Esteu aquí

Les dones, motor del canvi a Sant Cosme

Aconseguir la transformació socioeconòmica del barri a través de la inserció laboral de les dones de Sant Cosme. Aquest és un dels objectius del programa de fons socials europeus Equal, que en bona part ja s'ha començat a aplicar.

dissabte, 1 març, 2003 - 01:00

El programa Equal pretén la inserció laboral dels col·lectius més necessitats: joves, persones amb discapacitats, extoxicòmans i dones amb poca formació i amb càrregues familiars. El passat mes d'octubre es va formar un primer grup amb 30 dones, i el gener se'n va afegir un altre amb 25. L'abril començarà la feina un tercer grup. El programa té una duració de 20 mesos, fins el juny de 2004, i està previst que hi passin unes 150 dones, que han de complir una sèrie de condicions per formar-ne part: viure al barri de Sant Cosme, estar en atur, tenir fills al seu càrrec, tenir entre 18 i 45 anys i renunciar a qualsevol ajut social que estiguin rebent.
L'Ajuntament s'encarrega de fer una primera selecció de les aspirants a entrar en el programa, una selecció que respecta la composició ètnica de Sant Cosme (el 70% són paies i el 30% gitanes) i el nivell d'estudis. Calen uns mínims de saber llegir, escriure i comunicar-se. Si no els superen, són derivades a l'escola d'adults Terra Baixa.

Un cop feta la selecció, la fundació FIAS s'encarrega de la formació i reinserció laboral de les dones, que a més reben una beca d'ajut. Per cadascuna es dissenya una estratègia personalitzada, en funció de les seves capacitats, currículum, ambicions... Se'ls explica com buscar feina, com comportar-se en una entrevista laboral, conceptes bàsics d'informàtica, pràctiques en empreses, voluntariat en entitats del barri, etcètera. Per la seva banda, elles assumeixen uns compromisos de formació i comportament. Si els incompleixen, són excloses del programa, cosa que ja ha passat en més d'un cas (per absències sense justificar, per no portar els fills a l'escola...). "Cal que aprenguin que en el món laboral s'han d'assumir unes normes i comportaments responsables que no es poden saltar. Aquí no regalem res. Elles han de posar de la seva part", explica un dels encarregats del programa.

El programa ja ha donat els primers fruits: vuit dones ja han trobat feina (tres a jornada completa i les altres a temps parcial) amb contractes de més de tres mesos (si són inferiors, després tornen al programa), i algunes altres estan a punt d'aconseguir un contracte. "Aquí se senten útils i amb un futur esperançador. Estan molt il·lusionades i se senten acompanyades i alliberades en veure que la seva vida pot anar més enllà de cuidar de la seva família", comenta un responsable del programa.

 

Compartir

Noticies relacionades

Residència de gent gran

divendres, 3 abril, 2020 - 15:15

L’Ajuntament del Prat, preparat per actuar a la residència Onze de Setembre si la Generalitat ho autoritza

El municipi dona un important contingent de material sanitari als i les...

divendres, 3 abril, 2020 - 09:00

El Servei de Mediació Ciutadana de l'Ajuntament ens dona pautes per millorar la convivència

Comunicar-nos de forma positiva és un dels millors recursos que tenim per...

dimarts, 31 març, 2020 - 10:45

Totes les botigues del Prat que venen aliments hauran d'estar tancades de les 21 a les 7 h

L'Ajuntament vol reforçar el compliment del confinament, sobretot en horari...