Esteu aquí

Ja tenim catàleg de patrimoni

TEMES: Cultura

Després de diversos anys d'elaboració i de recollida i tramitació d'al·legacions i esmenes entre l'Ajuntament, la Generalitat i els propietaris implicats, el Govern català ha aprovat definitivament el catàleg de patrimoni del Prat.

dimarts, 1 març, 2005 - 10:00

El seu nom complet és Pla Especial i Catàleg per a la Protecció dels Elements d'Interès del Patrimoni Històricoarquitectònic i Ambiental del Prat, i la seva funció és protegir aquells elements que, ja sigui per raons històriques, arquitectòniques o artístiques, o bé perquè suposen una singularitat pròpia del nostre municipi, mereixen passar a formar part del patrimoni comú, encara que la seva propietat pugui ser privada.
El Prat és, a escala històrica, un municipi força nou. El nucli urbà, per exemple, no és anterior al segle XIX. Per tant, no tenim restes de gran antiguitat (recordem que, en època de l'Imperi Romà, la platja estava a l'altura del que avui és Sant Boi: tot el que ara és delta era, simplement, mar).

Malgrat aquesta joventut històrica, el Prat alberga elements d'interès, probablement més dels que molts pratencs i pratenques suposen. Perquè a banda dels edificis que podem considerar "emblemàtics" (Casa de la Vila, Torre Muntadas o Torre Balcells, coneguda com a Casal de Cultura) també n'hi ha que, tot i ser més modestos, són el reflex d'una època, un testimoni de la nostra història. La protecció d'aquests elements, cadascun per la seva raó, dignifica la ciutat.

Un llarg procés
L'elaboració del catàleg va començar fa una dècada. L'any 1995, l'Ajuntament va encarregar al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona l'elaboració d'un inventari de tots aquells elements d'interès, que es va fer amb la col·laboració dels historiadors pratencs Joan Ignasi Salcedo i Mari Pau Pàmpols. Aquest inventari, una mena de radiografia de tots els edificis i elements singulars del Prat amb algun element destacat, incloïa 300 elements. Després d'un acurat procés de selecció per part dels departaments municipals de Cultura i Urbanisme, es va decidir protegir 60 d'aquests elements.
La primavera de l'any 2002, el Ple municipal va fer l'aprovació inicial del catàleg. Des d'aleshores, l'Ajuntament ha rebut algunes al·legacions per part dels propietaris d'edificis o elements catalogats, que en la majoria de casos s'han estimat parcialment. A banda, la Generalitat també ha introduït algunes esmenes al catàleg presentat per l'Ajuntament.

Finalitzat aquest procés administratiu, el mes de desembre passat la Generalitat va aprovar definitivament el catàleg. A partir d'ara caldrà estudiar i decidir quins ajuts, subvencions o beneficis fiscals gaudiran els propietaris d'elements catalogats. Perquè, si bé la catalogació atorga valor i categoria a un edifici, també suposa enfortir els criteris de conservació a l'hora d'afrontar possibles reformes.
 

Diferents àmbits i proteccions
El catàleg preveu dos grans àmbits, el rural i l'urbà, dins dels quals estableix diferents categories: edificis (públics o privats), indústries, runes arqueològiques, elements singulars i ambients. Per ambients s'entén aquells indrets que, en certa mesura, mantenen l'estructura i les característiques que tenien quan van sorgir. Per exemple el carrer Ferran Puig, amb el seu aire menestral i artesà, o l'entorn rural d'algunes masies. Quant a les runes arqueològiques, en el cas del Prat es tracta d'elements històricament recents però que per la seva situació han patit una ràpida degradació, com l'antiga caserna de carrabiners.
El catàleg preveu diferents graus de protecció. Per exemple, pel que fa a un edifici, pot referir-se a tota l'estructura volumètrica exterior o només a la façana o només a un element específic de la façana. El seu objectiu general és ser una representació del conjunt dels elements que hi ha al Prat, tant d'aquells que tenen un valor intrínsec, i que el tindrien en qualsevol altre indret, com aquells que són valuosos perquè són peculiars, singulars i específics del nostre municipi (per exemple, les torres de l'aigua).

Per fer el catàleg s'han seguit criteris tant quantitatius com qualitatius, de manera que hi hagi una representació equilibrada tant d'aquells elements abundants al Prat com d'aquells altres més escassos, sempre que els uns i els altres siguin interessants des d'algun punt de vista: històric, arquitectònic, cultural, etnogràfic, artístic...

 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 26 març, 2024 - 17:00

Arriba la 16a edició de l'Escarxofa&Jazz!

S'apropa la festa més esperada: música i arròs a la Plaça Joan Garcia-Nieto!

divendres, 22 març, 2024 - 10:15

El proper dilluns, 25 de març, s’obren diverses convocatòries de subvencions per a les entitats de la ciutat

Es poden presentar aquelles entitats que desenvolupin la seva activitat al Prat