Esteu aquí

Projectes audiovisuals i Exposició. Dues modalitats que donen suport a la creació de projectes artístics d’agents culturals locals

divendres, 25 novembre, 2022 - 17:00

La Convocatòria de projectes artístics Unzip’22 es conforma de 7 modalitats, les quals donen suport a 8 treballs de creació visual que es desenvolupen a diferents punts de la ciutat des del mes de juny. Ara, entre el 21 i el 27 de novembre, aquestes propostes es presentaran en el festival Indisciplinats,  compartint amb la ciutadania l’estat de creació en el que es troben.

El Centre d’Art Torre Muntadas impulsa dues d’aquestes modalitats: “Projectes audiovisuals” i "Exposició" les quals tenen la singularitat de ser adreçades únicament a artistes i agents culturals locals.
La modalitat “Projectes audiovisuals” enguany ha becat dos projectes: ‘De copas con la Tía Mame’ del col•lectiu Equip Tía Mame, i ‘Cosas sin importancia’ de Didac Rocho. 

La modalitat expositiva té la particularitat de regir-se per normes pròpies  en les quals el projecte seleccionat no és escollit per un jurat independent, sinó que es pren la decisió de forma col•lectiva amb els artistes presentats a la modalitat i que durant unes setmanes treballen de forma conjunta en el laboratori de creació Laika Lab.
A la modalitat exposició es poden presentar projectes artístics i col·laboratius d’innovació, idees o propostes que es vulguin desenvolupar a través de metodologies artístiques amb voluntat de continuïtat. Enguany, durant el mes de maig, quatre dels avantprojectes presentats van desplegar-se a la Sala d’Art Josep Bages, amb l’acompanyament del centre i altres agents culturals. En finalitzar aquest procés, va ser el mateix grup d’artistes qui va decidir, tenint en compte criteris pactats prèviament de forma col•lectiva, que el projecte ‘Bestiario del Delta’ d’Erico Pesin, seria el que s’acabaria exposant a la sala com a guanyador de la modalitat “Exposició” de la Convocatòria Unzip’22.

‘Bestiario del Delta’, un espai on recollir i materialitzar els sabers populars i mitològics

L’artista Erico Pesin planteja la creació d’un bestiari fantàstic que emergeix de l’imaginari col•lectiu de la ciutat. Els protagonistes d’aquest bestiari són éssers màgics que habiten des de sempre al voltant del delta i del riu Llobregat. Aquests personatges d’invocació col·lectiva que són en part realitat i en part ficció, son trets a la llum per parlar-nos d’històries rarament pronunciades que sovint connecten amb ansietats i somnis contemporanis.

La forma que ha escollit l’artista per poder plasmar i il·lustrar aquestes històries és  la cianotípia. Una tècnica fotogràfica d’impressió que es basa en l’aplicació d’una solució fotosensible sobre algun material (normalment paper) i que, en exposar-se a la llum del sol, n’altera la composició per oxidació fent emergir imatges amb aire fantasmal.

La inauguració del ‘Bestiario del Delta’ , serà dissabte 26 de novembre a les 12 h al Centre d’Art Torre Muntadas.

‘De copas con la Tía Mame’, ens ensenya com el procés d’aprenentatge i deconstrucció també pot ser vist amb humor

L’equip Tía Mame (Francisco José Novo Romera, José Domínguez Villalta, Albert Sobrino Tevar i Maite Pérez), és l’encarregat de portar a terme una websèrie divulgativa que exposa temes d’actualitat en matèries socials, culturals i científiques. Mitjançant entrevistes de caràcter desenfadat i humorístic, moderades per la drag queen Tía Mame, una senyora d’alta nissaga catalana que utilitza la sorna i la ironia com a armes educatives i reflexives. 

Els capítols de la websèrie estan adreçats especialment a joves, ja que tracten temes que els mitjans de comunicació massius solen passar per alt i que també són importants, com els clixés entorn l’edat, la identitat de gènere, la salut sexual, etc. Cada capítol aporta la perspectiva d’una persona coneixedora del tema central a tractar.

La presentació del projecte audiovisual ‘De copas con la tía Mame’ , serà dissabte 26 de novembre a les 17 h al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa.

‘Cosas sin importancia’, i com els llocs banals de sempre es transformen en parts importants a la nostra vida

El projecte de Didac Rocho és una deriva audiovisual i personal pels camins més o menys transitats del Prat, camins on qualsevol persona de la ciutat pot sentir-se interpel·lada d’alguna manera. Espais quotidians (no sempre acollidors) que acaben transformant-se en les nostres zones de confort.

L’artista confia en els esdeveniments a petita escala i els captura a través del seu telèfon mòbil, una experimentació audiovisual que complementa amb elements gràfics i narratives simultànies a mode de collage.

La presentació del projecte audiovisual ‘Cosas sin importancia’ , serà dissabte a les 20 h al Centre Cívic Palmira Domènech.

Tots els projectes seleccionats a la Convocatòria de projectes artístics Unzip’22 es presenten en el marc del festival Indisciplinats , el qual se celebra del 21 al 27 de novembre per diferents equipaments i centres culturals de la ciutat. 
 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 27 gener, 2023 - 10:00

Artefactes Escènics tanca el seu procés amb Sònia Gómez

El grup d’alumnes d’aquest espai de creació de L’Escola d’Arts en Viu...

dijous, 26 gener, 2023 - 15:15

Alta participació en l’oferta formativa dels centres culturals

Durant la primera setmana s’han realitzat 1022 inscripcions, però encara pots...