Esteu aquí

Reflexionem sobre les Fake News i la Sobre(des)Informació al Ribera

El dimarts 26 de gener comença aquest cicle virtual per detectar i combatre la informació falsa i rumors a Internet

dimecres, 20 gener, 2021 - 10:30

"Vivim en l'era de la informació" és una frase que ens acompanya en el nostre dia a dia i pensem que, en la realitat que vivim ara mateix, és important saber diferenciar quin tipus d'informació ens arriba. L'establiment de mitjans de masses com són les xarxes socials, ha fet que els usuaris i usuàries ens haguem convertit també en productors dels discursos que circulen per Internet, dificultant així la diferenciació entre notícies reals i notícies falses, conegudes com a fake news. Aquestes, són un perill amb què ens trobem en el nostre dia a dia i contra el que hem de començar a lluitar.

Des del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa us proposem un Cicle de Sobre(des)Informació perquè totes aquestes notícies que ens arriben tant al carrer, com a les xarxes socials, la televisió o qualsevol altre mitjà de comunicació poden ser reals o falses, i valorem necessari conèixer les eines que tenim al nostre abast per detectar-les i poder així desmentir-les. Es tracta d'un cicle amb tres propostes de trobades virtuals on reflexionar sobre l'impacte que tenen en les nostres vides i a les dels altres les informacions falses i com podem actuar al respecte, dirigit a persones a partir dels 14 anys amb coneixements bàsics de les xarxes socials.

El cicle comença el 26 de gener, amb la proposta "Eines per distingir informació falsa a Internet". Dues sessions a les quals s'adquiriran hàbits i habilitats per detectar la desinformació, evitar disseminar-la i augmentar la capacitat per distingir a Internet els fets de la ficció. Aquesta activitat anirà a càrrec de Verificat, plataforma que se centra a contextualitzar la desinformació que circula a través d'Internet mitjançant tècniques de verificació de fets (fact-checking) i en proporcionar eines a la ciutadania perquè ho faci de manera autònoma.

El dimarts 9 de febrer entrarem en matèria més concreta amb de la segona proposta del cicle: "La desinformació genera discriminacions", a la que reflexionarem a partir d'exemples pràctics i des d'una perspectiva intercultural, sobre com les informacions falses generen realitat i narratives discriminatòries que alimenten els prejudicis, fomenten els estereotips i legitimen les desigualtats estructurals. Una activitat que anirà a càrrec d'Edoardo Bazzaco, sociòleg amb àmplia experiència en formació, a participat en programes europeus i estatals sobre odi i discriminació i coordina l'àrea de projectes de l'entitat SOS Racisme.


El cicle acaba el dimarts 16 de febrer amb una activitat per posar en pràctica amb exemples reals tot el recorregut teòric que hem fet: "Desmuntar fake news a les xarxes socials". En aquesta proposta ens trobarem amb dues persones activistes de les xarxes socials per conèixer de primera mà les estratègies que utilitzen per desmuntar notícies falses i què els mou a fer-ho. Compartirem dificultats i oportunitats, i la seva experiència com a ciutadans/es que un dia van decidir actuar davant les informacions falses i prendre partit.

Totes les sessions són els dimarts de 18.30 a 20 hores. Per participar, cal inscripció prèvia per cada una de les trobades. Trobareu tota la informació i inscripcions a l'enllaç. Us hi esperem!

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 16 setembre, 2021 - 10:00

Inici inscripcions de la nova temporada d’activitats

La Biblioteca Antonio Martín enceta a la tardor un nou cicle d'activitats i...

dijous, 16 setembre, 2021 - 09:30

IntersECCions celebra els seus cinc anys amb una publicació

S'ha presentat i fet publica en motiu de la lliçó inaugural del curs

dimecres, 15 setembre, 2021 - 15:00

Presentem la selecció d'artesanes i tallers que formaran part de L’Aparador de Festa Major 2021

Les inscripcions als tallers de L'Aparador estaran disponibles a partir del...