Esteu aquí

Trobada del Consell d’Infants i del Consell d’Adolescents amb l’alcalde

Els consellers i conselleres aprofiten la reunió per detallar la tasca desenvolupada durant el curs

dijous, 8 juny, 2023 - 14:45

El Consell d’Infants i el Consell d’Adolescents van trobar-se ahir a la tarda amb l’alcalde Lluís Mijoler per tal de transmetre-li les propostes desenvolupades al llarg del curs lectiu 2022-2023.

En la primera part de l’acte, que va celebrar-se a les Cases d’en Puig, el Consell d’Infants va explicar els sis àmbits en què ha treballat enguany i els objectius i accions que planteja en cada cas.

Pel que fa a l’assetjament escolar i la discriminació per part d’altres companys i companyes, els consellers i conselleres van destacar la necessitat de donar més eines als infants que en pateixen. Proposen informar l’alumnat i el professorat del protocol dissenyat per la Generalitat, organitzar tallers i xerrades a les escoles amb persones expertes sobre el tema i penjar tríptics i cartells amb informacions que puguin ajudar aquests infants.

Així mateix, el Consell va posar sobre la taula que, a les escoles, no es parla de feminisme tant com els agradaria. En aquest sentit, aposta per augmentar el nombre d’activitats sobre la matèria i crear una comissió lila a les escoles, tal com ja està funcionant en alguns instituts.

D’altra banda, el Consell va manifestar que cal donar suport als delegats/des verdes i estendre aquesta figura a tots els centres educatius. Atès el context de sequera que estem travessant, també va proposar recollir l’aigua que sobri durant l’estona de menjador i utilitzar-la per regar l’hort o les plantes del pati.

Igualment, els consellers i conselleres van subratllar que els costa fer arribar la tasca del Consell als companys i companyes. Per mirar de solucionar-ho, assenyalen poder passar per les classes a informar de la seva feina durant algunes hores de tutoria i disposar d’un espai físic per poder penjar cartells i materials del Consell i altres activitats per a nens i nenes.

Els dos darrers àmbits de treball del Consell fan referència a dues qüestions que van més enllà dels centres educatius. Va exposar la manca de rampes per a persones amb mobilitat reduïda en alguns espais públics i es va oferir a col·laborar en fer un mapa de punts de la ciutat encara poc accessibles. L’alcalde va convidar-lo a sumar-se a la feina de l’Ajuntament i de l’Associació Roda Blava en aquest tema. De la mateixa manera, el Consell va afirmar que no hi ha prou activitats extraescolars adaptades per a infants amb diversitat funcional. En aquest sentit, es treballarà amb les AFA per corregir-ho i, des de l’Ajuntament, es mirarà d’ampliar l’horari dels vetlladors i vetlladores a l’horari extraescolar i a les activitats d’estiu perquè puguin acompanyar els infants amb diversitat funcional.

Finalment, el Consell va demanar la construcció de lavabos públics a la ciutat. Mijoler va recordar que es poden fer servir tots aquells serveis ubicats en centres públics i que, si cal, es faria una acció informativa de cara la ciutadania perquè en fos conscient.

El Consell d’Infants també va aprofitar la trobada per explicar a l’alcalde que està participant en els grups de treball de la Taula Local d’Infància i Adolescència, en què està emfasitzant la necessitat de potenciar el rol del delegat i la participació en les hores de tutoria. També va compartir amb l’alcalde que, recentment, a finals d’abril, va reunir-se amb les direccions dels centres per traslladar les seves propostes.

Consell dels Adolescents

Tot seguit, el Consell dels Adolescents va prendre el relleu. En aquest cas, ha centrat la seva tasca en l’assetjament escolar i en l’oci i consum, àmbits en què ha identificat situacions que cal revertir, ha marcat objectius i ha proposat accions de millora. Aquesta feina s’ha dut a terme en sessions de reflexió en les quals han participat professionals de l’Ajuntament vinculats als diferents àmbits. Així mateix, s’ha recollit l’opinió i les propostes d’altres adolescents i joves al Festival AltraVeu, on el Consell va compartir la tasca realitzada i va obrir-se a la participació.

Quant a l’assetjament escolar, el Consell sosté que existeixen dificultats per comunicar-lo, perquè hi ha por i no queda clar a qui adreçar-se amb confiança. En aquest sentit, proposa informar a l’alumnat del protocol que s’activa en cas d’assetjament i quines són les persones a qui cal dirigir-se. Aquesta demanda es tindrà en compte, ja que els centres comptaran amb un referent específic per abordar la qüestió a partir del curs vinent. El Consell també proposa que l’alumnat que ho necessiti compti amb un servei de psicologia gratuït, i l’organització de tallers per crear una cançó o un rap escrit per l’alumnat que parli sobre com perdre aquesta por.

Igualment, el Consell va assenyalar la importància del grup en un cas d’assetjament i el paper que pot jugar en millorar o empitjorar la situació. Per posar-hi l’accent, aposta per fer tallers als instituts, xerrades als centres cívics centrades en el rol de les famílies i dels adults referents i difondre continguts digitals. Així mateix, el Consell entén que la manca d’autoestima fa més vulnerable el jove davant d’una situació d’assetjament, per la qual cosa considera que cal cuidar-la amb la posada en marxa de tallers per a adolescents als instituts i/o a altres espais d’educació no formal relacionats amb l’autoestima i l’autoconcepte.

Finalment, el Consell va remarcar que cal garantir que els adolescents se sentin segurs en els espais on es produeixen aquestes actituds (xarxes socials, pati, canvi de classe, etc.) a través de l’augment de la presència d’adults i de la creació de la figura d’un delegat/da que ajudi a detectar i denunciar situacions d’assetjament.

El segon bloc de treball del Consell d’Adolescents té a veure amb l’oci i el consum. Quant a la sensibilització respecte a les conseqüències que comporta el consum de substàncies, va proposar l’organització de tallers interactius i participatius; d’una exposició fotogràfica itinerant, que passes per tots els instituts, per mostrar els efectes del consum de drogues al cos; la creació de cartells i infografies; i fer difusió dels materials creats mitjançant un influencer jove amb molts seguidors a les xarxes socials.

Respecte a l’oci, el Consell va expressar que hi ha propostes i alternatives poc conegudes, per la qual cosa va demanar intensificar-ne la difusió a través de la creació d’un espai virtual on poder trobar informació dels esdeveniments futurs i de la figura del delegat/da d’aula perquè les expliqui dins dels instituts. El mateix Consell d’Adolescents va oferir-se a fer un recull de les properes activitats destacades per difondre-les pels seus canals.

D’altra banda, el Consell creu que manquen espais perquè els adolescents puguin reunir-se durant el temps lliure, així com oferta d’oci nocturn. En aquest sentit, reclamen la creació d’aquests espais a la ciutat o bé una ampliació de la xarxa de transport nocturn que comuniqui el Prat amb altres municipis del voltant amb zona de discoteques.

El Consell d’Adolescents també va explicar a l’alcalde que farà una reunió amb les direccions dels instituts, tal com ha fet enguany el Consell d’Infants.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 25 abril, 2024 - 14:45

Últim taller del Consell d’Infants a l’Escola Jaume Balmes

Les candidatures per renovar l’òrgan de participació dels infants de la...

dijous, 25 abril, 2024 - 12:00

En marxa el "Connecta Jove" als Centres Cívics de la ciutat

Alumnat de diferents instituts imparteix sessions sobre eines digitals als...

dimarts, 23 abril, 2024 - 13:15

Acte de lliurament de premis del concurs literari de Sant Jordi 2024 del CFA Terra Baixa

El centre entrega també els guardons del concurs GIMPJordi d’elaboració de...