Esteu aquí

Desglaçant l'exposició: Can Rigol

El projecte d’arts visuals de Can Rigol es vincula amb l’exposició 112/108 Accions: desglaçar de Carla Palacios

Desglaçant l'exposició: Can Rigol

dimecres, 21 abril, 2021 - 17:00

L'exposició 112/108 Accions: desglaçar de Carla Palacios que es pot veure a les sales del Centre d’Art Torre Muntadas, s’actualitza i incorpora nous elements resultants del treball educatiu en comunitat en què han participat l’artista Lía Pérez (a.k.a. Carla Palacios), el Centre d’Educació Especial Can Rigol, l’Escola d’Arts Visuals del Prat i el Centre d’Art Torre Muntadas.

Durant els mesos de setembre 2020 i març de 2021 i, en paral·lel a l’inici de l’exposició, s’ha portat a terme un projecte d’arts visuals a Can Rigol en el marc del programa IntersECCions, on l’alumnat dels grups d’ESO ha treballat sobre els conceptes clau de l’art contemporani, els seus llenguatges i els diferents rols que tenen les persones que s’hi relacionen: artistes, crítics d’art, comissaris, gestors culturals o guies de museus.

En una darrera fase del projecte, el Centre d’Art Torre Muntadas s’ha sumat a aquest equip de la mà dels educadors i artistes Laia Ruz i Guillem Gefaell. Aportant com a material de treball l’exposició 112/108 Accions: desglaçar, l’alumnat ha pogut posar en pràctica els aprenentatges adquirits durant els mesos de feina conjunta, i s’ha pogut acomplir l’objectiu principal: que els nois i noies de Can Rigol passin a l’acció convertint-se en guies d’exposició.

Podeu escoltar com s’ha viscut el procés en l’entrevista que el grup va concedir al Prat Ràdio el passat 20 d’abril.

Una visita acompanyada per l’exposició

Tot i que inicialment la idea era fer aquesta visita guiada de forma tradicional, la realitat i la situació sanitària actual ens han obligat a adaptar-nos una vegada més. Després de 3 setmanes de treball, i a través del contacte directe amb les peces de l'exhibició i la pròpia artista, s’ha configurat un relat paral·lel a la mostra que es pot llegir com una nova capa de significat, com el reflex d’un mirall que ens deixa veure encara més enllà. El que proposem finalment és una “visita acompanyada” al públic, en la qual es podrà gaudir d’un conjunt d’intervencions realitzades en format vídeo, àudio (els quals es poden seguir a través de codis QR), i objectes que s'entrellacen amb algunes de les peces originàries de 112/108 Accions: desglaçar.

Aquest projecte artístic de Carla Palacios és un compendi d'objectes i propostes per l'acció nascudes durant el confinament i que ens conviden a no quedar-nos parades, a desfer-nos dels prejudicis i a desglaçar les nostres formes de fer. Seguint aquesta premissa, “desglaçant-nos”, és com hem arribat a l’execució d’aquestes intervencions que es podran visitar a la Sala d’Art Josep Bages fins al divendres 30 d’abril.

Desglaçant-nos més enllà

Connectat a aquesta experiència, Laia Ruz i Guillem Gefaell han elaborat un fanzine com a recull de les seves vivències amb el projecte i com a aplec de reflexions i conclusions. En tindreu més notícies ben aviat!

I ara, deixeu-vos acompanyar per Desglaçant l'exposició: Can Rigol, una proposta que convida a continuar descongelant i experimentant un projecte que s'expandeix.

--

La Transformadora: projecte del Centre d’Art Torre Muntadas que juga a posar en relació una proposta del centre amb alguna pràctica educativa de la ciutat, veient les transformacions que això provoca.

Enguany, aquesta coctelera d’idees posa en relació l'exposició 112/108 Accions: desglaçar i IntersECCions (programa municipal que relaciona pràctiques educatives, culturals i comunitàries), treballant de forma conjunta i donant com a resultat una interrelació de projectes i una proposta expositiva comuna.

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 23 juny, 2021 - 13:00

La cultura surt al carrer el mes de juliol

A partir del 26 de juny, els espais públics del Prat es converteixen en...

dimecres, 23 juny, 2021 - 10:30

L'Escola d'Arts en Viu acaba el curs amb més de 30 actuacions

S'han pogut veure espectacles de dansa, de teatre, de música i projectes de...

dimecres, 23 juny, 2021 - 10:00

Les entrevistes realitzades per l’alumnat participant al projecte Memorables s’incorporen a l’exposició El Prat 1939

Moments compartits entre alumnat i familiars de repressaliats durant el...