Esteu aquí

Rafel Nadal i el referèndum de Franco de 1944

L’escriptor del llibre en català més venut aquest Sant Jordi, ‘El fill de l’italià’, captiva al públic pratenc

dijous, 9 maig, 2019 - 20:00

El passat 22 de maig, Rafel Nadal guardonat amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2019 va visitar el Cèntric per presentar la seva darrera novel·la El fill de l'italià, que a la diada de  Sant Jordi 2019 ha estat la més venuda a la categoria de llibres de ficció en català. 

Marta Casals va ser l'encarregada de presentar a l'autor i us proposem llegir la crònica que va escriure de l'acte. 

"Si volem que cada dia sigui Sant Jordi cal fer costat a les llibreries i biblioteques cada dia". Ho diu en un tuit una estona abans d'arribar al Cèntric. No para. Ni abans, ni tampoc ara que el seu llibre 'El fill de l'italià' ha estat el més venut en català aquest Sant Jordi.

A la sala d'actes, la gent espera Rafel Nadal amb ganes. Quan comença a parlar ho fa amb la lliçó molt apresa. S’ha passejat per mig país explicant la història d’en Mateu (en Narcís a la vida real), i de seguida capta l’atenció tant dels qui ja l’han llegit com dels qui no. “No us preocupeu, que explico molt però no faré cap spoiler”, avisa. I així és. Però és que la història que narra ‘El fill de l’italià’ és tant potent que enganxa. A ell li va arribar per casualitat, durant una sessió del Club de Lectura de Caldes de Malavella. A l’acabar un home se li va apropar i li va dir: “Vols conèixer la història de mil mariners italians a Caldes durant la segona Guerra Mundial?” Evidentment, com a bon periodista que és, en Rafel Nadal no ho va dubtar ni un segon, i de seguida va quedar per dinar amb aquell confident per saber-ne més.

Però és que la història dels mariners, a més, també n’amaga d’altres. La d’en Mateu. El fill de la casa més pobra de tot Caldes que quan ja és gran, al morir la mare, comença la recerca del que podria ser el seu pare, precisament un dels mariners italians que va estar-se al poble. I una història d’amor: la de la mare, la Joana, que plantava clavells de poeta per evadir-se d'una realitat massa dura.

Ni rastre dels italians a Caldes

“La gent jove de Caldes no en sabia res dels italians", es lamenta Nadal, i explica que en tot Caldes no hi ha “cap rastre” de les històries que s’hi van viure. Els italians dels que parla la novel·la són els supervivents del cuirassat Roma, “el buc més poderós que hi havia a la Mediterrània” i que va ser bombardejat pels alemanys l’any 1943. Supervivents que han fet que Nadal viatgés fins a Gènova i que hi acabi fent un bon grapat d’amics. “Ja sabeu com són els italians”, diu, i tothom riu i fa que si amb el cap.

“Sabeu com va acabar la història dels mariners?”, pregunta Nadal. Mesos després d’arribar, els italians s’havien convertit en un problema per a les autoritats franquistes, que veien com britànics i aliats se’ls rifaven perquè els mariners acostumaven a ser soldats tècnicament molt preparats. Els italians estaven dividits, uns volien anar al sud dominat pels aliats i pel rei, i altres al nord, on hi havia Mussolini. Llavors Franco va trucar al general Moscardó, capità general de Catalunya i li va dir: “lo resolveremos como se resuelven estas cosas: votando”. I van fer un referéndum. Era l’any 1944. Nadal, com a bon narrador d'històries, s’havia guardat la millor anècdota pel final. 

+ Imatges de l'acte aquí.

 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 28 juliol, 2020 - 12:00

La presentació del "Paraules a la Fresca" dona per finalitzat el procés de creació amb l'artista David Espinosa

Enguany, la proposta creada amb les companyies teatrals en residència al...
Piscina CEM Fondo d'en Peixo

dilluns, 27 juliol, 2020 - 12:00

L'Ajuntament retornarà les quotes del període que els centres esportius estiguin tancats

Els equipaments segueixen tancats, a l'espera que la Generalitat resolgui les...

dilluns, 27 juliol, 2020 - 10:00

“Res no es pot amagar”, obra guanyadora del 10è Premi Literari Delta, disponible en format EPUB

Retrat històric del rol de les dones abans, durant i després de la Guerra Civil