Esteu aquí

Un test senzill, gratuït i a casa permet detectar el càncer de còlon i recte

Els homes són els més reticents a fer-se la prova, tot i que pateixen la malaltia més que les dones

dimecres, 25 abril, 2018 - 09:00

El 10 d’abril passat es va fer una taula rodona, organitzada per la Junta Local Catalunya contra el Càncer, per parlar dels resultats dels dos anys de funcionament del Programa de detecció del càncer de còlon i recte al Prat. Hi va  participar la doctora Gemma Binefa, especialitzada en la matèria.

El programa consisteix en un enviament de cartes a homes i dones del Prat a partir dels 50 i fins als 69 anys, per part de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Amb la carta en mà s’han d’apropar a una de les farmàcies assignades a recollir el kit que permetrà recollir una petita mostra de femta (excrement) a casa i portar el kit de nou a la farmàcia. Passats uns dies rebran al domicili el resultat del test. Tot el procés és gratuït, tampoc cal prendre cap medicament, ni fer dejú o dieta especial. Només és necessari trobar una mica d’intimitat a casa. Si tot és correcte, fins transcorreguts 2 anys no cal tornar a fer la prova. 

Més informació a elprat.cat/salut  i ICO 

Cal incrementar la participació en el programa de detecció

Tant en homes com en dones, el càncer de còlon i recte és el segon més freqüent dels càncers nous a Catalunya (dades 2016). La població diana d’aquest programa són els homes i les dones d’entre 50 i 69 anys.

En total, els anys 2015 i 2016 van participar 6.025 persones (un 38,4%) de les persones que van rebre la carta, que van ser de 15.677 persones. Per tant, cal incrementar la participació. És important el “boca a orella” i fer pedagogia activa al nostre voltant, per tant que més persones es beneficiïn d’una prova gratuïta, no invasiva i que et pot estalviar processos molt complicats de malaltia si es detecta en els primers estadis.

El test detecta la malaltia quan hi és, però cal tenir en compte que l’estil de vida (alimentació saludable, activitat física continuada, no ingerir alcohol i el tabac) pot evitar que arribi a aparèixer.

A la fotografia de grup, taula informativa del 12 d'abril amb motiu del Dia mundial de la prevenció del càncer colorectal.

Vídeo de la taula rodona

 

 

 

 

Noticies relacionades

dimecres, 22 gener, 2020 - 14:45

Enquesta telefònica sobre les condicions de vida al Prat

Encarregades per l'Observatori Social de l'Ajuntament

dimarts, 21 gener, 2020 - 13:00

En marxa els cursos d’hivern per a entitats

Formacions sobre el certificat digital, com obtenir subvencions municipals o ...

dimarts, 21 gener, 2020 - 12:45

Èxit de participació de la celebració de l’any nou xinès

És la primera vegada que es fa al Prat