Imatge de l'activitat corresponent al 10 de febrer de 2020 (abans del a pandèmia)
dimarts, 15 febrer, 2022 - 14:00
El 14 de febrer és el Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, moment d'inici dels tallers “Som lliures en les relacions sexuals i afectives?”, adreçats a l'alumnat de batxillerat i #pratfamílies dels instituts del Prat. Aquests tallers es fan per cinquè curs consecutiu, i formen part de l’oferta del catàleg d'activitats educatives que ofereix l'Ajuntament als centres docents, en l'àmbit d'Educació per a la salut.
Al voltant de 200 alumnes de tres instituts del Prat (Estany de la Ricarda, Salvador Dalí i Ribera Baixa) rebran la formació, que dona continuïtat als mòduls formatius “Adolescència i salut”, que realitza gairebé tot l’alumnat de l’ESO dels centres educatius del Prat. En aquests mòduls es treballa el benestar emocional, les habilitats personals, hàbits saludables, nutrició, alimentació, conductes addictives, sexualitats, afectivitat...
Els objectius del taller són promoure les relacions afectives i sexuals saludables, identificar quines són les habilitats de comunicació que ens ajuden a crèixer i tenir relacions amb total respecte, i prendre consciència com les relacions de poder (gènere, identitat i orientació sexual i afectiva, ètnia, desigualtat econòmica, diversitat funcional...) ens travessen i poden condicionar les relacions.
Consentir no significa deixar-se fer. Els silencis tampoc volen dir "sí". Cal conèixer i reconèixer el desig. I, també, preguntar, entendre i respectar els límits de les altres persones.
Més enllà dels tallers puntuals, cal recordar que durant tot l’any les persones joves del Prat que ho desitgin es poden adreçar al Servei d’Informació sobre Sexualitat i Afectivitat (SISA) de l’Ajuntament. És un servei gratuït i confidencial, ubicat a El Lloro (Whatsapp 696 930 255 sisa@joves.prat.cat). Molt important conèixer la resta d'assessories joves.
L'ideal d'amor romàntic en la nostra cultura té un component descriptiu i normatiu, causant que es desenvolupin creences i imatges idealitdes de l'amor que en nombroses ocasions dificulta l'establiment de relacions lliures i saludables. A continuació, una llista 19 mites i falses creences, aglutinats en quatre grups, extrets del Projecte de Recerca DETECTA, 2011.
GRUP 1: "L'AMOR TOT HO POT"
1) Fal·làcia de canvi per amor
2) Mite de la omnipotència de l'amor
3) Normalització del conflicte
4) Creença en que els pols oposats s'atrauen i entenen millor
5) Mite de la compatibilitat de l'amor i el maltractament
6) Creença en què l'amor "veritable" ho perdona / aguanta tot.
GRUP 2: "L'AMOR VERITABLE PREDESTINAT"
7) Mite de la "mitja taronja"
8) Mite de la complementarietat
9) Raonament emocional
10) Creença en què només hi ha un amor "veritable" a la vida
11) Mite de la perdurabilitat, passió eterna o equivalència
GRUP 3: "L'AMOR ÉS EL MÉS IMPORTANT, LLIURAMENT TOTAL"
12) Fal·làcia de l'aparellament i conversió de l'amor de parella al centre i la referència de l'existència
13) Reconeixement de la capacitat de donar la felicitat
14) Fal·làcia del lliurament total 1
15) Creença d'entendre l'amor com despersonalització
16) Creença en que si s'estima ha de renunciar-se a la intimitat
GRUP 4: "L'AMOR ÉS POSSESSIÓ I EXCLUSIVITAT"
17) Mite del matrimoni
18) Mite de la gelosia
19) Mite sexista de la fidelitat i l'exclusivitat
dijous, 19 setembre, 2024 - 14:30
dimarts, 17 setembre, 2024 - 13:30
dilluns, 16 setembre, 2024 - 16:30