Esteu aquí

Pautes de cura en el treball, mesures per a un desconfinament saludable

Respecteu els temps de descans, relativitzeu els conflictes, treballeu en equip, respireu i cuideu les relacions

La respiració tranquil.la i profunda, encara que sigui només durant uns minuts, és molt beneficiosa

dilluns, 8 juny, 2020 - 10:00

Fa un temps vam exposar les normes de seguretat en relació a la tornada presencial als centres de treball, en el context de la COVID-19. Però també són importants els riscos psicosocials. Des de l'inici de la pandèmia i amb la desescalada hi ha hagut treballadores i treballadors que s'han incorporat  a la feina presencial. 

A més de les indicacions sanitàries de prevenció i seguretat que empreses i plantilles laborals han d'observar, també hi ha pautes que poden ajudar a tenir un ambient laboral protector. A la por del contagi, la pèrdua econòmica i l'incertesa, cal afegir l'inseguretat de moltes persones en relació als seus llocs de treball; sovint, equivalent als neguits i preocupacions d'empleadores i empleadors (autònoms/es, petites empreses...). Les condicions de treball també s'han modificat per adequar-se a la nova ¨nova realitat¨, el que genera estrés, ansietat i por al canvi.

La delegació oficial del Col.legi Oficial de Psciologia de Catalunya (COPC) de Tarragona ha fet una infografia amb recomanacions i l'Institut Nacional de Prevenció i Salut ha editat diversos materials que poden servir de guia. 

La forma com pensem, el diàleg intern que establim, condiciona el què fem i la manera com ens sentim.  

Treballadores i treballadors

  • Valida i accepta  les emocions. Sovint són sentiments compartits per tothom, el què genera comprensió i cohesió.
  • Pensa de forma objectiva 
  • Si la situació ho permet, tingues una actitud proactiva i de canvi
  • Identifica com et parles, el diàleg intern condiciona els teus sentiments
  • Cuida el llenguatge no verbal
  • Limita el temps de queixa. Compartir els neguits és beneficiós, però intenta que no ocupi tot el teu temps.
  • Integra les pautes de seguretat en el teu dia a dia fins convertir'les en rutines.
  • Ajuda a la persona que tinguis davant 
  • Centra't en la solució, no en el problema

Per a empleadors i empleadores

1. Proporciona noves pautes de treball per evitar el contagi. Adapta  els procediments habituals a la situació extraordinària actual i comuníca'ls amb claredat a la plantilla amb instruccions clares i sencilles

2. En la mesura del possible, fes que treballadors/ores siguin partíceps de las decisions col.lectives. El control sobre el treball propi  i l'entorn  ens fa sentir millor.  

3. Mostra interés per la salut de les persones que t'envolten, pregúnta com se senten i si necessiten suport ;  dona suport,  si està en les teves mans. Comunica que la salut de tothom és important per a l'empresa. 

4. Valora el treball. Especialment en els sectors esencials 

5. Proporciona informació fiable, oficial i amb fonament tècnic. 

6. Facilita que treballadors i treballadores disposin d'espais i moments per comunicar-se entre elles, prestar-se suport i compartir les seves emocions.

7. Algunes persones estan passant per situacions difícils, de pèrdua i dol, problemes de convivència o dificultats econòmiques. En  mesura de les teves possibilitats, simplifica i informa de les vies de sol.licitud de suport.

8. Aposta per una distribució flexible de l'horari de treball que posibiliti una adequada conciliació laboral i familiar, les entrades i sortides esglaonades i les modalitats de treball no presencial, en funció de les teves posibilitats.

9. Revisa la programació d'activitats i objetius de manera que s'ajustin de forma realista a les noves circumstàncies.  

10. Demana suport extern si ho necessites a elprat.cat/enscuidem hi ha un munt de rercusos comunitaris per a la ciutadania, col.lectius, organitzacions i empreses.

Teletreball

El teletreball  té moltes avantages, entre d'altres,  ajuda a minimitzar el risc de contraure el virus; en canvi, els llargs períodes de treball sedentari, en soledat, amb sensació d'aïllament, sense exercici físic i sense poder establir límits clars entre el treball remunerat i la vida privada, són alguns dels riscos  que poden afectar la salut musculoesquelètica i mental de les persones  i que pot provocar un augment dels riscos psicosocials i de l'estrés. En una futura notícia en parlarem més àmpliament.

Fonts consultades:

Infografia COPC

Aspectos psicosocials frente al COVID-19

Medidas para un desconfinamiento saludable

Prevención riesgos psicosociales trabajo a distància

 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 23 setembre, 2021 - 15:15

Èxit de participació a la 18a Trobada de Dones

Com cada any, al mes de setembre es realitza la Trobada de Dones. Un espai de retrobament després de l’estiu, que representa l’inici dels curs feminista al municipi. ...

dijous, 23 setembre, 2021 - 11:30

Lliurats els premis del IV Certamen Fotogràfic Josep Raduà i Torres

Organitzat per l'Associació Gastronòmica i Cultural Les Escarxofes del Prat

dimecres, 22 setembre, 2021 - 13:15

Es reprèn el club de lectura “Grans lectors”

En cas d’haver-hi més persones interessades està previst l’obertura d’un nou...