Esteu aquí

El Prat promou la campanya "Alimentació és salut" que considera clau la producció local per a la seguretat alimentària

La campanya #AlimentaciónEsSalud està impulsada per la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, de la qual és membre de l'Ajuntament del Prat de Llobregat. La Xarxa considera que les mesures de confinament ens porten a ressaltar el paper de la provisió d’aliments en l’entorn local per garantir la seguretat alimentària.

xarxa agroecologia

dijous, 16 abril, 2020 - 09:45

Aquests dies vivim moments difícils, a causa dels canvis que està introduint la pandèmia de la COVID-19 en les nostres vides quotidianes. La gravetat i rapidesa en l’expansió del Coronavirus comporta la necessitat d’adoptar mesures excepcionals, que afecten la quotidianitat de la població de manera general i que, en molts casos, tenen a veure amb l’alimentació. Des de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, de la qual forma part l'Ajuntament del Prat de Llobregat, pensem que això mereix una reflexió de fons, més enllà de l’essencial resposta, contundent i immediata, davant la crisi sanitària.

En primer lloc, la present crisi sanitària fa palesa la importància de la bona alimentació com a estratègia de salut preventiva. Resulta clau que els poders públics centrin els seus esforços a fer arribar una alimentació adequada a tota la població, amb les característiques següents.

  • Saludable: basada en aliments vegetals frescos, llegums, cereals, fruita seca, disminució de productes d’origen animal i eliminació d’aliments processats.
  • Sostenible: que no contamina -com l’agricultura ecològica, la ramaderia extensiva i la pesca sostenible- i que reforça la nostra salut, en reduir la nostra exposició a tòxics, i a través d’un medi ambient saludable.
  • Local i de temporada: que incrementa la qualitat dels aliments, redueix desplaçaments i reforça les produccions locals petites i mitjanes.

En segon lloc, les mesures d’aïllament i tancament de fluxos ens porten a ressaltar el paper de la provisió d’aliments en l’entorn local, de cara a la seguretat alimentària. És necessari enfortir i protegir les produccions agroalimentàries sostenibles de proximitat -agricultura familiar, agricultura ecològica, agroindústria artesanal, ramaderia extensiva i pesca artesanal i sostenible- i, especialment, a les dones productores ja que juguen un paper fonamental a l’hora de garantir un proveïment alimentari saludable i respectuós amb el medi ambient.  L’Agroecologia ha sigut reconeguda per les Nacions Unides com la principal estratègia per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

El reforç dels teixits econòmics locals i sostenibles és una manera d’avançar-nos a la reconstrucció que, després de la crisi, caldrà afrontar. Són aquests teixits locals de producció i distribució, de suport entre persones en un mateix territori, els que estan sostenint les moltes situacions a les quals les administracions públiques no aconsegueixen fer arribar el seu suport. Per això, les administracions públiques hauran de centrar esforços a enfortir els canals de distribució de proximitat, incloent els mercats municipals i de carrer, les associacions de consum i el petit comerç. Al seu torn, seria necessari enfocar una compra pública per a l’ajuda alimentària que enforteixi la producció i distribució locals, que són les que aporten ocupació estable, seguretat, qualitat, i una cohesió social que avui, més que mai, necessitem.

Per tot això, des de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia volem ressaltar el paper de les polítiques alimentàries locals per a enfortir les nostres comunitats enfront de crisis com la de la COVID-19. Entenem l’alimentació de qualitat i sostenible com un sistema bàsic i estratègic d’aprovisionament de les nostres ciutats i pobles, equiparable al proveïment d’aigua o energia. Avui és més evident que mai que hem de cuidar, de forma integral, la salut de les persones i el medi ambient. I cuidar, tant l’alimentació de totes les persones com les polítiques alimentàries que duem a terme, són claus essencials per a aconseguir-ho.

 

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia està integrada per 18 ajuntaments d'arreu de l'Estat. Compta amb un Consell d'Organitzacions Socials, integrat per una vintena d'entitats, entre els quals també hi figura la Fundació Espigoladors, amb seu al Prat de Llobregat. 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 15 octubre, 2021 - 08:15

L’Hospital de Bellvitge amplia l’horari de visites

Continua sense estar permesa la visita a pacients amb covid-19, amb algunes...
30è concurs fotogràfic Delta del Llobregat

dimecres, 13 octubre, 2021 - 11:45

Últimes setmanes per participar al 30è Concurs Delta del Llobregat

Es poden enviar fotografies fins al 31 d’octubre

divendres, 1 octubre, 2021 - 09:00

L'Hospital de Bellvitge amplia l'horari de visites en àrees no covid

Els pacients no ingressats per covid podran rebre visites d’un acompanyant...