Esteu aquí

Detectat al Prat un insecte exòtic que pot afectar als conreus i causa molèsties a les llars

El bernat marbrejat és d'origen asiàtic i pot arribar a ser una plaga, tot i que no suposa cap perill per a persones ni animals

Un exemplar de bernat marbrejat.

divendres, 19 octubre, 2018 - 09:30

El bernat marbrejat és un insecte exòtic invasor, d'origen asiàtic, que es va detectar l'any 2016 a Girona i que ha anat colonitzant el territori català. Al Prat ja s'ha detectat la presència d'aquest coleòpter, que pot arribar a ser una plaga. Aquest insecte volador es de color marró marbrejat, amb antenes amb bandes blanques i al marge de l’abdomen té unes bandes clares i fosques alternades. 

Durant el transcurs d’aquest any, l'Ajuntament del Prat ha anat fent el seguiment de la presència de l'insecte a diferents punts del municipi, gràcies a la informació que li han fet arribar els veïns/es i alguns especialistes.

Perjudicial per a les plantes

Aquest insecte afecta sobretot arbres fruiters, cultius hortícoles, alguns conreus extensius i diverses espècies de plantes utilitzades en jardineria. Passat l’estiu, el bernat marbrejat s’agrupa buscant refugi dins dels edificis, convertint-se en una molèstia, per bé que no presenta cap perill, ja que és herbívor i no pica a les persones ni als animals.

Sense insecticida específic

El departament d’Agricultura de la Generalitat ha informat que aquest insecte no té cap insecticida específic que l’elimini, per la qual cosa no es recomana que s’utilitzin tractaments amb insecticides a casa, ja que no són efectius. 

Des de fa temps, els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, entre els quals el Prat, treballen amb uns criteris ambientals i de naturalització que tenen com a objectiu afavorir la biodiversitat de l'entorn per millorar la qualitat de vida de la població. En aquest sentit, l’ús de productes químics es troba actualment molt restringit ja que poden afectar la salut de les persones, provocar la contaminació de les aigües i disminuir biodiversitat del territori.

Què fer quan es detecta?

Quan detectem la presència del bernat marbrejat hem d'avisar al Servei de Sanitat Vegetal (tel. 934 092 090). 

Per evitar que entri dins les cases es poden posar mosquiteres a les finestres i tapar els forats exteriors dels edificis amb malla. Si trobem exemplars d’aquesta espècie dins de casa és recomanable capturar-los i eliminar-los, evitant el seu alliberament a l'exterior.

Trobareu més informació sobre aquest insecte al document enllaçat més avall.

Bernat marbrejat

Fulletó informatiu (pdf - 1673124 bytes)

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 15 febrer, 2019 - 09:30

Afectacions al trànsit i al transport públic de la Maratest de diumenge al matí

Diumenge 17 de febrer se celebrarà la Maratest, una prova esportiva que consistirà en dues curses...

dimarts, 12 febrer, 2019 - 10:15

L'eBicibox entra en servei al Prat

A la nostra ciutat hi ha tres estacions de bicicletes elèctriques compartides

divendres, 8 febrer, 2019 - 08:30

L'Ajuntament del Prat rep un premi per la gestió del reciclatge de paper i cartró

El consistori pratenc torna a rebre el guardó Pajaritas Azules que atorga...