Esteu aquí

Conveni de l'Ajuntament amb Proactiva Open Arms per a la protecció de persones migrades i refugiades

Lluís Mijoler, alcalde del Prat, i Òscar Camps, president de Proactiva Open Arms, signen el conveni de col·laboració, pel qual l'Ajuntament aportarà 25.000 € a la fundació

Lluís Mijoler i Òscar Camps, havent signat el conveni.

dimarts, 19 novembre, 2019 - 13:30

L’Ajuntament del Prat ha signat avui un conveni amb la Fundació Proactiva Open Arms per col·laborar en les seves tasques de protecció de persones migrades i refugiades a la Mediterrània.

La signatura de l’acord ha anat a càrrec de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i del president de la Fundació Proactiva Open Arms, Òscar Camps. L’acte s’ha celebrat al Saló de Plens de l’Ajuntament i ha comptat també amb la presència del tinent d'alcalde de Ciutadania, Joaquim Bartolomé. 

Mitjançant aquest conveni, l’Ajuntament del Prat donarà 25.000 euros a l’entitat, que es destinaran a diferents tasques vinculades a l’ajuda humanitària de les persones migrades i refugiades. Proactiva Open Arms destinarà aquesta aportació a tasques de protecció i d’atenció d’emergència i a reforçar el monitoratge de les persones migrades i refugiades que es desplacen per la Mediterrània. També es podran destinar a accions de comunicació per visibilitzar i denunciar la situació d’aquestes persones i a tasques d’adequació del vaixell medicalitzat i de manteniment i combustible per a l’embarcació, entre d’altres.   

Proactiva Open Arms

La Fundació Proactiva Open Arms es dedica a la protecció de les persones migrades i refugiades que intenten arribar a Europa per mar, fugint de conflictes bèl•lics, de la pobresa o d’altres situacions de persecució o que puguin fer perillar la seva vida. Amb aquest objectiu, treballa per a la vigilància i salvament d’embarcacions de persones que necessiten auxili a la mar, a més de comunicar i denunciar la injusta situació per la qual estan passant.  A més de l’acció directa, desenvolupa tasques d’educació i sensibilització entre la ciutadania, per fomentar el compromís i la mobilització de la ciutadania vers les persones migrades i refugiades. També treballa en xarxa amb d’altres organitzacions als països d’origen d’aquestes persones, per impulsar xarxes de coneixement i d’informació entre la població local i enfortir el teixit social.

L’Ajuntament del Prat, compromès amb la justícia global 

En el Pla Director de Cooperació, Justícia Global, Pau i Drets Humans de l’Ajuntament del Prat (2018-2023), s’aposta fermament per la defensa de les persones que fugen de conflictes i genocidis buscant refugi a Europa, alleugint el seu patiment, garantint-los el dret d’asil i l’assistència humanitària, així com vies d’accés segur al territori europeu.  A més, des de l’any 2015, el Prat forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi, mostrant així la seva voluntat d’acollida.

Des d’aleshores, l’Ajuntament del Prat ha reforçat les seves accions per donar suport a les persones refugiades, així com per sensibilitzar la ciutadania sobre la seva situació. Des d’aleshores, aquest tema ha centrat tant els tallers d’educació per a la justícia global que es fan en escoles i instituts del Prat, com les exposicions i xerrades sobre cooperació, justícia global, pau i Drets Humans organitzades per l’Ajuntament.

També s’han bolcat en aquesta causa les darreres edicions del Prat Solidari, una iniciativa anual amb què diverses entitats de la ciutat, principalment de cooperació al desenvolupament, i l’Ajuntament donen suport i recullen fons per a organitzacions humanitàries. Precisament, durant el curs 2016-2017, es va donar suport a Proactiva Open Arms i a l’entitat Caminando Fronteras, que es dedica al rescat humanitari a la frontera sud. L’octubre de 2016, també es va projectar al cinema Capri del Prat el documental Astral, que explica la tasca de Proactiva Open Arms a la Mediterrània des del vaixell que porta aquest nom i que està produït pel periodista Jordi Évole i el programa Salvados.

El curs següent (2017-2018), el Prat Solidari va donar suport a Stop Mare Mortum, que treballa per establir vies legals i segures d’accés al territori europeu. La darrera edició del Prat Solidari s’ha dedicat a Open Cultural Center, que promou activitats educatives i culturals als camps de persones refugiades a Grècia.

D’altra banda, els Serveis de Ciutadania de l’Ajuntament presten un servei d’acollida a les persones refugiades que es troben al Prat, a més de fer tasques de seguiment, suport i acompanyament per facilitar la seva integració social. En aquests moments, s’està fent el seguiment de 40 persones refugiades a la ciutat i és previst desenvolupar un projecte que prioritza la seva inserció laboral, gràcies al suport i finançament de la Fundació Bancària “la Caixa”. Aquestes actuacions es fan en col·laboració amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). A més, cal destacar que l’Ajuntament manté un altre conveni amb la CCAR i la Cooperativa Obrera de Viviendas. Mitjançant aquest acord, es posen a disposició de persones refugiades 3 pisos d’acollida de lloguer de la cooperativa, per facilitar-los un habitatge fins que no en puguin accedir a un per compte propi. En aquests moments, són 8 les persones que s’allotgen en aquests pisos.
 

Compartir

Noticies relacionades

Sessió de presentació de l'aplicació de seguretat ciutadana amb la comunitat xinesa

dijous, 28 març, 2024 - 10:00

L’aplicació mòbil de seguretat ciutadana incorpora l’àrab i el xinès

Aquestes dues llegües es sumen al català, el castellà, l’anglès i el francès

divendres, 22 març, 2024 - 10:15

El proper dilluns, 25 de març, s’obren diverses convocatòries de subvencions per a les entitats de la ciutat

Es poden presentar aquelles entitats que desenvolupin la seva activitat al Prat