Esteu aquí

L'adopció d'animals de companyia, la millor opció

Tenir un animal de companyia és una gran responsabilitat. Cal pensar-s'ho molt bé abans d'adoptar-ne o comprar-ne un i, sobretot, no abandonar-los. L’abandonament d’un animal de companyia està considerat legalment com a una falta molt greu, que pot ser sancionada amb multes

dimarts, 26 maig, 2020 - 11:45

En el marc del procés de desescalada i l'arribada del bon temps, que permetrà sortides cada vegada més freqüents a mesura que ho permeti la situació d'emergència sanitària i la possibilitat de fer vacances una vegada finalitzi l'estat d'alarma,  cal recordar la importància de tenir cura dels animals domèstics també durant aquesta època de l'any. 

Segons les darreres dades disponibles, l'any 2015 es van recollir 29.199 animals per centres d’acollida, protectores i associacions a tot Catalunya. Aquestes xifres d'abandonament d'animals ens han motivat a compartir algunes reflexions a tenir molt en compte. Si teniu dubtes, podeu escriure a mascotes@elprat.cat També podeu consultar l'ordenança reguladora amb normatives sobre aquesta matèria.

Recomanacions abans de prendre la decisió d'adoptar o comprar

 • Cal meditar de manera acurada la decisió de tenir un animal de companyia i estar disposat a assumir els compromisos i deures que suposa aquest fet.  L'opció d'adoptar permet donar millor qualitat de vida a animals que han estat abandonats i que no tenen un llar. 
 • No s’han de crear falses expectatives: un animal de companyia també comporta sacrificis i despeses.
 • Ha de ser una decisió consensuada per tota la família, valorant el seu impacte emocional i econòmic i sobre l’estil de vida que comportarà la seva presència al nucli familiar.
 • Cal ser conscient de les característiques del nucli familiar i del seu estil de vida, per decidir quin tipus d’animal domèstic és el més adequat. També cal tenir en compte els tipus d'animal, l’experiència prèvia i la disponibilitat real per a dedicar-hi.  
 • Cal considerar qui es farà càrrec de l’animal durant les vacances o en situacions imprevistes.
 • Ha d’existir una figura responsable del mateix, que realitzi o supervisi les tasques necessàries per a garantir el benestar físic i emocional de l’animal.
 • Una vegada formalitzada l’adopció o compra, es disposa d’un temps màxim, definit legalment, per a inscriure el gos, gat o fura al registre censal del Prat de Llobregat.
 • Cal que tant el centre on s’adopta com la botiga o criador on es compra l’animal estiguin inscrits al Registre de Nuclis Zoològics de la Generalitat de Catalunya. Aquesta informació ha de constar de manera visible a l’establiment.
 • Cal que tant l’entitat on es decideixi adoptar o la botiga on s'hagi decidit comprar l’animal disposin de servei veterinari, ja sigui propi o extern.
 • A causa de la situació sanitària actual, pot ser necessari demanar cita prèvia per a l’ adopció o compra d’un animal.
 • Només una decisió raonada i consensuada evitarà problemes i posteriors abandonaments de l’animal.

Pautes per ser responsable en la tinença d'animals

 • S’ha de disposar del temps diari adequat a la cura i atenció que requereix cada espècie o animal, així com amb l'espai adient per a la mascota dins de la llar.
 • Cal educar l'animal de companyia per tal que es comporti correctament tant dins de la llar com al carrer, garantint una bona convivència.
 • Complir el pla sanitari anual establert pel professional veterinari. Ha d’incloure la vacunació, desparasitacions i revisions periòdiques.
 • L’assessorament del veterinari és clau per a garantir la salut física i el benestar emocional del nou membre de la família.
 • No evitar la fugida d’animals d'espècies de fauna salvatge no autòctona, d’animals de companyia exòtics o d'híbrids, de manera que pugui comportar una alteració ecològica amb un fort impacte negatiu, comporta una sanció de caràcter molt greu.
 • L’abandonament d’un animal de companyia està considerat legalment com una falta molt greu, que pot ser sancionada amb multes.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 16 setembre, 2021 - 12:00

L’Hospital de Bellvitge vacunarà sense cita prèvia els pacients i acompanyants que ho desitgin

L’hospital ha començat també a administrar la tercera dosi als pacients...

dimecres, 15 setembre, 2021 - 12:30

La 18a Trobada de Dones arrenca amb una xerrada sobre les desigualtats del repartiment del treball a la llar

Encara queden activitats durant aquesta setmana

dimarts, 14 setembre, 2021 - 14:45

L’Ajuntament del Prat s’incorpora al Projecte Transformador "Barris i Comunitats: motors de transformació social" que la Diputació de Barcelona posa en marxa

La voluntat del programa és oferir respostes transformadores que promoguin la...