Esteu aquí

Dieta mediterrània, relacions socials, descans, exercici i natura per gaudir d'una microbiota equilibrada

La presentació del llibre: La ciència de la microbiota, al Centre Cívic Palmira Domènech, va comptar amb allau de participació. Cristina Sáez, l'autora, (juntament amb la Fundació Alicia), va establir un diàleg amb Laura Quinto, periodista, generant un intens debat amb el públic present

dimecres, 24 maig, 2023 - 12:00

Èxit d'assistència a la presentació del llibre La ciència de la microbiota. Com alimentar els teus bacteris i tenir cura de la teva salut cuinant de Cristina Sáez, autora, juntament amb la Fundació Alicia, al Centre Cívic Palmira Domènech. La presentació va ser  a càrrec de Laura Quinto, periodista.

Què és i quina funció té la microbiota?

La microbiota està formada per microorganismes (bacteris, virus, fongs...) repartits pel cos, sobretot es troben en el nostre còlon, part final de l'intestí gruixut. Tot i tenir uns trenta bilions de cèl·lules humanes i trenta-nou bilions de cèl·lules bacterianes (pdríem dir que som més bacteris que no pas humans), es considera que la microbiota actua com un sol òrgan. 

Els éssers humans compartim el 99,9% del nostre ADN. Només el 0,1% dóna lloc a tota la variabilitat que veiem. En canvi, en la microbiota només en compartim un 33%, la resta és variable. 

La microbiota intestinal és imprescindible per a la vida humana. És responsable de la digestió, proporcionant l’energia perquè la puguem fer servir. També és l’entrenadora del nostre sistema immunitari. 

Què li agrada a la microbiota?

Alguns recordatoris i aprenentatges fets sobre la relació entre microbiota, dieta i salut:

- La millor dieta que podem seguir, per tenir cura de la nostra microbiota, és la mediterrània (llegums, fruita, verdura, encurtits i fermentats...), amb horaris regulars dels àpats.

- Els aliments de proximitat són els més adequats. No és necessari adquirir productes transportats des de l'altra banda del món

- Sociabilitzar i relacionar-nos amb altres persones és també molt positiu i necessari

- L'activitat física i el contacte amb la natura també ajuda

- Sense oblidar la importància de dormir bé i descansar correctament

Les línies d'investigació en aquest camp són apasionants, serveixi com exemple la relació entre salut mental i dieta. I també d'altres com el banc de femta i transplantament fecal existent a l'Hospital de Bellvitge.  Moltes gràcies a tothom per l'entusiasme i suport. Especialment a les entitats i col·lectius assistents, i a les companyes dels diferents departaments municipals per l'acompanyament.

Fotografies (enllaç) a Flickr Ajuntament del Prat

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 7 juny, 2023 - 13:45

Formació en coeducació adreçades a la comunitat educativa del Prat

Espai per reflexionar i formar-se per incorporar la mirada de gènere

dimecres, 7 juny, 2023 - 13:00

Laika, espai de creació i coaprenentage

El laboratori de creació artística es nodreix de tres propostes d’artistes...

dimarts, 6 juny, 2023 - 14:00

Convocatòria oberta fins al 17 de juliol per participar en L'Aparador de Festa Major 2023

Enguany L'Aparador se celebrarà el diumenge 24 de setembre als Jardins de...