Esteu aquí

Joves del Prat apropen la lectura als infants

Alumnat d’instituts de la ciutat realitza el servei comunitari al LECXIT

dilluns, 3 maig, 2021 - 12:00

El LECXIT, el projecte de l'àmbit de lectura del programa Interseccions que aposta per incrementar l'èxit educatiu dels infants a través de la millora de la comprensió lectora, compta per sisena edició amb el dinamisme, la motivació i l’entusiasme d’alumnes joves dels instituts del Prat. L’alumnat del servei comunitari esdevé una peça clau per apropar la lectura als infants de manera propera, divertida i confiada.

L’aprenentatge en grup com a particularitat del curs

Malgrat les circumstàncies insòlites d’aquest curs, l’alumnat de secundària que ha escollit realitzar el seu servei comunitari com a voluntari/a del LECXIT ha pogut incorporar-se als projectes durant aquest tercer trimestre. Enguany s’ha treballat amb una metodologia diferent: en lloc d’un treball presencial i en parelles, s’aposta per un aprenentatge grupal, on l’alumnat del servei comunitari crea i proposa, en format audiovisual i telemàtic, materials didàctics per treballar la lectura de manera lúdica i amena. 

En aquesta edició formen part del LECXIT, alumnat del servei comunitari dels instituts Baldiri Guilera, Salvador Dalí, Ribera Baixa i La Seda. Com cada any, els i les joves han rebut una formació en dinamització lectora, la qual té per objectiu donar eines i estratègies per tal de contribuir a la millora de la comprensió lectora i el gust per la lectura de l'alumnat de primària del Prat.

Propostes didàctiques creades pel jovent: escapes rooms, kahoots, booktubers, passaparaules i molt més

El grup jove del servei comunitari ha preparat activitats innovadores, utilitzant les noves tecnologies, perquè els infants de primària gaudissin d'una experiència immersiva i motivadora al voltant de les propostes lectores. Per la creació d'aquests recursos, des del projecte s’han organitzat sessions de treball grupals, algunes realitzades de manera presencial als mateixos instituts i d’altres s’han desenvolupat telemàticament.

Algunes de les activitats que l'alumnat jove ha dissenyat per als infants de primària del LECXIT són: els escapes rooms virtuals amb pistes i endevinalles, les històries amb finals alternatius en les quals els infants escullen quin és el més indicat i per què, kahoots amb continguts diversos que van des del futbol i els videojocs fins al fenomen booktuber. També han elaborat passaparaules d’endevinalles i dinàmiques a través de les quals es debatrà sobre aspectes com què és amor i que no ho és, la gelosia... entre d’altres.

L’experiència del servei comunitari per les persones voluntàries i pels infants

En el marc del servei comunitari amb el programa LECXIT, el voluntariat esdevé un referent participatiu als instituts, programant i implementant activitats de lectura, i per sobre de tot, vivint en primera persona una experiència positiva d'implicació amb l'entorn com a persones voluntàries. També és molt estimulant i divertit pels infants, ja que reben un acompanyament lector individual, personalitzat i innovador, el qual contribueix a la seva millora de la comprensió lectora i fomenta el gust per aquesta.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 9 desembre, 2022 - 14:00

Una setmana per a la indisciplina

El festival Indisciplinats brota la ciutat de males herbes
CFA Terra Baixa, formant persones des de 1977

divendres, 9 desembre, 2022 - 11:00

CFA Terra Baixa, formant persones des de 1977

L'escola de formació CFA Terra Baixa és un centre públic de formació permanent per a persones adultes que depèn del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ...