Esteu aquí

L'alimentació saludable i accessible centra les activitats per fomentar la salut mamària

El dissabte 19 d'octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama, la pl. Catalunya acollirà una Tarda de Festa amb tallers de carmanyoles saludables oberts a tothom

El disseny d'enguany ha estat a càrrec de la creadora pratenca Núria Inés (Tinta Fina)

divendres, 11 octubre, 2019 - 14:15

Com cada any, el Prat es bolca en la commemoració dels Dies Mundials de la Salut Mamària i de la Prevenció del Càncer de Mama.

Enguany, les activitats se centraran en el foment de l'alimentació saludable per tal de fer conscient tota la població de la seva accessibilitat.

El punt de partida serà la Tarda de Festa, que es farà el dissabte 19 d'octubre a partir de les 17.30 h a la plaça de Catalunya. Una de les activitats serà la realització de tallers de carmanyoles saludables oberts a tothom (fins a l'esgotament d'existències). Amb el suport de col·lectius, entitats i projectes d'economia circular com ara Agricultura pel territoriAreola, grup de suport a l'alletament matern i criança i Voluntàries contra el càncer, es dinamitzaran tres tallers simultanis, de mitja hora de durada; la participació serà lliure a partir de les 17.30 , i fins a l'esgotament de l'existències.

Tot seguit es farà una inspiradora xerrada a càrrec de Marta Vergès al voltant del seu llibre Menja't el tarro, que conté 60 receptes d'àpats saludables per portar en pots de vidre, de forma atractiva, i poder menjar allà on es vulgui; serà el dimarts 22  d'octubre, a les 17.30 h, al Centre Cívic Palmira Domènech.

Per continuar, el dimecres 23 d'octubre, a les 16 h hi ha programada d'una visita a l'Unitat Funcional de Mama de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) per part de les persones que vulguin i s'hi apuntin a salut@elprat.cat 

Què és la detecció precoç del càncer de mama?

El càncer de mama és el més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys. El programa de cribratge o detecció precoç permet detectar amb la mamografia (radiografia de les mames) tumors tan petits que no són palpables. No és recomanable que l'únic mètode de detecció precoç sigui l'autoexploració de les mames. Es calcula que ens darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%. Consulteu aquest fullet explicatiu.

Reducció de riscos de patir-ne

Estudis recents mostren que el risc de patir càncer de mama es pot reduir fent exercici físic de forma regular (mínim 4 hores durant la setmana), evitant el sobrepès i l'obesitat i el consum regular d'alcohol i tabac.

S'ha pogut demostrar que l'ús de tractaments hormonals substitutius durant la menopausa s'associa a un increment del risc de patir càncer de mama. El descens en el nombre de dones que reben aquest tipus de tractaments substitutius ha coincidit amb un descens proporcional amb el nombre de casos nous de càncer de mama.  

Si hi ha una historia familiar de càncer de mama és convenient que es demani el Consell genètic. Font: AECC

Fullet 2019 (pdf - 444220 bytes)

Cartell 2019 (pdf - 211581 bytes)

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 16 abril, 2021 - 12:45

La nova edició de la Festa del Voluntariat pretén apropar-hi la gent jove

Les activitats seran més lúdiques i engrescadores que mai

dimecres, 14 abril, 2021 - 14:45

Prova pilot per fer més inclusives les àrees de jocs infantils de la ciutat

Com a part del treball de promoció de l'accessibilitat i de l’autonomia de les persones amb diversitat funcional, ...

dimecres, 14 abril, 2021 - 14:30

Les persones d'entre 65 i 69 anys ja es comencen a vacunar i se sumen així a la franja de 60 a 65

Al Prat, més de 10.000 persones ja han rebut la primera dosi, mentre que...