Esteu aquí

El ple del Prat manté la suspensió de llicències per a cases d’apostes i associacions de fumadors mentre endureix les condicions per a la seva obertura

La tramitació de la normativa que ho regula, aprovada avui inicialment al ple municipal, continuarà durant el 2022. Mentre no s’aprovi definitivament, es manté la suspensió de llicències aprovada fa un any

Ple gener 2022

dimecres, 12 gener, 2022 - 19:00

 

L’Ajuntament del Prat ha endurit les condicions que delimitaran la instal·lació dels establiments de jocs d’atzar i les associacions de fumadors a la ciutat, per exemple pel que fa a la distància mínima que els ha de separar d’escoles i centres educatius i d’altres espais d’ús social o cultural. D’aquesta manera, vol contribuir a preservar la salut i la qualitat de vida de la ciutadania i prevenir els riscos associats a l’addicció al joc i al tabaquisme, especialment entre col·lectius especialment vulnerables, com ara les persones joves, amb problemes de salut mental i addicions o en risc de pobresa i exclusió social.

El  ple municipal del Prat, que ha tingut lloc avui dimecres 12 de gener, ha aprovat inicialment la modificació del Pla General Metropolità, amb què es delimita i s’ordena tant la intensitat de l’ús del sòl com les condicions urbanístiques que delimitaran la implantació d’aquests establiments a la ciutat.  A l’espera de l’aprovació de la regulació definitiva, també seguirà suspesa la concessió de llicències d’establiments d’aquest tipus, que ja es va aprovar al Prat a principis de 2021. En aquell moment, es va aprovar una moratòria d’un any, que avui s’ha renovat per un any més.

Tant l’aprovació inicial d’aquesta regulació com la pròrroga de la suspensió de les llicències ha comptat amb el suport unànime de tots els grups. Cal tenir en compte que, després de l’aprovació inicial, continua la tramitació de la normativa, amb el període d’al·legacions, després del qual se sotmetrà a aprovació provisional i definitiva.

 

Segons el redactat actual, les condicions que regularan la instal·lació d’aquests establiments al Prat seran les següents:

  • Les escoles i, en general, els equipaments docents o sòls amb usos educatius seran els que hauran d’estar a major distància dels establiments de jocs d’atzar i associacions de fumadors, a un mínim de 500 metres. Infants i joves solen anar al centre educatiu a peu i solen fer la seva vida quotidiana en un radi de 500 metres a l’entorn de casa seva, dada que s’ha pres com a referència per fixar aquesta distància.
  • Aquest tipus d’establiments també hauran d’estar a un mínim de 150 metres d’equipaments amb d’altres usos sanitaris-assistencials, culturals i religiosos, esportius i recreatius, oficines de l’atur i similars i allotjaments comunitaris (com ara residències de gent gran, allotjaments per a joves, etc.). A molts d’aquests espais,  la població s’hi desplaça en transport públic, de manera que s’ha pres com a referència per fixar aquesta distància la separació que sol haver entre la parada més propera i l’equipament corresponent.
  • La separació mínima entre establiments d’aquestes característiques (jocs d’atzar i locals de fumadors) haurà de ser 1.000 metres, la mateixa que s’aplica actualment entre els bingos.
  • Han d’instal·lar-se en un local independent, amb entrada directe des de la via pública i ubicat en la planta baixa.
  • No podran tenir accessos per al públic des d'espais comuns o privats usats com a habitatge.

 

Actualment, al terme municipal del Prat,  existeixen 5 locals d’associacions de fumadors i 1 establiment de jocs d’atzar, al Centre Comercial Splau. L’Ajuntament del Prat aposta per regular les condicions per a la instal·lació d’aquest tipus d’establiments per raons de salut pública. L’addicció al joc és un problema sanitari i social cada cop més important, que provoca l’exclusió social, l’estigmatització i la discriminació de les persones que la pateixen, segons els experts.  Pel que fa al consum de tabac, és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable (OMS).  En aquest sentit, cal tenir en compte que la protecció de la salut pública és una competència municipal i que la planificació urbanística juga un paper rellevant en aquesta matèria. Els usos i condicions de l’espai urbà també condicionen la qualitat de vida i la sostenibilitat social i ambiental.

Subvencions per facilitar la recuperació del teixit comercial i empresarial

Al ple municipal d’avui també s’han aprovat per unanimitat diverses mesures per contribuir a la recuperació i dinamització del teixit comercial i econòmic de la ciutat, en el marc de l’estratègia “Ara més que mai, el Prat” per reimpulsar la ciutat en diferents àmbits front a l’impacte de la covid. Una d’aquestes mesures és la targeta moneder del programa “Marketprat”, que estarà precarregada amb 100 euros, dels quals 40 estaran subvencionats per l’Ajuntament. El ple d’avui ha aprovat inicialment les bases per a la concessió de les subvencions d’aquest programa, a què l’Ajuntament destinarà un total de 120.000 euros, amb què cofinaçarà en un 40% fins a 3.000 targetes. Es preveu que serveixin per mobilitzar fins a 300.000 euros cap al comerç local. De les compres que es podran fer amb les targetes, s’exclouran les realitzades a franquícies, grans cadenes i benzineres així com el sector de la restauració, que ja compta amb les seves pròpies campanyes de promoció.

Una altra de les mesures per a la recuperació del teixit econòmic i comercial està relacionat amb les subvencions a empreses del municipi per a la reincorporació del personal en situació d'ERTO afectat per les mesures de contenció de la pandèmia de la covid. Al ple d’avui també s’han aprovat inicialment les bases de concessió d’aquestes subvencions, a què l’Ajuntament destinarà fins a 144.000 euros per atorgar ajuts (de 4.000 euros) a fins a 36 empreses (PIMEs, micropimes, comerç, economia social i cooperativa...) del Prat que reincorporin persones treballadores del Prat.

Fins a 260.000 euros en ajuts per a l’habitatge

A la sessió d’avui, també s’han aprovat per unanimitat les bases per concedir dues línies de subvenció per fomentar el dret a l’habitatge per al període 2022-2025. Una d’elles va adreçada a facilitar el pagament del lloguer a les persones amb dificultats socioeconòmiques i està dotada amb un total de 260.000 euros. L’altra està adreçada als propietaris d’habitatges, per tal d’incentivar que els mantinguin o els incloguin a la Borsa de lloguer social del Prat, per costejar les obres de rehabilitació necessàries per tal que es puguin posar en arrendament. Aquesta segona línia s’hi destinaran 75.000 euros.  

Abans de l’obertura del període de sol·licituds de tots els ajuts anteriors, l’Ajuntament informarà oportunament sobre com fer-ho.

Avancen els tràmits per renovar l’Avinguda del Canal i l’Institut Escola Pepa Colomer

El ple ha aprovat de forma definitiva el projecte executiu de pacificació i reordenació de l’avinguda del Canal, entre el carrer de Santiago Rusiñol i la plaça de Catalunya, amb un pressupost final de 2.791.708,92 euros. Amb aquest projecte, vol convertir aquest tram en un gran eix verd, que creuarà la ciutat de Nord a Sud. S’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte de C’s, que hi ha votat en contra.

També s’ha aprovat inicialment per unanimitat el projecte executiu de les obres de l’Institut Escola Pepa Colomer, que van adreçades a reformar l’interior i a construir un nou gimnàs. El Ple ha autoritzat destinar 1.487.510 euros a la remodelació, que es farà durant els anys 2022 i 2023. Les obres seran cofinançades entre la Generalitat (1.009.018) i l’Ajuntament (790.868 ), però l’Ajuntament avançarà 139.682 euros més a part de l’import que li correspon, que la Generalitat s’ha compromès a retornar-li el 2024.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 3 octubre, 2023 - 14:45

Comença un nou cicle de Ciutats Defensores al Prat

El proper divendres 6 d’octubre comença un nou cicle d’activitats de Ciutats Defensores al Prat. Un projecte que té per objectiu conscienciar a les persones sob...

dilluns, 2 octubre, 2023 - 15:00

L’Ajuntament, dia a dia, amb la gent gran del Prat

L’1 d’octubre és el Dia Internacional de les Persones Grans, una jornada reivindicativa per sensibilitzar la població sobre el lloc tan important que ocupa la gent g...

dilluns, 2 octubre, 2023 - 13:30

Explora el fons marí de la mà de dones científiques al cicle "Oceàniques" dins l'octubre Ada Lovelace

Aquest cicle tindrà lloc del 5 al 26 d’octubre al Centre Cívic Palmira Domènech