Esteu aquí

Nou Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge al Prat

El SIDH ofereix assessorament jurídic i intermediació amb les entitats financeres a les persones que no poden afrontar el pagament de la hipoteca de l'habitatge principal

dimarts, 1 octubre, 2013 - 12:45

El Prat de Llobregat disposa, des de l'1 d'octubre, del Servei d'Intermeciació en Deutes Hipotecaris (SIDH) que té per objectiu prevenir, informar, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres el manteniment de l’habitatge principal per part de la persona propietària i el seu nucli familiar. El servei està impulsat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració de la Generalitat de Catalunya (Ofideute), el Col·legi d’Advocats de Barcelona i l’Ajuntament del Prat.

El SIDH funciona al Prat de Llobregat des de l'1 d'octubre, tot i que des de fa un any, l’Ajuntament, amb la col·laboració de Càritas, oferia ja un servei semblant per a les persones de la població amb problemes hipotecaris. El nou servei complementa, doncs, el que es prestava amb Càritas, per ajudar les persones que no poden fer front al pagament de la seva hipoteca.


A la presentació del nou servei hi han participat el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva, juntament amb el segon tinent d’alcalde de l'Àrea d'Alcaldia, Serveis Centrals i Economia del Prat, Rafael Duarte, el Secretari d'Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, i la diputada de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Mercè Claramunt.


Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del SIDH és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per fer front als deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.

Ofideute, que és un servei que ofereix l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, de la Generalitat de Catalunya, es va crear l’any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.

Funcionament del SIDH
El SIDH és de cobertura municipal i s’hi accedeix a través dels Serveis Socials, les Oficines Locals d’Habitatge o a través de les Oficines de Consum dels mateixos ajuntaments. Les famílies que s’adrecen al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.
 

Oficina Local d'Habitatge del Prat
L’Oficina Local d’Habitatge del Prat de Llobregat, ubicada a l’empresa municipal Prat Espais, ja desenvolupa des del maig de 2012 una activa tasca de mediació hipotecària. En aquell moment, l’Ajuntament del Prat i Càritas van signar un conveni per a la realització del servei, que compta tant amb personal de Prat Espais com amb un voluntariat extern implicat.

Com a dada de l’efectivitat del servei, durant els 16 mesos de funcionament que porta s’han atès fins a 142 casos, dels quals 52 s’han resolt favorablement i la resta, 90, estan en negociació actualment. És a dir que, a dia d’avui, cap dels casos atesos ha finalitzat amb els desnonament de la família afectada pel procés d’execució hipotecària.

També cal remarcar que les actuacions de l’Ajuntament del Prat han anat més enllà de la posada en marxa del servei de mediació descrit. Així, al seu dia es va aprovar una moció per la qual el consistori deixarà de treballar amb qualsevol entitat financera que desnoni a una família en risc d’exclusió residencial. A més, també es va signar un conveni amb els Jutjats del Prat segons el qual quan aquests notifiquin la presentación d’una demanda d’execució hipotecària, a la vegada informaran als afectats de l’existència del servei ofert per l’Oficina Local d’Habitatge.
 

Compartir

Noticies relacionades

Platja del Prat 2022

divendres, 12 agost, 2022 - 13:30

L’aigua de la platja del Prat, excel·lent i a gairebé 30ºC

Continua el bon estat i salubritat del litoral pratenc. Es recomana extremar...
Imatge d'arxiu de la policia local del Prat de Llobregat.

divendres, 12 agost, 2022 - 13:15

El sospitós de provocar els darrers incendis, detingut de nou

Una nova acció de la Policia Local ha provocat que l’home s’entregués als...
Tallers catala joves migrants

dimecres, 3 agost, 2022 - 10:00

Finalitzen els tallers de reforç de català per a jovent nouvingut

Aquests cursos volen facilitar l’adaptació de l'alumnat de procedència...