Esteu aquí

L’artista pratenca “Tinta Fina”, finalista dels premis Junceda d’il·lustració, per la imatge gràfica de la darrera Fira Avícola

TEMES: Fira Avícola

Tinta Fina (nom artístic de Núria Inés Hernández) es va inspirar en la tradició rajolaire de Catalunya i de la zona mediterrània per elaborar la imatge gràfica de la 48a Fira Avícola, amb il·lustracions de Pota Blava, Carxofa Prat i d’altres elements de la cultura pratenca

divendres, 21 octubre, 2022 - 13:45

L’artista pratenca “Tinta Fina” (el nom artístic de Núria Inés Hernández) és una de les finalistes de la XX edició dels premis Junceda, organitzats per  l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), per la imatge gràfica de la darrera edició de la Fira Avícola.

Aquests premis volen premiar i donar a conèixer treballs corresponents als diferents àmbits d’aplicació de la il·lustració i estan organitzats per l’APIC, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. El jurat dels premis ha escollit un total de 42 finalistes de fins a 14 categories diferents, tres dels quals corresponen a l’àmbit de la publicitat, entre ells “Tinta Fina”.

Entre els finalistes, s'han triat els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició, que van rebre el guardó a l’acte d’entrega dels premis del passat 20 d’octubre a Barcelona. Entre els guanyadors i guanyadores, hi figura una altra il·lustradora pratenca, Celeste Cuevas, que ha obtingut el premi de la categoria "Futurs professionals" (veure final de la notícia). 

Un cartell inspirat en la tradició rajolaire, amb i·lustracions de Pota Blava, Carxofa Prat i d’altres elements de la cultura pratenca

La imatge de la 48edició de la Fira Avícola del Prat, per la qual “Tinta Fina” ha estat nominada finalista d’aquests premis, està  inspirada en la tradició rajolaire, pròpia de Catalunya i d’altres cultures mediterrànies. L’artista pratenca va dibuixar i pintar a mà  sobre rajoles i plats de ceràmica il·lustracions relacionades amb el Prat i les seves diferents manifestacions culturals, agrícoles i gastronòmiques, com les vinculades al Pota Blava i la carxofa.

El cartell de la Fira Avícola, així com les seves adaptacions, són el resultat de les fotografies de la composició de plats i rajoles fetes a mà i en suport físic. D’aquesta manera, s’han pogut conservar les particularitats de la pintura, amb traços desiguals definits pels pinzells autèntics. Mitjançant aquest procediment, es va elaborar no només el cartell general de la Fira Avícola del Prat, sinó també els corresponents a dos mostres més emmarcades en aquest esdeveniment (la Mostra d’Entitats i l’Espai Gastronòmic).

La trajectòria de l’artista pratenca “Tinta Fina”

L’Ajuntament del Prat encarrega des de fa anys a artistes locals l’elaboració de la imatge gràfica de la Fira Avícola de la ciutat. En la darrera edició, va encomanar-lo a Núria Inés Hernández (Tinta Fina), que desenvolupa projectes d’arts visuals en diferents àmbits, des del relat gràfic fins al còmic expandit.  També col·labora amb activitats educatives, en institucions com l'Escola d'arts visuals del Prat o el MACBA, on col·labora amb el programa "Copia, Dibuixa i Distribueix". Actualment és artista resident a l'Escocesa (Barcelona) i, anteriorment, havia realitzat diverses estades a l'estranger en el marc de diverses beques artístiques, com ara la que va desenvolupar l'any 2019 al centre d'art Recoleta de Buenos Aires.

Tinta Fina també ha estat molt vinculades a entitats locals i culturals del Prat. A més de l’Escola d’arts visuals, ha col·laborat amb el teatre Kaddish i festivals com el #4raons. Forma part del Colectivo Julio, un grup d'artistes locals que reivindiquen l'obra d'en Julio Julian, artista outsider pratenc.

La pratenca Celeste Cuevas, guanyadora dels premis Junceda 2022 en la categoria "Futurs professionals"

Pel que fa a la darrera edició dels Premis Junceda, cal destacar que una altra il·lustradora pratenca, Celeste Cuevas, va ser la guanyadora de la categoria "Futurs professional" pel treball "La música siempre está en mi cabeza", una publicació sobre la biografia de Nina Simone. Cuevas està vinculada a l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) Serra i Abella, situada a l'Hospitalet de Llobregat.  El jurat va decidir premiar-la per maduresa de la publicació i per l'equilibri entre el text i la il·lustració, així com per l'ús del color. 

El treball "La música siempre está en mi cabeza" reflexiona sobre els drets civils, el feminisme i l'apoderament de la dona. A partir d'una biografia de Nina Simone, que va haver de superar moltes dificultats per obrir-se camí,  el treball vol adreçar un missatge d'optimisme a les dones, perquè lluitin pels seus drets i pel seu desenvolupament personal i professional. 

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 5 desembre, 2022 - 15:30

Gairebé 70.000 persones visiten la 49a Fira Avícola, que recupera les xifres pre-pandèmia

L’esdeveniment ha recuperat la xifra de visitants d’edicions prèvies a la...

dijous, 1 desembre, 2022 - 13:30

La Fira Avícola del Prat unirà enguany la millor gastronomia de proximitat amb la defensa de la sostenibilitat social i ambiental

La Fira se celebra abans que en anys anteriors, del 2 al 4 de desembre

dimecres, 30 novembre, 2022 - 10:30

L’estand municipal de la Fira Avícola mostrarà els reptes de futur de la ciutat

Sota el lema “El meu lloc al món, el nostre lloc al futur”