Esteu aquí

Debat a Bat, lectura, descobriment i diàleg al llarg del curs escolar

La Biblioteca acull i treballa els DeBat a Bat amb els instituts del Prat

dijous, 9 juny, 2022 - 10:00

DeBat a Bat, llegir i llegir-se presenta un nou format d'activitat on es viatja per l'art, la literatura i la filosofia a través de l'àlbum il·lustrat i dels materials que conviuen en els kits anomenats BATS. Els llibres i altres objectes poden ser mirats i explorats de manera participativa en grups reduïts de joves de 12 a 16 anys. A través de diferents temàtiques i àlbums els joves poden debatre sobre la identitat, la solitud, els seus desitjos i somnis, etc.

 

 

Objectius generals del Projecte

  • Descobrir els àlbums il·lustrats com element de dinamització i descoberta a noves formes de lectura i escriptura.
  • Desenvolupar l'esperit emprenedor, la participació i el pensament crític dels joves.
  • Promoure estratègies de dinamització centrades en la participació directa, el diàleg i l'escolta.
  • Promoure una comunitat de pràctica orientada a explorar noves estratègies, eines i mètodes adreçats al públic jove.

Temes treballats

El Que dius i el que no dius.

Al mes de març la Biblioteca Antonio Martín es va estrenar amb els Bats. En total, es van realitzar 5 sessions del BAT 02 "El que dius i el que no dius" amb grups de 2n d'ESO. A partir dels àlbums de Shaun es va treballar com l'art  ens pot ajudar a entendre determinades situacions vitals, i com pot ser un camí cap a la superació personal.

La valoració ha estat molt positiva. Cada grup ha estat diferent, cadascun amb la seva energia i, per tant, podem dir que no hi ha hagut dos bats iguals. A uns els ha cridat més l'atenció la lectura de Emigrantes, a d'altres la lectura en grup de L'arbre vermell i a d'altres l'exercici final d'imaginar una història més elaborada per les persones que veien a les fotografies. Ha sorprès gratament la bona predisposició que han mostrat per participar en la dinàmica.

Els alumnes van estar molt receptius en tot moment, l'estona de la lectura d'Emigrantes va ser la més participativa, en canvi, amb la lectura en veu alta de l'Arbre vermell, es van quedar impactats.

Com tothom que s'inicia en el món dels Bats, s'han creat moltes anècdotes per compartir! Cal destacar moments amb les quals es quedaven amb ganes de saber què passa al final d'Emigrantes, i com es van engrescar a compartir els seus "arbres vermells" personals i les històries (moltes rocambolesques) que van crear amb les fotografies, un dels grups fins i tot va acabar veient un fil conductor entre vàries d'elles.

La Lluita

Pels voltants de Sant Jordi, es va convidar a realitzar el Bat de La Lluita a l'IES El Prat-Fondo d'en Peixo. Aquell matí tot el centre celebrava la diada de Sant Jordi i es duien a terme diferents activitats culturals, com ara: fira d'intercanvi de llibres, taller de punts de llibre, certamen literari, etc.
A l'activitat dirigida per la biblioteca es van apuntar 16 alumnes de 2n ESO i va anar molt bé. Venien amb molta curiositat, no tenien ni idea de què es trobarien ja què només sabien que ho organitzava la biblioteca i que anava d'àlbums il·lustrats.

La sessió es va desenvolupar segons el previst, els alumnes es van implicar molt en la lluita, però també van estar atents i van participar en l'hora de la lectura i de les reflexions posteriors. En general alumnes i professorat s'ho van passar molt bé i amb ganes de repetir.

Conclusió

Es tracta d'una experiència diferent: no és un club de lectura, ni un joc, ni una xerrada, sinó una activitat on s'han de deixar portar, s'han de poder sentir còmodes, un espai on poder dir-hi la seva, opinar, pensar i reflexionar sobre idees que es van introduint a poc a poc. L'objectiu final és que s'ho passin bé i que s'adonin que la biblioteca els obre les portes de bat a bat.

Compartir

Noticies relacionades

ok_jpg_banners_cej-700x400.jpg

divendres, 29 setembre, 2023 - 11:30

Torna el Club Esport Jove!

Al mes d’octubre comença una nova temporada del Club Esport Jove

dijous, 28 setembre, 2023 - 12:00

"Estètica Insostenible" ens convida a reflexionar sobre el malbaratament alimentari

Col·lectius, entitats i veïnes de la ciutat participen en el projecte de la...

dijous, 28 setembre, 2023 - 09:15

La lliçó inaugural dona el tret de sortida al curs escolar 2023-2024

L’acte va aplegar prop de 200 persones al Cèntric