través de les ones, en la qual van col·laborar més de 60 persones i en què se li va preguntar a la balena si volia tornar a casa, eix central del projecte artístic. Per poder comunicar amb la balena l’artista ha comptat amb les directrius de la científica Diana Reiss, especialista en cognitivisme cetaci, professora i directora del programa de postgrau de Comportament Animal i Psicologia Comparada a la Universitat de Columbia, de Nova York (EUA), i l'artista i canalitzadora Eulàlia Valldosera, enfocada al fenomen perceptiu com a antena d'un nou llenguatge, capaç d'intervenir entre els diversos estrats de la nostra realitat.

La cerimònia d’agraïment

L’acte del divendres 23 de novembre s’ha construït des de la voluntat popular i la celebració comunitària per recordar i compartir l’experiència d'haver conegut la balena i reflexionar sobre el nostre paper vers la natura.

Un dels desplegaments del programa a la ciutat l'ha posat en marxa el projecte pilot híbrid art-educació entre l’escola Can Rigol i el Centre d’Art Torre Muntadas. El resultat d’aquest treball formarà part de les accions de la cerimònia d’agraïment, oberta a tots els públics i que tindrà lloc a la nau situada al carrer del Germà Estruch, 58 a les 19 h.

El segon acte serà una celebració de caràcter performatiu ritual d’agraïment a la balena, despertant les nostres energies subtils i les de la Mar. Tindrà lloc a la platja on va aparèixer la balena, i es celebrarà tot just abans de l’alba. Hi contribuiran i coparticiparan persones vinculades a les pràctiques de guariment i harmonització d'éssers i espais. Aquest acte s’està creant a partir de la recuperació de pràctiques ancestrals de comunicació entre els humans i la natura i de cerimònies funeràries d’altres mamífers com les orques i els elefants.

Es segueix així l’espiral de l'aparició de la balena, tot reflexionant sobre les relacions i el contacte que establim amb la natura i les seves manifestacions que activa el projecte La Balena del Prat, al Prat de la Consol Llupià.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 10 desembre, 2019 - 18:00

Desembre a La Capsa: família, recolliment, caliu i molt de perfum.

La Jam Session, els Smokin' Stones, Fermí Delfa o les festes de Nadal són...

dimarts, 10 desembre, 2019 - 17:45

Una Jornada de Merda amb les "tribus" teatrals del Ribera

Les comunitats escèniques del Centre Cívic es van reunir per compartir i...
primera Conflujam

dilluns, 9 desembre, 2019 - 11:45

Conflujam, trobada amb la dansa, la música i el teatre com a protagonistes

L'Escola d'Arts en Viu organitza la primera Conflujam