Esteu aquí

Un any ple de novetats a la Palmira

Després d’un 2019 molt ben acompanyades comencem el 2020 amb força

Castanyada 2019

dimecres, 22 gener, 2020 - 15:30

2019 ha estat un any intens per a la Palmira. Vam obrir les portes al març i des d'aleshores hem viscut un munt d'experiències amb entitats, col·lectius i veïns i veïnes del territori.

Unint forces

Una de les entitats amb qui ens hem aliat en diferents iniciatives ha estat la Cooperativa Obrera de Viviendas (COV). Vam començar la nostra relació sumant-nos a la Festa Major del barri cooperatiu, que impulsa la Obrera el dia 1 de maig. També és la impulsora, durant el mes d’octubre, de la Quinzena de La Obrera, dues setmanes d’activitats, xerrades, visites i caminades amb diferents agents i entitats. En el marc d’aquesta iniciativa, ens vam aliar amb la COV i el Teatre L'Artesà per reflexionar sobre el moviment obrer actual des del teatre i l’audiovisual, amb un cicle de cinema i tertúlies sobre diverses lluites obreres, i amb un vermut-tertúlia vinclat a l’obra Mundo Obrero, que vam poder veure a L’Artesà aquesta temporada.

El 2019 hem pogut viure, també, la primera castanyada del territori, una iniciativa que va sumar els esforços de la COV, l’Associació de Veïns del Nucli Antic, l'Associació de Veïns de Llevant, COV Grossos i la Palmira. A més, durant els dies previs, veïns i veïnes del barri es van implicar en la preparació, tallant castanyes i fent les paperines per la gran festa. Després de tota la feina conjunta, el dia 31 d’octubre a la plaça Roigé i Badia vam treballar plegades perquè la festa fos tot un èxit. I tant que ho va ser! Més de 250 persones vam gaudir d’una tarda de castanyes, balls i activitats per a infants.

Una altra entitat amb qui hem fet camí ha sigut l'Associació de Veïns del Nucli Antic. Més enllà de la castanyada, amb elles hem gaudit d’iniciatives com la Festa de la Primavera, la Festa del Nucli Antic i la Festa de la Vellesa. A més, com que són entitat resident a la Palmira, compartim moltes estones del dia a dia i han estat grans aliades per tirar endavant moltes activitats al centre cívic, com ara la Festa Nadal de la Gent Gran. Fins i tot hem compartit un arròs amb seitons! Aquest 2020 ha arrencat amb il·lusió i hem sumat esforços i idees per organitzar diversos cursos per a la gent gran del territori.  

Els centres educatius del territori

Al barri també hi ha molts centres educatius. La comunitat educativa va acollir amb il·lusió el nou equipament des d’un bon inici i, per això, hem pogut començar a teixir aliances amb professorat i AFA’s per engegar projectes i activitats diverses.

Una d’aquestes iniciatives conjuntes és Xerrallengües, en aliança amb l'Escola Oficial d'Idiomes. Dins d’aquest projecte estem elaborant vídeo-tutorials d'idiomes amb alumnes i docents de l’EOI, que després compartirem amb la comunitat com un recurs per aprendre vocabulari per desenvolupar-se en un altre país.

L'AFA de l'Escola Joan Maragall també ens ha acompanyat en un projecte molt interessant on joves i petits jugaven a jocs tradicionals i actuals amb la gent gran del barri. En la mateixa línia, l’AFA de l’escola Josep Tarradellas ens va convidar a la seva escola per gaudir d’una tarda de jocs amb infants i gent gran.

Altra associació amb la qual hem treballat ha sigut l’ASCAP (Associació de Suport a la Creació i la Producció Audiovisual al Prat). Amb elles vam organitzar el Tour D’A; una setmana de projeccions i col·loquis d’una selecció de pel·lícules del festival de cinema d’autor de Barcelona.  I amb l’AGT, L’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, vam poder cuinar les tres tapes més votades del Quinto Tapa.

Entitats residents i col·lectius

A la Palmira tenim 5 entitats residents: l’Associació de Veïns Nucli Antic, La Xarxa, l’Associació Roda Blava de persones amb discapacitat física, la Unió Filharmònica del Prat de Llobregat i Els amics dels vehicles antics i clàssics del Prat. A més, tenim dos col·lectius que ens acompanyen des de fa alguns mesos: el grup de famílies de la Palmira i el grup de jocs de taula i miniatures.

Aquestes entitats i col·lectius fan que el centre s’ompli d’activitats i iniciatives molt diferents: des dels assajos de la coral de la Filharmònica fins a tardes de jocs d’estratègia o el grup de costura. A més, també s’impliquen en diferents projectes del centre. Per exemple, la Coral Filharmònica ens va fer gaudir d’una cantada de nadales en la Festa de Nadal de la Gent Gran; i amb el grup de famílies de la Palmira hem organitzat diverses Tardes en família de les que fem cada dijous.

Tots aquests projectes no serien possibles, però, sense l'ajuda i la participació del veïnat. Totes aquelles persones que quan es planteja una nova activitat no dubten en preguntar com poden participar-ne i en implicar-se activament per tirar-les endavant.

A tota aquesta gent, veïnes, entitats, agents i col·lectius, i a totes les que coneixerem aquest 2020, moltes gràcies per ser-hi!

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 19 octubre, 2020 - 09:45

Arrenquen els projectes d'arts visuals del programa Interseccions

Art contemporani, llum i color, cinema, ràdio i paraula: els eixos temàtics d...
Sala Gran Virtual de la Palmira

divendres, 16 octubre, 2020 - 15:15

Sala Gran Virtual de la Palmira

Un espai per trobar-nos en línia

divendres, 16 octubre, 2020 - 12:00

La vuitena edició del Cicle l'Autor i la seva obra ofereix visites guiades i una presentació

Fruït de la col·laboració entre l'arxiu municipal, el centre cívic i l'autor...