Esteu aquí

El petit comerç de menys de 400 metres quadrats pot reobrir des de dilluns sempre i quan compleixi unes estrictes mesures de control sanitari

L'Ajuntament crida a la responsabilitat i recorda les mesures que cal seguir a l'hora d'anar a comprar per minimitzar el risc de contagis

Prat coronavirus comerç mesures protecció

dilluns, 4 maig, 2020 - 21:30

L'estat d'alarma a tot l'estat i també a la ciutat del Prat es manté vigent des d'aquest dilluns 4 de maig, amb una variació: el petit comerç de menys de 400 metres quadrats pot tornar a obrir, sempre i quan compleixi unes estrictes mesures de seguretat, regulades per l'Estat i aplicades al Prat mitjançant un nou ban decretat aquest diumenge de l'alcalde, Lluís Mijoler. Així mateix, el ban fa una nova crida a les persones responsables d'aquests comerços i a la ciutadania en general a mantenir una actitud responsable, i extremar les mesures de precaució per evitar contagis i continuar així frenant l'epidèmia de coronavirus. En aquest sentit, podeu consultar aquesta guia de bones pràctiques per garantir la seguretat sanitària als establiments del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

Els petits comerços que puguin tornar a reobrir hauran d'establir un sistema de cita prèvia que permeti que només accedeixin a la vegada a l'establiment tants clients com treballadors hi hagi. La resta de la clientela no podrà esperar dins del local. Així mateix, caldrà establir un horari d'atenció prioritària per a les persones de majors de 65 anys que s'ha de fer coincidir amb l'horari de passejos d'aquestes persones. Dins del local, caldrà garantir mitjançant senyalitzacions a terra, mostradors i mampares si s'escau, que es manté la distància de seguretat d'almenys dos metres entre les persones.

Pel que fa a les mesures d'higiene, cal ventilar els locals i netejar-los almenys dos cops al dia (de forma recomanada durant una pausa al migdia i de forma obligada al final de la jornada) amb aigua i desinfectant, que pot ser lleixeu o qualsevol altre producte biocida homologat. També cal rentar la roba usada pel personal cada dia. Els lavabos quedaran tancats al públic excepte en casos urgents. Cal instal·lar gels hidroalcohòlics per a la clientela i per a la plantilla, evitar la manipulació directa dels productes per part de la clientela, i està prohibit facilitar productes de prova. En botigues de roba, es recomana no usar els emprovadors i, si es fa, és obligatori desinfectar-los i desinfectar també les peces de roba després de cada ús.

L'ús de mascaretes és obligatori quan el personal no pugui mantenir una distància de seguretat d'almenys dos metres de la clientela i sempre recomanable. A l'entrada del local cal que hi hagi gels hidroalcohòlics per a la clientela, i és recomanable instal·lar papereres amb pedal i tapa. En aquells establiments, com les perruqueries, on el contacte amb la clientela sigui imprescindible per prestar el servei, caldrà que el personal porti els equips de protecció individual adequats (mascaretes i guants) i els renovi després de cada servei, i garantir que en tot cas entre cada client es manté una distància d'almenys dos metres.

La policia local del Prat vetllarà pel compliment d'aquestes mesures. Així mateix, durant aquesta setmana els serveis de Salut pública de l'Ajuntament faran inspeccions per supervisar la situació i resoldre dubtes.

En el ban, l'alcalde aprofita també per fer un agraïment a tot el comerç de la ciutat. Tant el que ha pogut seguir obert i ha seguit proveint de productes de primera necessitat, alimentaris, sanitaris i higiènics, durant les darreres setmanes, com el que ha fet un dur exercici de solidaritat abaixant les persianes fins ara. En aquest sentit, el ban recorda que l'Ajuntament està treballant per aplicar mesures de suport al comerç, i que ja ha impulsat una modificació pressupostària per habilitar un fons de contingència per fer front a la crisi econòmica que es deriva de l'epidèmia.

Finalment, l'alcalde fa una crida tant a les persones responsables dels establiments comercials com a les persones que van a comprar a extremar les mesures de precaució per evitar contagis. En aquest sentit, l'Ajuntament ja va repartir a tots els comerços de la ciutat cartells informatius sobre quines eren aquestes mesures de prevenció elementals i tornarà a fer arribar aquesta setmana més cartells amb la nova informació detallada.

Establiments de restauració

Pel que fa als establiments de restauració, segueix estrictament prohibit consumir aliments o begudes al seu interior i només oferiran productes a domicili o per recollir en un horari determinat i restringit. Com a la resta d'establiments, només pot accedir un client per cada persona treballadora i no es pot esperar a dins del local. Per fer repartiment a domicili, els establiments hauran de rebre les comandes per telèfon o en línia i hauran de prioritzar les persones majors de 65 anys o dependents.

Fonts oficials per resoldre dubtes sobre la reorbertura al públic de botigues i serveis

Són moltes les preguntes i dubtes sobre la reorbertura al públic de botigues i serveis a partir d’avui, 4 de maig. Algunes respostes es poden consultar a la guia de Protecció civil de la Generalitat de Catalunya. Aquestes condicions no afecten a l’activitat comercial que ja estava permesa inicialment per l’Estat d’Alarma.

Trobare més informacions sobre les afectacions de la COVID-19 sobre el consum en aquest enllaç i a la web elprat.cat/consum

Esportistes

Els esportistes federats, ha establert també aquest diumenge el govern de l'Estat, només poden fer exercici físic en les franges horàries i seguint les normes establertes per a la ciutadania en general, amb l'única excepció que podran sortir dos cops, enlloc d'un. Només en el cas d'esportistes professionals es podran reprendre els entrenaments amb un entrenador sempre i quan siguin individuals, es facin a l'aire lliure i respectant les mesures d'higiene.

La platja del Prat segueix tancada perquè, a diferència d'altres platges de l'entorn metropolità, no és urbana. L'únic accés a aquest espai és la carretera de la platja. Aquest vial, en les franges horàries en què es pot fer exercici físic, s'ha habilitat com a espai segur per a persones que van en bici o corren. Per tant, es manté tallat el trànsit en aquesta carretera per permetre l'exercici físic de la població en general i no es pot usar per accedir al mar.

Noticies relacionades

divendres, 15 octubre, 2021 - 13:30

L’estudi sobre la comunitat llatinoamericana del Prat entra a la seva fase final

El passat mes de juliol el programa municipal de Nova Ciutadania de les Cases d’en Puig va iniciar una ...

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Obre La Botiga del Prat, on les persones que reben ajuda alimentària són alhora cogestores del projecte

A més de les vies de subministrament d’aliments tradicionals, es proveeix de...

divendres, 15 octubre, 2021 - 08:30

Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Taula rodona amb la col·laboració de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), AVV...