Esteu aquí

Converses literàries engega el curs amb contes dins i fora de les aules

dijous, 2 desembre, 2021 - 16:00

Es reprenen les activitats familiars

En el marc del projecte Converses literàries del programa Interseccions, dissabte passat es va dur a terme un taller sobre tècniques de narració de contes adreçat a mares, pares, educadores i mestres de les escoles bressol Cabusset i Sol Solet i de les escoles de primària Charles Darwin i Galileo Galilei.

Com explicar contes als infants

Marta Montiel, actriu i professora de veu i expressió oral a l’Institut del Teatre de Barcelona, va mostrar a les assistents quins recursos ens permeten guanyar confiança i expressivitat durant la lectura de contes als infants. A través de l’oïda, la mirada, la gestualitat, la respiració i l’articulació dels sons es pot experimentar el plaer de fer viatjar els nens i nenes a través dels contes. En el taller es va fer palès com són d'importants els elements expressius de la parla, la puntuació i les pauses, el moviment de la veu des del cos, les actituds i timbres dels personatges, i d’altres elements que permeten gaudir millor dels contes i ajuden a transmetre als oients l’imaginari de les històries narrades. El dissabte 4 de desembre, de 10 a 12 hores, es tornarà a realitzar el taller Com explicar contes als nostres infants per a totes les famílies que estiguin interessades.

Quart any d’implementació del projecte Converses literàries

Aquest és el quart any d’implementació del projecte en xarxa Converses Literàries. L’objectiu principal d’aquest projecte és potenciar la conversa literària en horari lectiu i extraescolar amb voluntat de facilitar experiències de lectura crítica que alhora enforteixin els vincles i intercanvis entre centres educatius, famílies i la Biblioteca Antonio Martín.

Les converses literàries ja estan en marxa a tots els centres educatius que participen en el projecte. Aquest curs es preveu recuperar la presencialitat en els entorns d’aprenentatge on mestres i educadores perfeccionen la tècnica de la conversa a les aules. Els especialistes Anna Juan, Montse Colilles i Marc Alabart continuen donant suport al personal docent que treballa l’oralitat i la conversa amb els seus alumnes, a partir de l’àlbum il·lustrat.

Els Entorns d’Aprenentatge d’enguany s’orienten a l’elaboració de guions de converses, coneixements de teoria literària a partir dels llibres dels lots i pràctica d’anàlisi de textos literaris.

Aquest curs es faran més sessions d’acompanyament per part dels especialistes en literatura infantil i juvenil amb les mestres del centre implicats en el projecte. En aquests les mestres practiquen la conversa literària amb l’alumnat per a, tot seguit, fer una reflexió conjunta al voltant del què ha passat a l’aula i així perfeccionar futures converses literàries.

Represa de la implicació de les famílies en el projecte

Des dels centres també s’ha manifestat la intenció de reprendre la implicació de les famílies en el projecte, ja que el curs passat no va ser possible convidar els pares i mares dels alumnes a les sessions dins els centres d’ensenyament degut a la pandèmia.

Lots a la Biblioteca Antonio Martín

Tots els llibres dels lots enviats a les escoles implicades en el projecte estan disponibles a la sala infantil de la Biblioteca Antonio Martin. Descarregar aquí.

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 30 novembre, 2022 - 10:00

Espais de creació a L'Escola d'Arts en Viu

L'Escola disposa de places lliures per participar en els espais de creació...

dimarts, 29 novembre, 2022 - 15:30

“La pols que cau del cel”, un projecte íntim i comunitari

El dijous 24 de novembre va arribar a la seva fi el projecte “La pols que cau...