Esteu aquí

L'Ajuntament forma professionals i voluntàries en acompanyament al dol en el context de l'epidèmia

Un total de 38 persones vinculades als serveis socials i a la salut participen a la formació

dilluns, 27 juliol, 2020 - 10:30

L'Ajuntament del Prat ha format un total de 38 professionals i persones voluntàries vinculades als serveis socials i a la salut en l'acompanyament al dol en l'actual context d'epidèmia.

Aquesta formació s’emmarca en el desplegament de l’estratègia de salut mental comunitària que ha de promoure el benestar emocional de tota la ciutadania. Seguint amb la línia de la jornada “Els dols i com afrontar-los”, que l’Ajuntament va organitzar l’octubre del 2019, l’objectiu d’aquesta formació ha estat oferir eines a professionals i persones voluntàries per donar suport i acompanyar el dol de persones que hagin patit emocionalment l’impacte de la pandèmia. 

La formació ha estat liderada pel doctor José Pérez, psiquiatra del Centre de Salut Mental d’Adults del Prat, i la psicòloga Cristina Cabrera, del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. Al llarg de les tres sessions de la formació, s’ha treballat com la pandèmia ha suposat un important impacte en el conjunt de la societat, una pèrdua de llibertats i un increment de la inseguretat i del risc d’emmalaltir o morir. Més concretament, la formació s’ha centrat en el dol per la pèrdua d’activitat (formativa, laboral i econòmica) i el dol per la pèrdua d’una persona estimada. 

Propera formació passat l'estiu

Es preveu fer una altra formació durant l’últim trimestre de l’any dirigida a formar facilitadors de grups psicoterapèutics de suport al dol. Per a més informació, us podeu adreçar a benestaremocional@elprat.cat 

Impacte de la COVID-19 sobre la població

La pandèmia, el risc d’emmalaltir, les mesures de lluita contra la COVID-19 i totes les seves conseqüències han repercutit de manera diferent en les persones de la ciutat. Mentre que en la població infantil i adolescent l’impacte ha estat motivat principalment per les pròpies mesures restrictives que han dut a la pèrdua de l’activitat formativa, restriccions en les llibertats i en els processos relacionals...), en el cas de la població més gran o amb altres malalties prèvies, el risc d’emmalaltir o de morir era molt més alt i els ha afectat emocionalment de manera intensa. 

La població laboralment activa ha vist com ha impactat directament en la seva organització econòmica i laboral, i la seva conciliació amb la vida familiar. També els professionals i persones voluntàries han viscut un intens impacte emocional, vivint la seva pròpia realitat personal i familiar, així com la de totes les persones a les quals han atès en els seus serveis. 

Necessitat de parlar-ho amb algú

Aquests impactes han incidit de forma molt intenta en totes les nostres vides i ens porten a haver d’elaborar dols per múltiples causes. Necessitem poder parlar-ne i expressar allò que pensen i sentim. I per fer-ho necessitem algú a qui expressar-li, algú que se situï al nostre costat i ens acompanyi en aquest procés. Aquest ”algú” poden ser els professionals dels serveis de la ciutat (àrees bàsiques, serveis socials, serveis de salut mental, projecte Antenes...) que no només volen acompanyar-nos sinó que també s’han format per poder-nos acompanyar millor. Són professionals i persones voluntàries compromeses amb la cura del benestar emocional de les persones, l’acompanyament a la soledat i el seu patiment.

Compartir

Noticies relacionades

Sessió de presentació de l'aplicació de seguretat ciutadana amb la comunitat xinesa

dijous, 28 març, 2024 - 10:00

L’aplicació mòbil de seguretat ciutadana incorpora l’àrab i el xinès

Aquestes dues llegües es sumen al català, el castellà, l’anglès i el francès

divendres, 22 març, 2024 - 10:15

El proper dilluns, 25 de març, s’obren diverses convocatòries de subvencions per a les entitats de la ciutat

Es poden presentar aquelles entitats que desenvolupin la seva activitat al Prat