Esteu aquí

L’Ajuntament del Prat posa en marxa un projecte innovador per al monitoratge de la qualitat de l’aire

Es generarà un gran volum de dades que seran analitzades aplicant supercomputació i tecnologies HPC (High Performance Computing) amb l’objectiu de generar un model d’alta precisió, en format 3D, de com es mou la contaminació en relació a la geometria de la ciutat.

Qualitat de l'aire

dimarts, 18 octubre, 2022 - 09:45

L’ajuntament comença un projecte per analitzar la qualitat de l’aire de la ciutat. És una de les accions que ja contemplava la Declaració d’Emergència Climàtica del Prat i que també preveu la Llei 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica. La qualitat de l’aire té un efecte clar sobre la salut. Si bé inicialment, fa anys, s’associava la contaminació de l’aire sobretot a efectes respiratoris, en l’actualitat sabem que gairebé totes les parts del cos i tots els sistemes hi resten afectats. Al mateix temps, els ecosistemes naturals i agrícoles també poden patir potencialment els impactes de la contaminació atmosfèrica.

Per dur a terme aquest projecte, s’han instal·lat quatre sensors a diferents punts de la ciutat: a Fondo d’en Peixo, a l’avinguda de Verge de Montserrat amb carretera de la Marina, al carrer de Lleida cantonada amb Coronel Sanfeliu i, finalment, a la tercera pista de l’aeroport. Principalment, s’estudien durant 12 mesos els contaminants següents:

  • Òxids de nitrogen (NO2)
  • Partícules inferiors a 10 micres (PM10)
  • Partícules inferiors a 2,5 micres (PM2,5)
  • Ozó (O3)

 

Al marge d’aquestes substàncies, els sensors són capaços de mesurar la temperatura, la humitat, la pressió atmosfèrica o el soroll ambient. Les dades extretes d’aquest monitoratge serviran per processar-los i crear un model 3D que sigui capaç d’explicar quina és la circulació de l’aire i la contaminació dins els carrers de la nostra ciutat. És a dir, servirà per saber amb exactitud d’on prové la contaminació i com es mou, tot plegat amb alta resolució.

A Espanya, aquest projecte només es duu a terme a tres ciutats, una d’elles, El Prat.  Els models de la nostra ciutat seran de referència per a la comunitat científica europea i podrà estar disponible a finals d’aquest 2022. El monitoratge compta amb el suport del Barcelona Supercomputing Center i les tecnologies HPC (High Performance Computing).

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 1 desembre, 2022 - 13:30

La Fira Avícola del Prat unirà enguany la millor gastronomia de proximitat amb la defensa de la sostenibilitat social i ambiental

La Fira se celebra abans que en anys anteriors, del 2 al 4 de desembre
Taula pel Clima

dilluns, 28 novembre, 2022 - 22:00

Gairebé una trentena de persones participen a la Taula pel Clima

La trobada, que va tenir lloc a la Casa de l’Energia, va ser el punt d’inici...
Autopsia residus

dimecres, 23 novembre, 2022 - 19:00

Gairebé el 80% dels residus del contenidor gris són reciclables

Al Prat, durant aquests dies, celebrem la Setmana Europea de la Prevenció de...