dilluns, 2 novembre, 2020 - 14:00
Extreure l’ADN d’uns espinacs, descobrir què són els forats negres, jugar amb la impressió 3D o crear idees innovadores per fomentar la igualtat en un Ideathon són algunes de les coses que han passat aquest octubre en el marc del dia de l’Ada Lovelace.
Un any més des de La Palmira hem apostat per la visibilització de dones en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtica en el marc del dia de l’Ada Lovelace (el segon dimarts d'octubre) per apropar la ciència i la tecnologia al veïnatge i donar a conèixer dones d'aquests àmbits tan masculinitzats.
Així, les veïnes van poder gaudir d'una xerrada sobre dones científiques de la mà d'Irene Lapuente, de 'La mandarina de Newton'. Ella ens va explicar d'una manera molt visual i amb elements tan senzills com pilotes o una batedora els descobriments que han fet les guanyadores del Premi Nobel de física i química d'enguany, Andrea M. Ghez, Jennifer Doudna i Emmanuelle Charpentier. La jornada també ens va fer reflexionar sobre la poca visibilitat de les dones en el món de la ciència, perquè, com ben deia la Irene, dones científiques hi ha hagut sempre.
La tecnologia també va tenir el seu espai dins el cicle, amb un curs d'iniciació a la impressió 3D. En la sessió es va explicar el funcionament de les impressores i les participants van poder aprendre a dissenyar les seves pròpies peces. Cadascuna es va endur un clauer imprès durant la trobada.
Una proposta que es va iniciar l'any passat va ser l'activitat 'Pregunta a una científica' on la gent de la ciutat podia consultar els seus dubtes sobre ciència amb una científica del Prat. Enguany aquesta activitat presencial va passar a ser virtual. Les veïnes han pogut enviar tota mena de preguntes a les xarxes de la Palmira: què són els forats negres, pot deixar de girar la terra, què és la mecànica quàntica... I responent a aquestes preguntes una col·laboració de luxe: la física Ana Ventura, investigadora a l'accelerador de partícules de Ginebra. Ella ha aclarit tots els dubtes a través de vídeos on explicava d'una manera molt entenedora i senzilla conceptes tan complexos com la física de partícules. Tant ha sigut l'interès generat per l'Ana, que l'Escola Charles Darwin s'uneix al projecte i ha començat a treballar amb el seu alumnat preguntes per a la física pratenca sobre la ciència del vol.
El Klub Infantil Tecnològic del Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa també es va sumar aquest mes a l'Octubre Ada Lovelace, amb la proposta "Tech 4 the people", a càrrec de l'associació d'enginyeres Young IT Girls, que treballen per fomentar la igualtat i per incentivar el canvi de mentalitat, potenciant així oportunitats de futur d'infants i joves. L'activitat va ser un Ideathon, és a dir, una dinàmica per generar idees innovadores per resoldre una necessitat concreta. Entre les cinc famílies participants i les Young IT Girls, vam compartir i descobrir solucions tecnològiques per combatre diferents problemes socials com la dificultat de comunicar-se de la gent amb problemes auditius en aquesta realitat on tothom porta una mascareta que dificulta la lectura de llavis.
Al Centre Cívic Jardins de la Pau i en el marc de les Linkatardes, les activitats familiars digitals, també es va oferir l'activitat "Ada's Dream", de la mà de Play a Bit. Les famílies que es van apropar van participar en una instal·lació interactiva en la qual creaven unes targetes perforades amb cartolina de diferents colors i obre-buits. Aquestes cartolines s'introduïen en la màquina i el lector emetia a manera de caixa de música una melodia única. El somni que tenia l'Ada sobre màquines capaces de compondre melodies fet realitat!
dijous, 10 octubre, 2024 - 17:00
dimecres, 9 octubre, 2024 - 14:00
dimecres, 9 octubre, 2024 - 11:00