Esteu aquí

L'alletament i altres qüestions maternals La casa màgica

El naixement d'un infant representa un canvi radical per a la vida d'una mare, especialment si ho és per primera vegada. Qüestions com l'alletament, l'alimentació, la son o la combinació de les obligacions laborals amb les maternals són temes que preocupen i que la Casa Màgica pretén ajudar a resoldre.

dilluns, 1 abril, 2002 - 02:00

La Casa Màgica és una de les entitats més joves de la nostra ciutat. Com qui diu, s'acaba de constituir. El seu "nucli dur" el formen tres joves mares, Petri Reyes, Malena Martín i Susana Lorente. Elles estan impulsant una associació que vol continuar i ampliar la tasca iniciada fa set anys per un grup de suport a l'alletament matern que es va constituir al CAP Doctor Pujol i Capsada, per iniciativa de la infermera Maribel Matilla. Ara, les trobades es fan al CAP Ramona Via, els divendres de 10.30 a 11.30 h. Qualsevol mare interessada hi està convidada.
La Casa Màgica no la formen professionals de la pediatria, sinó mares amb força experiència i formació especialitzada, i compta amb l'assessorament de l'Associació Catalana Pro Alletament Matern (Acpam). Però els seus projectes van més enllà de la promoció de la llet materna, i van des de l'organització de tallers, conferències i una biblioteca especialitzada, a la reivindicació d'una ludoteca.

Menjar i dormir
Una de les conferències que ja han organitzat va anar a càrrec del pediatra Carlos González, autor del llibre "Mi niño no me come". Hi ha una altra conferència del mateix doctor en preparació, que tractarà sobre la son. El 6 de març hi va haver una altra: "Treballar i criar un bebè... tu pots!!!", a càrrec de la pediatra de l'Acpam, Maite Fabregat.
Pel que fa als tallers, n'estan preparant sobre massatge infantil, alimentació infantil, autoestima (problemes d'incompatibilitat entre la feina i la maternitat, incomunicació de les mares respecte al seu grup d'amistats...), i fins i tot alguns adreçats a les àvies. Quant a les conferències, es pretenen tractar temes també legals, com els drets laborals de la mare lactant.
De tota manera, l'alletament natural és la qüestió central de la seva activitat. Com explica la Petri, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana alletar els infants fins als 6 mesos, "i només amb llet, ni tan sols aigua. En realitat, el 80% de les mares ho deixa al primer mes, per diversos motius. Només cal informació i voluntat". La Susana comenta que "hi ha molta pressió de les empreses de llet artificial a favor del biberó". Segons l'OMS, més enllà dels sis mesos s'hauria de combinar la llet materna amb altres aliments, fins que el nen o la mare diguin prou. Els estudis demostren que quan més alt és el nivell sociocultural de la mare, més favorable és a l'alletament matern i que la llet materna és el millor aliment possible per als primers mesos de vida i crea uns vincles molt especials entre la mare i els nadons.

E.P. 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 19 abril, 2024 - 13:00

L’alumnat de 4t d’ESO fa un tastet dels cicles formatius de grau mitjà

Alumnat de nou instituts de secundària visita els instituts d’FP de la ciutat...

dimarts, 16 abril, 2024 - 13:30

La Fira d’abril, motiu de la propera discoteca inclusiva del Prat

El proper dissabte, 20 d’abril, de 17 a 19 h, es durà terme al Casal Cívic i Comunitari – Delta, la quarta sessió d’enguany de la di...