Esteu aquí

Primer any del model de gestió pública de l’atenció domiciliària del Prat, un dels primers municipis catalans a desmercantilitzar el servei

El ple aprova que el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat sigui gestionat un any més per la Fundació S21 del Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya

Imatge d'arxiu (ple municipal de novembre de 2021)

dimecres, 1 desembre, 2021 - 19:30

El ple municipal ordinari del Prat, celebrat aquest dimecres 1 de desembre,  ha aprovat per unanimitat que el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat sigui gestionat un any més per una entitat pública, la Fundació S21 adscrita al Consorci de Salut i Atenció de Catalunya. És la mateixa entitat que s’ha encarregat d’aquest servei des que, l’octubre de 2020, l’Ajuntament del Prat va iniciar el nou model d’atenció del SAD, basat en la gestió pública, en ser un dels primers municipis catalans en desmercantilitzar-lo.

Amb la pròrroga aprovada avui pel ple, la Fundació S21 s’ocuparà de gestionar el servei fins a finals de 2022. La pròrroga s’ha fet amb les mateixes condicions que s’han seguit fins ara, amb una partida pressupostària de 2.692.810 euros per a gestionar el SAD l’any vinent.

L’Ajuntament del Prat és membre del Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya (CSC), al qual està adscrit aquesta fundació. A través d’aquesta, el consorci articula la xarxa pública catalana de serveis socials i d’atenció a les persones amb dependència en col·laboració amb ens locals i entitats sense ànim de lucre.

Mitjançant aquest model de gestió pública, el SAD del Prat ha aconseguit durant el darrer any millorar la qualitat del servei i personalitzar l’atenció per ajustar-la millor a les necessitats de les persones grans i amb dependència, majoritàriament dones, que en són usuàries. Es vol prioritzar el màxim la seva autonomia, relacions socials i vincles afectius amb el seu entorn (familiars, amistats, professionals de cures, etc).

El personal del SAD, format per 90 professionals, s’ha descentralitzat, de manera que s’han format equips d’intervenció adscrits a diferents zones de proximitat: Marina, Sant Cosme, Centre i Ribera Baixa.

Així mateix, s’està fomentant una dimensió comunitària al servei, de manera que l’atenció a les persones vulnerables surt de l’àmbit del domicili i s’estén cap a la comunitat, per tal de combatre la soledat i l’aïllament. En aquest sentit, aquesta tardor, s’han iniciat activitats en grup i comunitàries per a persones usuàries del SAD, com les sortides al mercadet de Sant Cosme.

En aquests moments, el SAD del Prat atén més de 690 persones (77% dones i 85% majors de 65 anys), un 17% més que l’any passat.

Des del passat 1 de novembre, també s’ha inclòs la figura d’un psicòleg al servei, per donar suport a l’equip de professionals vinculades al SAD i atendre altres necessitats que pugui tenir la família en l’àmbit emocional. Aquest professional continuarà donant impuls a les accions comunitàries de promoció del benestar emocional.

El ple del Prat rebutja la decisió judicial d’utilitzar el castellà com a llengua vehicular en el 25% del currículum educatiu

El ple municipal del Prat també ha aprovat una moció per expressar el seu desacord amb la providència del Tribunal Suprem (TS) que avala la utilització del castellà com a llengua vehicular en el 25% del currículum educatiu de Catalunya. Una sentència prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), contra la qual la Generalitat va presentar recurs de cassació, ja recollia aquesta mesura i ara el TS l’ha avalada.

El text de la moció rebutja “tot atac que posi en perill la immersió lingüística a Catalunya” i aposta per “defensar el model d’escola catalana”. En aquest sentit, exposa que el model d’immersió lingüística ha contribuït de manera decisiva durant més de 30 anys a millorar l’ús social de la llengua catalana, a garantir i a promoure la igualtat d’oportunitats en una societat cohesionada.

Per això, aposta per “la necessitat de continuar aplicant i avançant en l’ús social del català mitjançant els Projectes Lingüístics de Centre”, que recullen les decisions i les actuacions pedagògiques idònies per incidir en els processos d’aprenentatge d’infants i joves. 

La moció també qüestiona la decisió judicial en tant que la llei educativa vigent considera que és la Generalitat l’administració pública competent per decidir el règim lingüístic dels centres educatius de Catalunya.   Finalment, planteja que l’Ajuntament del Prat s’adhereixi al manifest de Somescola.cat per refermar el suport al model lingüístic de l’escola catalana.

La moció s’ha aprovat amb la unanimitat dels grups presents al Saló de Plens en el moment de la votació.

Mocions per a la millora del servei públic de Correus i les condicions laborals dels repartidors i repartidores de plataformes

Al ple d’avui, també s’ha aprovat per unanimitat una moció, proposada per CCOO i UGT, per defensar el servei públic de Correus. La moció lamenta la reducció que s’ha produït en la contractació i en la qualitat del servei de Correus. Demana que es garanteixin els llocs estructurals de la unitat de repartiment del Prat, la qualitat de les condicions laborals i el finançament per garantir un bon servei.

També s’ha aprovat una moció presentada per CCOO per reclamar que les empreses de plataforma digital contractin directament als repartidors i repartidores i millorin les seves condicions laborals (abonant depeses de vehicle, benzina, telèfon, connexió a Internet, concedint descansos, etc.) en compliment de la normativa vigent. Hi han votat a favor tots els grups excepte C’s, que s’ha abstingut.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 15 març, 2024 - 09:15

L’Ajuntament posa en marxa la convocatòria d’ajuts per a les activitats d’estiu 2024 i extraescolars 2024-2025

Les famílies podran sol·licitar les subvencions del 15 de març al 12 d’abril

dimecres, 13 març, 2024 - 10:00

Dissabte, 16 de març, torna la discoteca inclusiva del Prat

El proper dissabte, 16 de març, de 17 a 19 h, es durà terme al Casal Cívic i Comunitari – Delta, la tercera sessió d’enguany de la discoteca inc...