Esteu aquí

El Pla Local de la Gent Gran s'adapta als nous reptes socials i demogràfics i als avenços dels models d’atenció

Presentació del Pla local de la gent gran del Prat 2018 - 2025

Acte de presentació del Pla, al Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa

dilluns, 9 juliol, 2018 - 09:45

L’Ajuntament del Prat ha presentat les línies estratègiques del nou Pla Local de la Gent Gran, que es desenvoluparà entre 2018 i 2025. El Pla vol adequar les polítiques que incideixen sobre la qualitat de vida de les persones grans als nous reptes socials i demogràfics, així com als nous models d’atenció social. L’Ajuntament està desenvolupant aquest procés de la mà de les diferents entitats i col·lectius de gent gran de la ciutat.

5 eixos estratègics

El Pla Local de la Gent Gran parteix de la base que l’envelliment no és la darrera etapa de la vida, sinó un procés vital. Els seus objectius i accions són transversals i tenen en compte les necessitats en diversos àmbits (residencials, d’oci, lleure, salut, benestar, etc). Les 5 línies estratègiques del Pla local de la gent gran són les següents:
 
1) Promoció i defensa de la qualitat de vida: per afavorir l’accés als serveis de promoció de la salut i les pràctiques saludables, mantenir i millorar la qualitat de vida al domicili habitual, promoure la inclusió de la gent gran en els serveis i activitats de la ciutat, donar suport a les persones cuidadores familiars, així com a les famílies que depenen de la gent gran, i atendre les persones amb dependència amb necessitats d’allotjament alternatiu a la pròpia llar. En aquest sentit, cal destacar que l’Ajuntament del Prat segueix treballant perquè es construeixi una nova residència pública al municipi, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, com a administració competent en aquesta matèria. 

2) Afavorir i donar suport als projectes de vida personals: promovent l’autonomia de la gent gran, fomentant el seu accés a les activitats socials i culturals o al voluntariat i facilitant-los gestions legals (referents al testament vital, document d’últimes voluntats...).
 
3) Les persones grans, protagonistes: valorant la funció social de la gent gran, promovent la seva participació i i fomentant una imatge positiva de la vellesa, entesa com un procés i no com una etapa.
 
4) Un pla de gent gran per a totes les edats: realitzant accions de sensibilització dirigides al conjunt de la ciutadania per evitar la discriminació i els abusos a la gent gran o promovent la capacitació i cura dels professionals del sector. 
 
5) Comunicació amb la gent gran: donant més informació per a la detecció i orientació a serveis de salut i millorant l’accés a la informació per part de la gent gran. 

Actualització del Pla de 2003

Per actualitzar aquest pla local, que es va elaborar per primera vegada l’any 2003, l’Ajuntament del Prat, no només ha consultat amb personal tècnic i expert, sinó també les pròpies persones grans. Amb aquest objectiu, es va realitzar el juny de l’any passat una jornada participativa amb gent gran, per tal de contrastar les opinions recollides durant el treball de camp previ -amb entrevistes amb serveis i agents socials del municipi- i recollir propostes concretes per tal d’incloure al pla. El procés d’elaboració del pla també ha implicat l’elaboració d’un mapa de recursos locals per a la gent gran.                                              
A partir d’ara s’obrirà un període per incorporar esmenes al text del pla, que és previst que s’aprovi al ple municipal després de l’estiu.

La gent gran del Prat, en xifres

Al Prat estan empadronades actualment 12.044 persones majors de 65 anys, de les quals el 56,9% són dones i el 43,1% homes. Des de l’any 2000, el nombre de persones grans del municipi s’ha incrementat d’un 60,76%, mentre que el conjunt de la població ha crescut només un 1,98%. 

L’any 2021 el nombre de persones grans al Prat s’aproximarà a les 13.000, la qual cosa situaria la taxa d’envelliment (la relació entre les persones majors de 65 anys i les menors de 15) del municipi en el 20,5%.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 29 maig, 2020 - 13:00

Els CAP Ramona Via i CAP Doctor Pujol i Capsada reobriran al públic dimarts

Abans d'anar a l'ambulatori cal trucar al telèfon 933 268 901 o programar la...

divendres, 29 maig, 2020 - 11:00

El programa Referent d’Ocupació Juvenil ofereix un servei d’acompanyament individualitzat en línia

L’assessoria d'ocupació per a persones joves, realitzada habitualment a El...

divendres, 29 maig, 2020 - 09:00

Nova formació sobre comunicació relacional i participació per a les entitats de la ciutat

El Servei d'Assessorament i Formació a les Entitats de l'Ajuntament ha...