Esteu aquí

El Prat, com ciutat defensora dels dres humans, es posiciona en defensa de l’entitat Proactiva Open Arms i l’Helena Malero

Fotografia acte del Prat Solidari 2016

Xerrada amb Helena Malero i Òscar Camps, en el marc del Prat Solidari, 2016

dimecres, 21 març, 2018 - 14:30

En poc temps acabem de viure, dues situacions flagrants de criminalització i persecució a persones que treballen dia a dia, per salvar vides a la Mediterrània, les quals s’han vist perseguides per al desenvolupament de la seva tasca humanitària i en defensa dels Drets Humans.

El ja anomenat “Mare Mortum”, per la quantitat de persones que hi perden la vida, cada any, intentant arribar a Europa,  moltes d’elles infants, ha estat l’escenari d’accions de suport i salvament d’aquestes persones que busquen refugi i  l’acció de les organitzacions no governamentals, que fan el que per llei i ètica haurien de fer els estats, d’acord amb el dret internacional.

El vaixell de l’entitat de Badalona, Proactiva Open Arms, que ha salvat més de 58.000 persones a la Mediterrània, ha estat detingut preventivament per Itàlia al port de Pozzallo, amb 216 persones a bord,  que havien estat rescatades a aigües internacionals, davant les costes de Líbia. Durant el rescat una patrullera de guardacostes libis els va amenaçar de mort si no els lliuraven les dones i infants que havien estat rescatats d’una barcassa inflable.

La fiscalia italiana els acusa de no haver lliurat als guardacostes les persones a les autoritats líbies,  d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal, delictes que comporten fins a set anys de presó. 

Òscar Camps, president de Proactiva defensa que “retornar-los a Líbia, des d’aigües internacionals seria una devolució en calent i que impedir el rescat de vides en perill a alta mar, per a tornar-los a la força a un país no segur equival a una devolució en calent, fet que contravé l’estatut dels refugiats de l’ONU”.

Per altra banda, l’activista Helena Maleno, de l’entitat “Caminando Fronteras”, la persona que més vides ha salvat a l’Estret, defensora dels drets humans de les persones que volen creuar la frontera sud, ha estat investigada per un Tribunal marroquí  per afavorir el tràfic de persones per les seves alertes a Salvament Marítim, després que a l’Estat Espanyol s’arxivés el cas i es passés informació a l’Estat Marroquí. Si s’obre un judici penal contra ella, la llei contempla penes de 6 mesos a 3 anys de presó, fins a la cadena perpètua.

La seva vinculació amb la nostra ciutat

“Proactiva Open Arms”  i “Caminando Fronteres” van ser les dues entitats del projecte del Prat Solidari 2016 - 2017, i tant l’Helena com l’Òscar han participat en xerrades i nombroses activitats a la nostra ciutat.

El Prat com a Ciutat Defensora dels Drets Humans, fa palès el seu rebuig a aquestes situacions i el seu ferm compromís en el suport a aquestes persones i i a totes aquelles,  que coherents amb aquesta defensa dels Drets Humans, anteposen el Dret a la Vida. Salvar vides no pot ser mai il·legal.

 

Compartir

Noticies relacionades

DigiGresca

dimecres, 20 octubre, 2021 - 12:45

Tret de sortida a la Digigresca, per commemorar el Dia Internacional de la Persona Voluntària

Un projecte creat per joves amb l’objectiu d’apropar-los al Voluntariat

dimarts, 19 octubre, 2021 - 14:15

El pessebre de la plaça de la Vila ja té data d’inauguració

El passat mes juliol va ser el tret de sortida als treballs per començar a elaborar el pessebre de la plaça de Vila d’enguany. Ara a l’octubre...

dimarts, 19 octubre, 2021 - 11:45

L'Ajuntament desplega diverses accions per reactivar la pràctica esportiva entre la població

La campanya municipal “Sortiu i disfruteu” anima la gent del Prat a fer...