Esteu aquí

Els centres educatius Baldiri Guilera i Pepa Colomer incorporen l’enfocament de Drets Humans, Justícia Global i Pau

Aquest projecte comporta un aprenentatge transformador i orientat a l’acció, a través de competències bàsiques com el pensament crític, la resolució de problemes, la resolució de conflictes i cultura de pau.

L’alumnat visita diferents espais reals per conèixer la historia dels Drets Humans

dimecres, 24 febrer, 2021 - 12:30

En el marc del Pla Director de Cooperació, l’Ajuntament del Prat va posar en marxa l’any 2019 un projecte pilot per a introduir l’enfocament de Justícia Global, Pau i Drets Humans a dos centres docents de la ciutat, concretament l’Institut Baldiri Guilera i  l’Institut Escola Escola Pepa Colomer.

Amb el suport directe de la Regidoria de Ciutadania i el programa de Cooperació,  es va posar en marxa aquest projecte, amb la idea que transformés el centre des de l’arrel, impregnant aquest enfocament a tot el conjunt: a la filosofia del centre, al currículum i a tota la comunitat educativa, tant professorat i alumnat com personal no docent i famílies.

No havia de ser en cap cas un complement a l’activitat educativa, sinó que havia de representar una forma de mirar el món i de viure la vida, que s’estengués més enllà del seu pas per al centre, preparant l’alumnat per a una vida adulta activa i compromesa en crear un món millor, entenent les desigualtats del món des del seu origen i com la defensa dels drets humans són una eina imprescindible.

Aquest projecte comporta un aprenentatge transformador i orientat a l’acció, a través de competències bàsiques com el pensament crític, la resolució de problemes, la resolució de conflictes i cultura de pau.

El professorat esdevé agent de canvi i facilitador de processos, que ha de desenvolupar competències per al desenvolupament sostenible, la Justícia Global, els DDHH i la cultura de pau, i l’anàlisi de la intersecció de factors que generen desigualtats,  i per això se’ls ha impartit formació específica en aquests àmbits.

Una guia per a primària i una per a secundària

També s’han elaborat, conjuntament, dues guies, una per a primària i una per a secundària, per facilitar al professorat la introducció d’aquest enfocament de justícia global, Pau, Drets Humans i gènere, en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, al currículum científic de tots dos centres.

En aquest sentit, l’Ajuntament ha signat un conveni amb la Fundació Solidaritat, de la Universitat de Barcelona, per tal que puguin donar assessorament, tant a professorat com a alumnat, per introduir aquesta perspectiva de Drets Humans i Justícia Global als treballs de recerca de primer de batxillerat.

L’objectiu és  que una vegada s’hagin avaluat els resultats d’aquesta iniciativa i l’impacte del projecte es vagin ampliant aquesta experiència a la resta de centres docents de la ciutat, que ja tenen a la seva disposició alguns dels materials elaborats.

 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 1 desembre, 2022 - 13:30

La Fira Avícola del Prat unirà enguany la millor gastronomia de proximitat amb la defensa de la sostenibilitat social i ambiental

La Fira se celebra abans que en anys anteriors, del 2 al 4 de desembre

dijous, 1 desembre, 2022 - 13:15

La 20a Mostra d’Entitats acollirà les Jornades Som Diversitat

La gran novetat d'enguany serà la posada en marxa d'un servei d'assistència...