Esteu aquí

Un pont lingüístic: El projecte Auxiliars de Conversa a El Prat

Aquest curs seguim connectant cultures i aprenent anglès

dijous, 2 novembre, 2023 - 13:00

El projecte "Auxiliars de Conversa" d’IntersECCions cobra vida un cop més a El Prat de Llobregat. Aquest projecte no només és una iniciativa educativa; és un pont que connecta cultures i obre portes a l'aprenentatge de l'anglès d'una manera única i significativa.

Per tal de potenciar l’ús d’aquesta llengua i promoure l’intercanvi cultural, fa unes setmanes que les auxiliars de conversa s’han incorporat als centres educatius i culturals de la ciutat. Juntament amb docents i dinamitzadores, les auxiliars estan treballant en els projectes d’aquest curs 2023-2024 per proposar activitats i tallers vivencials i significatius a partir de la conversa i la pràctica d’aquesta llengua.

La importància d’aprendre la llengua anglesa

L'anglès és molt més que una llengua; és una eina que pot obrir portes a un món de possibilitats. Amb la presència continuada dels i les auxiliars de conversa en aquests espais, alumnat i ciutadania aprenen escoltant i gaudint amb persones nadiues de parla anglesa, i alhora, docents i educadores coneixen noves metodologies per treballar aquest idioma.

Aquest curs comptem amb dones i homes procedents de Canadà, Regne Unit, Kenya, Austràlia, Nigèria, Pakistan, Índia i Hong Kong, que amb la seva experiència ens demostren que l’ús de l’anglès des de la comunicació oral ens aporta molts més aprenentatges que el de comunicar-nos amb persones d’arreu del món. I és que aprendre anglès també ens ajuda a comprendre i entendre les perspectives i tradicions d’altres cultures, a millorar les habilitats cognitives com la resolució de problemes i la presa de decisions, i a accedir a un món d'oportunitats professionals, entre molts altres aprenentatges.

L'intercanvi cultural que genera aquest projecte és bidireccional, i és que així com l'alumnat i la ciutadania del Prat aprenen d'altres cultures, les auxiliars de conversa també s'interessen pels costums, les tradicions i els trets distintius de la gent del Prat. Per exemple, a l'Edward li sembla curiós que al Prat hi hagi tota una festa al voltant del gall pota blava, fet que li ha permès establir una connexió amb el seu país, Nigèria, on el pollastre té un pes important en la gastronomia. La Claudia, s'adona que al Prat la gent fa vida al carrer i és molt oberta i això no és habitual a Austràlia, d'on ella prové. També a la Winny li crida l'atenció el concepte de 'Festa Major' i li encanta participar-hi. 

D'altra banda, a la Deepika li crida l'atenció que ara l'alumnat es fixa molt en els diferents accents de les auxiliars. Tot i estar tradicionalment exposats a un accent concret, el fet de tindre accés una bona varietat de cultures i de pronunciacions, l'alumnat s'adona que hi ha molts accents diferents i això els ajuda a obrir horitzons i els genera curiositat. 

Un projecte que és més que una simple classe o taller d'anglès

Durant el curs 2023-2024, el projecte es desplega a 20 centres educatius públics de la ciutat i a 4 centres culturals.

En els centres educatius, d'acord amb el propi projecte de centre, les especialistes d’anglès defineixen juntament amb l'auxiliar un projecte de codocència per grups d’edat, acordant els espais de participació de l'auxiliar tant en horari lectiu com en espais més informals com al pati i al menjador, de tal manera que es transmet la importància de fer un ús real de la llengua fora de l'aula, en un ambient més distès.

Pel que fa als centres culturals, les auxiliars de conversa dinamitzen diversos tallers trimestrals adreçats a tota la ciutadania en els quals la conversa oral en grup és primordial. Aquest curs es proposen tallers de conversa per a adults i infants, tallers de jocs, de cuina i de creació digital, tallers familiars amb contes infantils, entre altres que podeu trobar a l’agenda del web de l’Ajuntament.

Metodològicament, a les sessions de conversa en anglès cada auxiliar aporta la perspectiva única, la seva cultura i els seus gustos i aficions personals que fan que l'aprenentatge sigui emocionant i significatiu per a l’alumnat i la ciutadania, oferint l’oportunitat de viure l'anglès en la seva forma més autèntica i dinàmica.

Gràcies al projecte Auxiliars de conversa generem un entorn d'aprenentatge ric i inclusiu que ens ajuda a connectar cultures, millorar les habilitats lingüístiques i apropar-nos a un futur més obert i interconnectat.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 27 maig, 2024 - 12:15

Tot a punt per a la XV Jornada Tothom Educa

L’esdeveniment se celebrarà el dissabte 1 de juny a l’Institut Escola Pepa...

divendres, 24 maig, 2024 - 12:15

La fira a la Plaça de Roigé i Badia tanca el projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEmE)

Quatre escoles i 150 infants de 5è de primària de la ciutat participen en una...

divendres, 24 maig, 2024 - 11:45

L'Ajuntament atorga 244.175 euros en 1.191 ajuts per a les activitats d'estiu 2024

Tot el catàleg d’activitats a elprat.cat/estiu