Esteu aquí

Prova pilot a la platja del Prat per retornar els envasos i gots de les guinguetes

Quan un consumidor adquireixi una beguda amb l’envàs corresponent, haurà de deixar un dipòsit de 0,10€ per envàs, que ja estarà inclòs en el preu total. Aquest dipòsit li serà retornat si torna l’envàs a la guingueta

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, i Quim Bartolomé, tinent d'alcalde de Manteniment i Serveis Urbans del Prat, durant la presentació de la prova pilot.

dimecres, 5 juliol, 2017 - 13:30

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en col·laboració amb l’Ajuntament del Prat, ha posat en marxa una prova pilot de recollida d’envasos a la platja del nostre municipi. Es tracta d’un sistema SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn). Durant el mes de juliol i part d’agost, tots els envasos de begudes (llaunes, ampolles de plàstic i gots) que es venguin a les quatre guinguetes que hi ha a la platja, aniran identificats amb un codi de barres. L’objectiu és comptabilitzar quants envasos són retornats per part dels consumidors, després que se’ls emportin. Així, quan un consumidor adquireixi una beguda amb l’envàs corresponent, haurà de deixar un dipòsit de 0,10€ per envàs, que ja estarà inclòs en el preu total. Aquest dipòsit li serà retornat si torna l’envàs a la guingueta.

Un sistema informatitzat permetrà obtenir informació sobre el desenvolupament de la prova a temps real, com ara l’evolució de retorns absoluts i per guingueta per dia i setmana, els dies de la setmana i franges horàries de màximes vendes i retorns, entre altres.

Per ajudar els ciutadans a entendre el nou sistema, a la mateixa platja hi haurà dos educadors ambientals, de 10h a 15h i de dilluns a diumenge, que resoldran dubtes sobre la mecànica del dipòsit i el retorn. També s’han col·locat, a peu de platja, cartells informatius.

Explorar nous models de recollida dels residus

L’elecció de la platja del Prat per portar a terme aquesta prova és deguda, a banda de la bona predisposició del municipi a explorar noves vies per millorar la recollida dels residus, a que es tracta d’un entorn relativament aïllat, amb quatre guinguetes diferents i que rep un gran nombre de visitants, sobretot els mesos d’estiu. A més a més, segons s’ha observat al llarg dels anys, fins a un 80% dels residus que es recullen a les platges metropolitanes són envasos.

La prova pilot s’ha posat en marxa després de concloure, mitjançant un estudi del 2016, que no és legalment aplicable de forma obligatòria i generalitzada un SDDR a l’àmbit metropolità sota l’impuls de l’AMB.Un instrument d’aquest tipus exigeix de capacitat normativa i per tant la seva institució amb caràcter general correspon a l’Estat o a la Generalitat.

La prova s’emmarca dins de les estratègies de l’AMB per fer camí cap al “residu zero”, que també impliquen la concessió de subvencions als ajuntaments per explorar noves vies que ajudin a millorar els índexs de recollida selectiva, com ara la recollida porta a porta o la introducció de sistemes que ajudin a individualitzar la recollida, com els contenidors tancats amb xip identificatiu. Així, no es descarta, sempre que els resultats siguin positius, estendre el sistema SDDR a altres parts de l'àrea metropolitana amb característiques particulars com el cas de les platges.
 

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...
CRAM

dilluns, 11 octubre, 2021 - 15:15

El CRAM allibera les tortugues Casimiro i Damm

Les dues portaven més de 10 anys en captivitat per tenir falta de visió a un...