Esteu aquí

Resiliència i organització, per vèncer l’ecoansietat

La inauguració de l’Aula de Salut 2023 es va fer a la Casa de l'Energia

La presentació va anar a càrrec de Gabriel Soriano, regidor de Salut Pública i Consum

divendres, 3 febrer, 2023 - 08:00

L’Aula de Salut 2023  s’inaugura reflexionant al voltant de l’Ecoansietat, inquietud que bona part de la ciutadania pateix a causa de l’amenaça de degradació dels ecosistemes, la biodiversitat i el planeta. Intentant que, lluny del bloqueig i la paralització, aquest neguit sigui l’impuls que ens mogui a actuar i revertir la situació actual per garantir la supervivència.

La proposta va anar a càrrec d’Irene Moulas, psicòloga social i comunitària que va començar per definir l'Ecoansietat (concepte que va néixer a Estats Units, per la preocupació pels efectes del canvi climàtic); i generar debat entorn la manera que les persones ho viuen i ho experimenten. La majoria de participants consideraven que el seu patiment per la destrucció del planeta i per les condicions de vida de les generacions futures no són un trastorn mental, sinó que és una resposta “saludable” a una situació d’emergència. A continuació, Irene Moulas va explicar en què consisteix la salut mental comunitària, posant l’accent en la necessitat de generar espais segurs col·lectius i relacions d’interdependència per compartir i expressar el dolor que suposa veure la degradació de l’entorn, i la dificultat d’imaginar un futur segur per a les nostres filles i fills.

Imaginar futurs possibles 

Per acabar, ens va explicar que la resposta estava en la resiliència, que a més de la definició psicològica individual, contempla l’autoestima col·lectiva, identitat cultural, l’honestedat governamental, les cures i perspectiva interseccional. Tots els conceptes estan explicats en el power point que es pot consultar en aquest enllaç. On, també, hi ha esmentats projectes de l’economia social i solidària, com a exemples de programes i resiliència col·lectiva, als quals hi afegim els de la Casa de l’Energia del Prat de Llobregat entre els que ressaltem la comunitat ciutadana d’energia.

Les fotos de l’acte es poden consultar aquí:  https://flic.kr/s/aHBqjAqDpZ

Entrevista radiofònica (31/01/2023)

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 24 maig, 2024 - 11:45

L'Ajuntament atorga 244.175 euros en 1.191 ajuts per a les activitats d'estiu 2024

Tot el catàleg d’activitats a elprat.cat/estiu

dijous, 23 maig, 2024 - 13:30

Noves activitats gratuïtes per a la ciutadania pratenca al CRAM

L’Ajuntament del Prat ha signat un nou conveni amb el Centre de Recuperació d...

dijous, 23 maig, 2024 - 13:15

El proper dissabte, 25 de maig, nova edició de la discoteca inclusiva del Prat

El proper dissabte, 25 de maig, de 17 a 19 h, es durà terme al Casal Cívic i Comunitari – Delta, la cinque...