Esteu aquí

Trencant mites sobre nutrició i cànons de bellesa al cicle "Dieta: Salut o Màrqueting?"

Quatre sessions de reflexió entorn la cultura de dieta organitzades entre els centres cívics Ribera Baixa i Palmira Domènech

dimecres, 4 maig, 2022 - 12:00

La cultura de dieta està establerta a la nostra societat com una certesa universal i com una promesa d’èxit, però... És real? Què diu la ciència? Què vol dir alimentar-se de forma saludable? Aquestes preguntes i altres similars van engegar el motor d'un cicle de reflexió anomenat "Dieta: Salut o Màrqueting?", que es va organitzar de forma compartida entre els centres cívics Ribera Baixa i Palmira Domènech, del 16 de març al 6 d'abril.

El centre cívic Sant Jordi-Ribera Baixa va impulsar les dues primeres sessions del cicle, conduïdes per l'Arantza Muñoz, dietista amb més de nou anys d'experiència en l'acompanyament a les persones en l'educació nutricional per millorar la seva relació amb el menjar, amb un enfocament antidieta que promou la salut a tots els cossos.

"És possible cuidar-se sense dieta" va ser el títol de les dues sessions a les que ens vam ficar de cap a qüestionar creences entorn l’alimentació i els cànons de bellesa. Durant la primera sessió, vam parlar sobre el significat del concepte "cultura de dieta" i les repercussions físiques, psicològiques i emocionals de les pràctiques que aquest sistema promou. També es va reflexionar sobre la pressió estètica i les fal·làcies que ens han fet creure per reforçar els cànons de bellesa actuals. A la segona sessió, es va aprofundir sobre la grassofòbia, el pes-centrisme i la salut a tots els cossos. A més, vam conèixer els principis del benestar, i els de l'alimentació intuïtiva: la base per començar a aplicar l'autocura i deixar les dietes enrere.  

El centre cívic Palmira Domènech va impulsar la segona part del cicle, de la mà de la Hadia Bakkali, dietista i nutricionista enfocada als trastorns de la conducta alimentaria i a la nutrició antidieta, no pes-centrista, integral i holística.

Sota el títol "Alimentació intuïtiva: Què sentim quan tenim gana?", a la primera sessió es va  xerrar al voltant del concepte de la cultura de la dieta, la nutrició integrativa, la salut a totes les talles i la grassofòbia, a més a més d'assentar alguns mites al voltant de la cultura de dieta, desmitificant-los. La segona sessió es va centrar a parlar del 7 tipus de gana: la gana mental, l'estomacal, la visual, l'emocional, l'olfactiva, la bucal i la cel·lular. També es va aprofundir en el concepte d'alimentació intuïtiva, i es va aportar alguns principis per establir una relació sana amb el menjar.

Podeu ampliar informació i consultar la bibliografia recomanada per les talleristes aquí.

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi Fondo d'en Peixo

dijous, 18 abril, 2024 - 14:00

El Parc del Fondo d'en Peixo tornarà a ser l'escenari principal d'un Sant Jordi carregat d'activitats

Nombrosos autors i autores locals han presentat els seus llibres en el marc...

dijous, 18 abril, 2024 - 10:00

Les propostes literàries del Cicle Primavera de Llibres i Lletres nodreixen el Pratilletres

Notable creixement del Pratilletres cada temporada en autors i llibres
centric_connexions23_24_fotofamilia.jpg

dimecres, 17 abril, 2024 - 11:30

Mostra final del projecte Connexions

Els instituts participants han posat en comú els seus treballs en l’acte de...