Esteu aquí

El Prat i Sant Boi s'alien per primera vegada en una campanya conjunta per promoure la carxofa i l’agricultura de proximitat

La campanya El Prat i Sant Boi, capitals mundials de la carxofa s’emmarca en el conjunt d’activitats que s’estan impulsant en diferents municipis metropolitans en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona de 2021

Campanya MengemCarxofa 1

dimecres, 10 març, 2021 - 15:00

 

El Prat i Sant Boi de Llobregat s’han aliat per primera vegada en una campanya conjunta, sota el lema “El Prat i Sant Boi, capitals mundials de la carxofa”, per promoure la producció i consum de l’emblemàtica hortalissa del Parc Agrari del Baix Llobregat, que es desenvoluparà fins a principis del mes de maig.

La campanya s’ha presentat aquest dimecres, 10 de març, a les 13 h a la masia de Can Comas, situada al Parc Agrari, amb la presència de l’alcalde i l’alcaldessa del Prat i de Sant Boi, Lluís Mijoler i Lluïsa Moret, respectivament, i la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’alcaldessa de Barcelona, que enguany ostenta la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible, Ada Colau. L’acte també ha comptat amb la presència de representants de les Cooperatives Agrícoles del Prat i de Sant Boi, de la restauració local i el teixit comercial i comunitari de totes dues ciutats.

Durant la presentació d’avui, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha assegurat: “Avui iniciem una relació històrica del Prat i Sant Boi a l'entorn del símbol que ens uneix, la carxofa. També són moments de posar en valor una infraestructura com aquesta, el Parc Agrari, amb una gran importància en la producció agrícola per a tota l'àrea metropolitana, com s'ha posat encara més de manifest durant la pandèmia”.

L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ha  afegit: "L'acte d'avui simbolitza les aliances entre les institucions, les cooperatives agràries, el  sector de la restauració i el comerç per crear un ecosistema metropolità amb la carxofa i el Parc Agrari com a centre, en una clara aposta per l'alimentació saludable i el desenvolupament sostenible".

També la presidenta de l’AMB, Ada Colau, ha manifestat: “Tenim la sort de ser una metròpoli amb un parc agrari a dins, un fet molt poc freqüent. Cal que, des de les administracions, defensem aquesta enorme riquesa, i ara, des de la capitalitat alimentària 2021, tenim una gran oportunitat per fer-ho”.

El Prat i Sant Boi desenvolupen la campanya #MengemCarxofa en el marc de la Capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona 2021. Aquest esdeveniment té per objectiu promoure models d’alimentació sostenible, justa i sana a partir d’un cicle d’activitats que s’estenen també a diversos municipis metropolitans.

És en el marc d’aquest esdeveniment que el Prat i Sant Boi es reivindiquen com a capitals mundials de la carxofa. Cal recordar que, als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat dels dos termes municipals, hi ha 248 hectàrees de conreu de carxofa segons les darreres dades disponibles del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya (2019). Segons les dades de rendiment mitjà del conreu de carxofa (de 10 tones/ha) del Departament d’Agricultura, això equival a una producció anual de 2.480 tones.

Les dues ciutats també han decidit sumar esforços per posar en valor la carxofa i, en general, l’agricultura de proximitat, després que el context de pandèmia sanitària hagi evidenciat la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i garantir l’abastiment de productes de proximitat. Per aquest mateix motiu, ambdues ciutats també reivindiquen la promoció i protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat, com a gran infraestructura verda i principal espai de producció agrícola de l’àrea metropolitana, per tal de preservar la seva biodiversitat i els seus conreus. En aquest sentit, es reclama enfortir el lideratge metropolità sobre aquests espais.

L’agenda d’activitats de la campanya #MengemCarxofa

Tant el Prat com Sant Boi han organitzat diverses activitats online i presencials per a la promoció i difusió conjunta del producte estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat, de l’agricultura de proximitat i de l’alimentació sostenible.  Dues de les activitats conjuntes volen promoure la compra de carxofa i l’elaboració de receptes amb el producte estrella del Parc Agrari per part de la ciutadania d’ambdues localitats.

Comprar carxofa del Parc Agrari pot tenir premi!

En comprar carxofes o d’altres productes del Parc Agrari, es podrà aconseguir una bossa de tela de la campanya. Cada setmana, els pagesos i pageses distribuiran bosses de tela als mercats de pagès i als mercats municipals del Prat, Sant Boi i Barcelona, així com a les botigues de proximitat.

Concurs d’Instagram #MengemCarxofa

Una altra proposta és cuinar la carxofa del Parc Agrari amb una recepta original, divertida, o especialment apetitosa, fer-li una foto al resultat i compartir-la a Instagram amb el hashtag #MengemCarxofa. En entrar a elprat.cat/mengemcarxofa o santboi.cat/mengemcarxofa,  es trobaran receptes i consells per preparar-les. Un  jurat format per agricultors i restauradors de proximitat del Prat i de Sant Boi triarà les imatges de plats més apetitoses, que seran premiades amb paneres de productes del Parc Agrari.

L’agenda d’activitats al Prat

Al Prat, les activitats programades són una xerrada sobre la carxofa i el seu conreu i com es pot veure afectat pel canvi climàtic, que tindrà lloc el 7 d’abril al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa i es podrà seguir via streaming. La xerrada anirà a càrrec de Marcel Tort, membre la Cooperativa Agrícola del Prat, agrònom i professor de l’institut Les Salines del Prat.

A més, la xarxa de centres cívics del Prat (Palmira Domènech, Sant Jordi-Ribera Baixa i Jardins de la Pau), des de les seves comunitats que realitzen activitats al voltant de la cuina, impulsen la realització de vídeos de veïns i veïnes, entitats i cooperatives locals explicant receptes amb la carxofa com a protagonista.

Al web elprat.cat/mengemcarxofa, es podran consultar totes les activitats de la campanya a la ciutat, així com informació relacionada amb receptes i oferta gastronòmica a l’entorn de la carxofa.

En aquest sentit, s’inclouran les activitats del Marc Gastronòmic, que anualment organitza l’associació AGT i l’Ajuntament del Prat per promoure el consum de carxofa i pollastre Pota Blava en diferents restaurants del municipi i de localitats de l’entorni que enguany se celebra de l’11 de març a l’11 d’abril. El Prat és la capital del Març amb 11 participants, que s’estendrà a 15 ciutats del Baix Llobregat (Abrera, Begues, Castelldefels, Cervelló, Esparreguera, Gavà, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Viladecans), a més de l’Hospitalet i de Barcelona.

L’agenda d’activitats de Sant Boi

A Sant  Boi, al llarg de tot març se celebra en el marc d’aquesta campanya el tradicional Mes de la Carxofa. Es tracta d’un ampli programa d’activitats, propostes i promocions per promoure aquest producte símbol de la identitat local i motiu d’orgull col·lectiu.  L’Ajuntament organitza el programa d’activitats del Mes de la Carxofa conjuntament amb la Cooperativa Agrària Santboiana i l'associació de restauració Sant Boi Degusta. Hi col·laboren Sant Boi Comerç i Sant Boi Empresarial.

El programa del Mes de la Carxofa inclou:

 • Menús carxofers take away i delivery a restaurants de la ciutat
 • Tapes carxoferes a bars i restaurants
 • Passaport carxofer (per tres àpats carxofers a tres restaurants diferents, un menú d'obsequi)
 • Concurs d’aparadors carxofers a Instagram
 • Sorteig de 10 paneres de la Cooperativa Agrària
 • Visites escolars a un camp de carxofes
 • Scape rooms al Parc Agrari (dissabtes i diumenges al matí)
 • Vídeos a les xarxes socials i entrevistes a Ràdio Sant Boi amb pagesos, restauradors i nutricionistes
 • Showcookings amb tallers de receptes online
 • Proposta de rutes al Parc Agrari del Baix Llobregat en col·laboració amb l’Ajuntament del Prat
 • Punts de venda de carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana

Les activitats de la campanya es poden consultar a  santboi.cat/mengemcarxofa.

Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

Barcelona és enguany la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, un esdeveniment que depassa la capital catalana i s’estendrà arreu de l’àrea metropolitana, que preveu desenvolupar més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible fins al mes de desembre. Està organitzat a partir de la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i el PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona).

Entre les cites més rellevants, cal destacar que Barcelona  acollirà el VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, que remarca el paper estratègic dels municipis en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. L’objectiu d’aquesta i la resta d’activitats del cicle és contribuir a dissenyar i desplegar  polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit. Es vol construir una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030.

L'AMB es mostra a favor del reforç de les polítiques alimentàries i de l’alimentació saludable i de proximitat. Així mateix, encoratja els governs locals perquè comencin a treballar en polítiques o activitats que posin en valor l'alimentació saludable i sostenible, com és el cas del Prat i Sant Boi. Per ajudar els municipis en aquest procés, l'AMB ha elaborat una guia de participació dels municipis en la capitalitat mundial de l'alimentació sostenible de Barcelona 2021 i el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023.

Compartir

Noticies relacionades

Carxofada 2024

dimarts, 9 abril, 2024 - 15:45

Més de 1.200 persones participen en la Carxofada d’aquest any

La festa més multitudinària de la carxofa ha tornat a omplir el parc del...

divendres, 5 abril, 2024 - 12:00

L’aplicació ‘Amb tu, un Prat Millor’ resol gairebé 2.000 incidències durant 2023

La majoria de les peticions han fet referència a qüestions relacionades amb...

dimarts, 2 abril, 2024 - 12:00

L’autobús L10 canvia de nom a L20

La línia millora la seva freqüència de pas a 15 minuts, mantindrà el...