Esteu aquí

Guia per a la compra de mascaretes i fixació de preu màxim de diversos articles

Els preus màxims fixats afecten a gels desinfectants, antisèptics de pell sana i mascaretes

Les mascaretes són només un mitjà complementari de protecció.

divendres, 8 maig, 2020 - 11:45

El Ministeri de Consum ha publicat una guia per a la compra de mascaretes que podeu consultar en aquest enllaç.

L'Agència Catalana de Consum ha publicat les mesures excepcionals per garantir l'accés de la població (preus màxims fixats) als productes d'ús recomanats (mascaretes, gels desinfectants i antisèptics de pell sana) com a mesures higièniques per a la prevenció de contagis de la COVID-19.

Preus màxims fixats

  • Mascaretes quirúrgiques d'un sol ús: el preu màxim és de 0,96 € / unitat.
     
  • Gels i solucions hidroalcohòliques autoritzats temporalment per l'AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitaros).

- Envasos de fins a 150 ml.: 0,025 €/ml
- Envasos entre 150 ml y 300 ml.: 0,021 €/ml
- Envasos entre 300 ml y 1000 ml.: 0,015 €/ml

  • Antisèptics de pel sana autoriitzats per l'AEMPS.

Els més comuns són els compostos iodats, la clorhexidina i l'alcohol.

- Envasos de fins a 150 ml. 0,032 €/ml.
- Envasos entre 150 ml. i  300 ml. 0,023 €/ml.
- Envasos entre 300 ml. i 1000 ml. 0,015 €/ml.

Gels autoritzats i no autoritzats

Cal distingir entre gels i solucions hidroalcohòliques autoritzats per l’AEMPS, que porten imprès un número de registre d’aquest organisme, dels gels no autoritzats per aquest organisme, els quals no poden al·legar en el seu etiquetatge característiques que puguin induir a interpretar que el producte posseeix propietats sobre les quals no s'ha realitzat cap verificació, com ara «protecció/desinfecció enfront de virus» o similar.

Etiquetat

Entres els aspectes que contempla la guia del Ministeri està el de l'etiquetat de les mascaretes; que ha d'incloure la sigles CE, seguides de quatre números per assegurar que el producte està d'acord amb la normativa. També  informa sobre la referència a la norma UNE que assegura el compliment d'un estàndar de qualitat. A l'etiqueta hi haurà indicada la informació sobre la reutilització. En el cas que sigui un model reutilitzable, consulteu les indicacions del Ministeri de Sanitat sistemes de rentat.

  • El marcat CE assegura que el producto compleix la normativa vigent.
  • La referència a la norma UNE EN 14683 assegura el cumplimiento de un estàndar de qualitat.
  • El tipus de mascareta: Tipus I y Tipus II.

Aquesta mateixa  informació també ha d'aparèixer en les mascaretes comprades en Internet.

Mascaretes com a mesura de protecció addicional

Les mascaretes són una mesura de protecció addicional, sempre que s’utilitzin correctament, però no substitueixen les mesures de prevenció més efectives: la distància i la higiene de mans freqüent.

Les mascaretes tenen dues funcions bàsiques:

1) Protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva

2) Protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d'altres persones.

Malgrat això, no totes compleixen les dues funcions. Quins tipus de mascaretes hi ha?

- Mascaretes quirúrgiques. Són les més bàsiques. Eviten que les persones que les porten posades transmetin agents infecciosos. Són d'un sol ús i, per tant, no es poden reutilitzar.

- Mascaretes autofiltrants. Ofereixen més protecció contra el coronavirus, perquè no només eviten que les persones que les porten transmetin la infecció, sinó que també les protegeixen del contagi. Es diuen autofiltrants perquè filtren les partícules en suspensió exteriors. N’hi ha de tres tipus, en funció del percentatge de protecció que ofereixen davant d’aquestes partícules: FFP1 (les menys efectives), FFP2 i FFP3 (les més efectives). Només són reutilitzables si estan marcades amb la lletra R i, a més, en la majoria de casos, tenen data de caducitat.

- Mascaretes casolanes. No substitueixen les anteriors, però sí que poden tenir una funció higiènica i de barrera per contribuir a impedir la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem. Podeu consultar la notícia anterior relacionada.

- Mascaretes per a infants. En cas d'infants sans a partir de 3 anys hauran d'usar mascaretes higièniques d'acord amb la seva edat. Hi ha tres talles, entre els 3 i els 12 anys. És important que una persona adulta en supervisi la col.locació, l'ús i la retirada.

En cas de ser població vulnerable es recomana l'ús de mascareta segons indicació mèdica. Més informació als apartats: En quins casos s’ha de portar mascareta? i  Com s’han d’utilitzar les mascaretes?

Fonts consultades:

El Gobierno fija el precio máximo de venta al público de los antisépticos de piel sana autorizados por la AEMPS

La Comisión Interministerial de Precios acuerda un precio máximo de venta al público de las mascarillas quirúrgicas de 0.96 euros

 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 1 desembre, 2022 - 13:30

La Fira Avícola del Prat unirà enguany la millor gastronomia de proximitat amb la defensa de la sostenibilitat social i ambiental

La Fira se celebra abans que en anys anteriors, del 2 al 4 de desembre

dijous, 1 desembre, 2022 - 13:15

La 20a Mostra d’Entitats acollirà les Jornades Som Diversitat

La gran novetat d'enguany serà la posada en marxa d'un servei d'assistència...