Esteu aquí

Cristina Alonso i Cèsar Compte, codirectors del Teatre L’Artesà

La Junta de Govern Local va acordar dilluns 19 de novembre l’adjudicació del servei consistent en el desenvolupament del projecte cultural de L'Artesà, que inclou la direcció del teatre, la gestió de l'oficina tècnica i els serveis tècnics de l'espectacle en 3 lots.

Imatge d'ordinador de l'aspecte que tindrà L'Artesà quan entri en funcionament.

dijous, 22 novembre, 2018 - 10:15

L’Ajuntament del Prat va iniciar el procés de convocatòria pública per escollir la direcció de L’Artesà el passat 2 d’agost. El període de presentació de candidatures es va mantenir obert fins el 2 d’octubre i, en total, s’hi van presentar un total d’11 propostes (sis al LOT 1 de direcció, dues al LOT 2 de l’oficina tècnica i tres al LOT 3 per als serveis tècnics).
 
Les candidatures guanyadores han estat:

  • Cèsar Compte i Cristina Alonso, per a la direcció del L’Artesà.
  • Trànsit Projectes, per a la gestió i desenvolupament de l’oficina tècnica del Sistema d’Arts en Viu.
  • So Art Prat, per als serveis tècnics de l’espectacle. 

Cristina Alonso i Cèsar Compte dirigiran conjuntament el Teatre L’Artesà, un model de direcció innovador per als equipaments públics d’Arts en Viu. El contracte de direcció, com els de la resta de lots, tindrà una vigència de dos anys, prorrogable dos anys més, data en què es convocarà un nou concurs públic. Està previst que pugui formalitzar-se el contracte la primera setmana de gener de 2019.

Tots dos perfils destaquen per la seva experiència en la gestió de projectes, teatres, festivals i centres de creació com el Centre d’Arts Escèniques de Reus, el Festival Salmon, l’associació de professionals de la dansa o bé el Graner de Barcelona (s’adjunta al final un resum de la seva trajectòria i perfil professional).
 
El projecte presentat per a la direcció de L’Artesà posa un èmfasi especial en l’àmbit de la formació, les relacions amb el teixit educatiu en el marc del projecte IntersECCions i l’aposta per un projecte connectat a la ciutat amb un accent pel treball comunitari.
 
El projecte guanyador defensa la creació d’una programació artística de qualitat, on la diversitat en sigui la veritable protagonista cercant sempre l’equilibri entre les propostes més generalistes i les més independents, entre allò local, estatal i obrint una finestra a propostes internacionals. Sempre, es fa des del respecte per la tradició i amb una aposta decidida per la innovació, sense oblidar el gaudi, però tampoc el compromís i la força reivindicativa de l’escena. El projecte vol convertir L’Artesà en un teatre d’arts vives dedicat a les pràctiques artístiques contemporànies. Aposta per la proximitat, l’educació, la mediació, les noves formes de gestió, la transparència i el treball col·lectiu i coordinat. L’Artesà vol ser una institució teatral del segle XXI, que respongui com una unitat facilitadora per a la recerca, la creació de coneixements artístics, la trobada de pràctiques i metodologies artístiques i la capacitació.
 
L’Artesà, node central del programa d’Arts en Viu del Prat
“Arts en Viu” és el programa municipal que articula teatre, dansa, circ i música, posant un èmfasi especial en la vessant de l’educació i la formació, a més de promoure les pràctiques, la creació artística i la difusió. Dins de les polítiques culturals públiques de les arts en viu de Catalunya, l’Ajuntament del Prat és pioner a impulsar un programa d’aquestes característiques.
 
El programa vol harmonitzar i connectar els diferents equipaments i projectes que treballen en l’àmbit de les arts en viu al Prat, per fer coherent i complementària la seva tasca. El programa s’organitza a partir d’un model descentralitzat i en xarxa, en què els diferents equipaments i projectes treballen de manera col·laborativa i oberta amb la ciutadania i amb associacions i entitats locals, així com amb els centres educatius.
 
Arts en viu pretén facilitar l’accés de la ciutadania a les arts en viu, fomentant la pràctica i la formació d’una manera oberta, considerant que es pot contribuir al desenvolupament personal i col·lectiu, fomentant una ciutadania crítica i compromesa
 
També ordenarà i prioritzarà els recursos escènics i musicals de la ciutat, per atendre millor les necessitats de la ciutadania, facilitant l’accés, optimitzant els recursos i donant coherència a les activitats que s’hi desenvolupen.
 
El Teatre L’Artesà serà el node central del programa d’Arts en Viu del Prat. L’Artesà serà un espai viu, amb una oferta diversa i dinàmica, i serà el principal centre d’exhibició d’espectacles al Prat, a més de donar suport a la formació, creació i difusió teatral.
 
Juntament amb L’Artesà, la resta d’equipaments culturals de la ciutat s’integraran al sistema d’Arts en Viu, així com el Teatre Modern, que reorientarà el seu projecte per donar suport als espectacles de creació local, a l’activitat sorgida dels centres educatius i a processos de treball amb les entitats i la ciutadania.

Perfil professional dels codirectors del Teatre L'Artesà

Cristina Alonso Martín és Grau en Educació Social per la Universitat Ramon Llull. Des de l'obertura el 2011 del centre de creació de Dansa Graner - Mercat de les Flors fins al juliol de 2018, ha estat la responsable artística, on ha desenvolupat polítiques culturals i de béns comuns des d'una lògica de proximitat i de construcció d'ecosistemes entre cultura - comunitat i educació. Amb anterioritat va ser cofundadora i codirectora artística de la plataforma de creació independent AREAtangent de Barcelona. Des de 2014, compagina la feina del GRANER amb la codirecció del Festival Salmon. En els últims set anys,  ha co-comissariat diferents cicles en diferents plataformes i estructures de rellevància del país com ara Dansa Ara de la Fundació la Pedrera, Secció Irregular, Llançar el cos a la Batalla del Mercat de les Flors i FF80 Festival Temporada Alta – Girona.  
 
Cèsar Compte Margalef és Màster en Gestió d'Institucions i Empreses Culturals per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i en Humanitats per la UOC, ha estat Tècnic de Comunicació de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Reus, gerent del Consorci Teatre Bartrina i, de 2007 a 2011, va ser director-gerent del Consorci del Teatre Fortuny - Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER), una entitat pública encarregada de coordinar les programacions i equips de treball dels teatres Fortuny i Bartrina, els festivals Trapezi i Cos, i les produccions pròpies. Gestor cultural i assessor artístic en diferents projectes, actualment és gerent de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 26 març, 2024 - 17:00

Arriba la 16a edició de l'Escarxofa&Jazz!

S'apropa la festa més esperada: música i arròs a la Plaça Joan Garcia-Nieto!

divendres, 22 març, 2024 - 10:15

El proper dilluns, 25 de març, s’obren diverses convocatòries de subvencions per a les entitats de la ciutat

Es poden presentar aquelles entitats que desenvolupin la seva activitat al Prat