Esteu aquí

“Les fosses comunes de la Guerra Civil: estat de la qüestió” amb l’arqueòleg pratenc Jordi Ramos

Aquesta activitat forma part del programa d’activitats vinculades a l’exposició “El Prat 1939. La repressió franquista”

divendres, 26 novembre, 2021 - 12:00

El passat 22 de novembre es va realitzar la xerrada “Les fosses comunes de la Guerra Civil: estat de la qüestió”. Jordi Ramos és arqueòleg i treballa com arqueòleg a l’empresa ATICS SL. Entre les intervencions arqueològiques en les que ha participat, destaquen les realitzades a la ciutat de Barcelona i als espais patrimonials de la Guerra Civil arreu de Catalunya. En els darrers anys ha treballat en diferents campanyes per a l’identificació i obertura de fosses, en especial al País Valencià i a Mallorca.

Jordi Ramos va fer un repàs sobre l’estat de les exhumacions realitzades a l’Estat espanyol. La primera intervenció científica a una fossa comuna de la repressió va ser l’any 2000 al municipi de Priaranza del Bierzo. Des de llavors s’han engegat més de 300 projectes, gràcies a iniciatives de la societat civil, historiadors, arqueòlegs i associacions memorialístiques que han treballat per  recuperar les restes de les víctimes.

 

A Catalunya, des de l’any 2007, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya és l’organisme encarregat de la localització i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Malgrat la feina feta fins ara, tal i com apuntava l’ historiador Jordi Ramos, encara hi ha  molta feina per fer.

La darrera activitat programada dins el cicle de xerrades, serà el dilluns 29 de novembre a les 19h. sobre Les dones i la repressió franquista. La xerrada anirà a càrrec de Marga Gómez, Joan Montblanc  i Olga Duque. A l’inici de l’acte la companyia Cia Ella escenificarà alguns fragments de l’obra teatral  Preses.

Podeu seguir totes les activitats del cicle i recuperar les xerrades realitzades al web de Memòria Històrica.

Compartir

Noticies relacionades

unzip_lablaika22.jpg

dijous, 23 juny, 2022 - 10:30

LAIKA- Laboratori de creació

Vasos comunicants entre espais d’aprenentatge

dimecres, 22 juny, 2022 - 12:00

'Volem volar' tanca el procés de creació d'aeris amb l'artista Maria Cavagnero

Aquest diumenge més d'una trentena de persones van poder gaudir de la presentació de la peça 'Volem Volar', ...

dimarts, 21 juny, 2022 - 12:00

Un estiu més, tornen les nits de Cinema i Música a la plaça Joan Garcia-Nieto

Aquesta serà la setena edició i la protagonitzaran, de nou, pel·lícules del...